Categories: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η βιογραφία του συνιδρυτή της Factory Records, Τόνι Γουίλσον από τον μουσικό αρθρογράφο, Πολ Μόρλεϊ

Η βιογραφία του συνιδρυτή της Factory Records, Τόνι Γουίλσον, θα κυκλοφορήσει στις ΗΠΑ τον ερχόμενο Απρίλιο μέσω του εκδοτικού οίκου Faber Books.

Το βιβλίο με τίτλο «From Manchester With Love: The Life and Opinions of Tony Wilson aka Anthony H. Wilson» είναι γραμμένο από τον δημοσιογράφο και κριτικό Πολ Μόρλεϊ, ο οποίος έχει συνεργαστεί με την Γκρέις Τζόουνς για τα απομνημονεύματα και έχει γράψει πολλά βιβλία για τη μουσική.

Η καριέρα του Τόνι Γουίλσον ξεκίνησε από πολιτιστικές εκπομπές στις αρχές της δεκαετίας του 1970. Ριζοσπαστικοποιημένος από την πανκ, έδωσε στους Sex Pistols το ντεμπούτο τους στην τηλεόραση, ήταν μάνατζερ των A Certain Ratio και Durutti Column και συνίδρυσε την Factory Records, την εμβληματική δισκογραφική εταιρεία του Μάντσεστερ, της οποίας η παρθενική κυκλοφορία ήταν το άλμπουμ των Joy Division «Unknown Pleasures».

Μετά τον θάνατο του Ίαν Κέρτις, ο Γουίλσον, ο μάνατζερ των Joy Division, Ρομπ Γκρέτον και το διάδοχο συγκρότημα New Order ένωσαν τις δυνάμεις τους για να δημιουργήσουν το νυχτερινό κέντρο Haçienda, το οποίο έφερε επανάσταση στη βρετανική νυχτερινή ζωή και έγινε το λίκνο της σκηνής του Μάντσεστερ που γέννησε τους Stone Roses και τους Happy Mondays.

Ο Τόνι Γουίλσον αρνούνταν ότι είχε κάνει καριέρα. Αντίθετα, «η ασχολία του ήταν το Μάντσεστερ», γράφει στο βιβλίο ο Πολ Μόρλεϊ.

«Για τον Πολ Μόρλεϊ, ο Γουίλσον ήταν αυτό και πολλά άλλα: ανόητος απατεώνας, φανταχτερός σόουμαν, τυχοδιώκτης της αισθητικής, κακός προϊστάμενος, καιροσκόπος που αυτοσαρκάζεται, διανοούμενη διασημότητα, πιστός φίλος, οξυδερκής μέντορας, ακόρεστος αναζητητής της δημοσιότητας. Ήταν ο Μόρλεϊ, στον οποίο ο Γουίλσον άφησε ένα τρομακτικό τελευταίο αίτημα: να γράψει αυτό το βιβλίο» αναφέρεται στο δελτίο Τύπου του εκδοτικού οίκου.

O Τόνι Γουίλσον πέθανε από καρδιακή προσβολή το 2007.

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA