Categories: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η τζαζ σε ένα all-star κουαρτέτο στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση

Συμβατικές και αντισυμβατικές τεχνικές, παιξίματα που έγιναν αντικείμενο μελέτης και αντιγραφής, ενσωματώσεις ποικίλων επιρροών με λειτουργικό και αβίαστο τρόπο, ιδέες που αλληλοσυμπληρώνονται με ιδιοφυή τρόπο. Αυτά είναι, μόλις, λίγα από τα κοινά στοιχεία της μουσικής των τεσσάρων δημιουργών (Ντέιβ Χόλαντ, Κρις Πότερ, Λιονέλ Λουέκε και Έρικ Χάρλαντ) που συγκροτούν το τζαζ σούπερ γκρουπ Aziza. Το δημοφιλές τζαζ σχήμα έρχεται για μία μόνο βραδιά (10 Νοεμβρίου, στις 20:30) στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση για να αυτοσχεδιάσει και να μας κερδίσει με τη δεξιοτεχνία του.

Κάθε μέλος του Aziza έχει διαγράψει μία εντυπωσιακή προσωπική πορεία, έχει συνεργαστεί με σπουδαία ονόματα του είδους και έχει κυκλοφορήσει μία σειρά από ενδιαφέροντες προσωπικούς δίσκους.

Ο Άγγλος μπασίστας Ντέιβ Χόλαντ έγινε αρχικά γνωστός συμμετέχοντας στο ιστορικό άλμπουμ «Bitches Brew» του Miles Davis και από τότε έχει διανύσει μία επιτυχημένη πορεία, παραμένοντας πάντα στη τζαζ πρωτοπορία. Ο bandleader και ενορχηστρωτής Κρις Πότερ έχει χαρακτηριστεί «δεύτερος κορυφαίος τενόρο σαξοφωνίστας μετά τον Sonny Rollins». Η δισκογραφία του περιλαμβάνει 15 προσωπικά άλμπουμ και πάνω από 100 συμμετοχές. Ο τρόπος του είναι σύγχρονος, βασισμένος στο bebop, με αισθητική αφετηρία τους διδάξαντες Charlie Parker, Lester Young και Sonny Rollins. Ο Έρικ Χάρλαντ είναι ένας από τους πιο περιζήτητους ντράμερ της γενιάς του, με 200 ηχογραφήσεις σε ηλικία 36 ετών. Πολυβραβευμένος και αναγνωρισμένος, χαρακτηρίζεται άνθρωπος-ορχήστρα κρουστών. Ο κιθαρίστας Λιονέλ Λουέκε, από τη Μπενίν, συνδυάζει μελωδικό χάρισμα, γνώση της αφρικανικής μουσικής, ξεχωριστή ικανότητα εναρμόνισης και ένα σύνολο από κιθαριστικές τεχνικές που δίνουν στο όργανο μία ιδιαίτερη χροιά.

Εκτός του Λουέκε (που έχει τιμηθεί ως Rising Star), τα υπόλοιπα μέλη του σχήματος, ιδίως ο Χάρλαντ, είναι κάτοχοι πολλών βραβείων Γκράμμυ. Σχεδόν όλα τα μέλη του κουαρτέτου έχουν συνεργαστεί με τους Herbie Hankock, Terence Blanchard, Kevin Eubanks, Charles Mingus Big Band, Betty Carter, Wayne Shorter και Jim Hall.

Οι τιμές των εισιτηρίων είναι από 10 έως 48 ευρώ.

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA