Categories: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Θεσσαλονίκη πάει Κάννες!

Έξι νέα projects, έξι νέες ελληνικές ταινίες στα σκαριά, παίρνουν το δρόμο για τις Κάννες, συμμετέχοντας στη δράση «Thessaloniki Goes to Cannes», την οποία οργανώνει το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου σε συνεργασία με το Φεστιβάλ των Καννών. Η δράση μέσα από την οποία παρουσιάζονται σε επαγγελματίες του κινηματογραφικού χώρου 6 Works in Progress -τέσσερις ταινίες μυθοπλασίας και δύο ντοκιμαντέρ σε εξέλιξη από την Ελλάδα-, θα πραγματοποιηθεί, online και σε φυσικούς χώρους, στο πλαίσιο του τμήματος Marché du Film του Φεστιβάλ Καννών (6-17 Ιουλίου).

Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα από τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια που παίρνει μέρος στη συγκεκριμένη δράση του Φεστιβάλ Καννών, μιας από τις μεγαλύτερες και πιο περιζήτητες αγορές ταινιών στον κόσμο. Ακόμη μία απόδειξη ότι ο ελληνικός κινηματογράφος κάνει άλματα τα τελευταία χρόνια στο εξωτερικό.

Τα projects που συμμετέχουν στο «Thessaloniki Goes to Cannes», κάτω από την ομπρέλα του τμήματος της Αγοράς του ΦΚΘ, το οποίο κάνει, χρόνια τώρα, εξαιρετική δουλειά για την προώθηση του κινηματογράφου μας έξω από τα σύνορά μας, είναι:

«Βάρδια» του Γρηγόρη Ρέντη (ντοκιμαντέρ)

Παραγωγοί: Γρηγόρης Ρέντης, Βίκυ Μίχα, Clément Duboin, Florence Cohen / Παραγωγή: BYRD, asterisk*, Good Fortune Films / Με τη χρηματοδότηση του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου /  Ελλάδα – Γαλλία.

Μισθοφόροι προστατεύουν εμπορικά πλοία που διασχίζουν τα επικίνδυνα ύδατα ανοιχτά της Σομαλίας από πιθανές πειρατικές επιθέσεις. Βρισκόμενοι σε κατάσταση μόνιμης επιφυλακής, κάθε βάρδια τους φέρνει πιο κοντά στην επαφή με τον εχθρό, ο οποίος όμως δεν έρχεται από τη θάλασσα.

«Μπάσταρδα» του Νίκου Πάστρα  (μυθοπλασία)

Παραγωγοί: Νικόλας Αλαβάνος, Νίκος Πάστρας / Ελλάδα / Πρωταγωνιστούν: Ναταλία Swift, Ζαχαρίας Γουέλα, Αφροδίτη Καποκάκη, Εριφύλη Κιτζόγλου, Χριστίνα Κυπραίου, Μάριο Μπανούσι, Γιώργος Μπουφίδης, Κατερίνα Νταλιάνη, Χρήστος Πούλος-Ρένεσης, Γιάννης Τομάζος

Πέντε αγόρια και πέντε κορίτσια φτιάχνουν μια δική τους κοινωνία, κομμένη, αλλά κυρίως ραμμένη, στα δικά τους μέτρα. Κάνουν κατάληψη σε ένα μεγάλο απομονωμένο σπίτι και αποφασίζουν να ζήσουν εκεί. Οι ισορροπίες σύντομα θα διαταραχτούν, οι σχέσεις θα δοκιμαστούν, μα εκείνοι θα βρουν τον τρόπο να παραμείνουν ελεύθεροι. Για όσο αντέξει το μαζί.

«Πίσω από τις θημωνιές» της Ασημίνας Προέδρου (μυθοπλασία)

Παραγωγοί: Ιωάννα Μπολομύτη, Markus Halberchmidt, Vladimir Anastasov, Angela Nestorovska / Παραγωγή: Αργοναύτες ΑΕ, Fiction Park, Sektor Film / Με τη χρηματοδότηση του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου / Ελλάδα – Γερμανία – Βόρεια Μακεδονία / Πρωταγωνιστούν: Στάθης Σταμουλακάτος, Λένα Ουζουνίδου, Ευγενία Λάβδα, Χρήστος Κοντογεώργης, Πασχάλης Τσαρούχας, Ντίνα Μιχαηλίδου

Ο Στέργιος είναι ψαράς και αγρότης που ζει σε ένα παραλίμνιο χωριό στα σύνορα με τη Βόρεια Μακεδονία. Φοβάται ότι θα πάει φυλακή για μια απάτη που είχε διαπράξει και θέλοντας να βρει τα χρήματα για να ξεπληρώσει το χρέος του, διακινεί παράνομα μετανάστες μέσω της λίμνης με τη βάρκα του. Σύντομα βρίσκεται παγιδευμένος στους κόλπους της τοπικής μαφίας και η οικογένεια του αρχίζει να καταρρέει.

  

«Χειμώνας με τη Βαλμίρα» της Μαρίας Ντούζα (μυθοπλασία)

Παραγωγοί: Μιχάλης Σαραντινός, Ivan Tonev / Παραγωγή: Steficon S.A., ΕΡΤ, ARS-Digital, Bulgarian Film Fund / Με τη χρηματοδότηση του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και του ΕΚΟΜΕ. / Ελλάδα – Βουλγαρία / Πρωταγωνιστούν: Ευθαλία Παπακώστα, Δημήτρης Κίτσος, Γιώργος Πυρπασόπουλος, Νίκος Κούκας, Yoana Bukovska Davidova, Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη

Όταν η κωφή έφηβη Βαλμίρα πηγαίνει στο νησί του πατέρα της, μακριά από το σχολείο Κωφών στην Αθήνα, προσγειώνεται απότομα στον κόσμο των ακουόντων. Παρερμηνεύοντας την πραγματικότητα, γυρίζει την πλάτη της στον ευγενικό Άρη και αρχίζει να κάνει παρέα με τον αλαζονικό Μάνο, προκαλώντας ακούσια μια σειρά συγκρούσεων και παρεξηγήσεων. Βασισμένο σε αληθινή ιστορία.

 

«EX» του Γιώργου Μαρκάκη (μυθοπλασία)

Παραγωγοί: Chris Cornelsen, Γιώργος Μαρκάκης / Ελλάδα – Γερμανία

Αν και το dance floor έχει αποκτήσει μυθικές διαστάσεις ως χώρος επαφής, κάθε πλάσμα της νύχτας γνωρίζει ότι η πραγματική δράση λαμβάνει χώρα στις τουαλέτες -συγχρόνως μηχανοστάσιο ενός κλαμπ και εξομολογητήριο. Η ταινία αποτυπώνει την πραγματικότητα αυτών των ιερών χώρων, φέρνοντάς μας σε επαφή με την Νταϊάνα και μια ομάδα πανέμορφων ανθρώπων για ένα βράδυ υπέροχου χάους. στη φημισμένη νυχτερινή ζωή του Βερολίνου.

«Into the Land of Ice and Fire» της Δήμητρας Ζήρου (ντοκιμαντέρ)

Παραγωγός: Νίκος Μουστάκας / Παραγωγή: Bad Crowd / Με τη χρηματοδότηση του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου / Ελλάδα – Νορβηγία

Η σύγχρονη ζωή των αυτοχθόνων του ευρωπαϊκού αρκτικού κύκλου, των Sámi. Μετά από 20 χρόνια έρευνας και φωτογράφησης της Αρκτικής και των κατοίκων της, η σκηνοθέτις αποφάσισε να κινηματογραφήσει την καθημερινότητα των Sámi. Η ταινία παρακολουθεί την 86χρονη Sara, μία από τις τελευταίες θεραπεύτριες και θεματοφύλακες της προφορικής παράδοσης των Sámi και τον 7χρονο Mihka, που ζει με την οικογένειά του κοντά στη Sara, σε μια μικρή μακρινή πόλη στην καρδιά της Νορβηγικής αρκτικής τούντρας.

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA