Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών, εκτός από το πολιτιστικό του τμήμα, αποτελεί επίσης ένα τεράστιο επιχειρηματικό κέντρο, ένα αλησμόνητο ραντεβού μεταξύ 12.000 επαγγελματιών. Αντιπρόσωποι ταινιών, διανομείς, αγοραστές και δικηγόροι διαπραγματεύονται τιμές και όρους μέχρι τα ξημερώματα. Ας δούμε τι «παίχθηκε» γύρω από κάποιες ταινίες, λίγο έως πολύ γνωστές στο πλατύ κοινό.
«Pulp Fiction»
Ημερομηνία: 1994
Βραβείο: Χρυσός Φοίνικας
Ο Ταραντίνο, τον οποίο το φεστιβάλ είχε ανακαλύψει δύο χρόνια νωρίτερα με το «Reservoir Dogs», είχε σοβαρούς ανταγωνιστές, μεταξύ των οποίων την ταινία του Νάνι Μορέτι «Αγαπημένο μου ημερολόγιο». Ωστόσο ο πανίσχυρος παραγωγός του Ταραντίνο Χάρβει Βάινστάϊν κατάφερε να δημιουργήσει θόρυβο γύρω από αυτήν την ταινία, την οποία κανείς δεν μπορούσε τότε να δει. Δύο ημέρες πριν από το τέλος του διαγωνιστικού μέρους του Φεστιβάλ, δύο μεγάλοι προτζέκτορες που προέβαλαν τα πρόσωπα των ηθοποιών της ταινίας Μπρους Γουίλις, Τζον Τραβόλτα και άλλων δύο συμπρωταγωνιστών τους δημιουργούν «πανικό» στην Κρουαζέτ. Ο δαιμόνιος παραγωγός «μοίραζε» ενθουσιώδη άρθρα για την ταινία από τους New York Times και το Vanity Fair σχεδόν μέχρι τον προθάλαμο της κριτικής επιτροπής. Μόλις ανακοινώθηκε η βράβευσή της με το βραβείο του Χρυσού Φοίνικα διά στόματος του τότε προέδρου Κλιντ Ίστγουντ, η αίθουσα κατακλύσθηκε τόσο από ζητωκραυγές όσο και από γιουχαΐσματα. Ο Ταραντίνο απάντησε με μία αξέχαστη κίνηση του ενός δαχτύλου… Η ζωή όμως τον δικαίωσε. Η ταινία που κόστισε μόλις 8 εκατ. δολάρια έφερε πίσω στα ταμεία 213 εκατ. δολάρια!!!
«Ανάμεσα στους Τοίχους» ( Entre les murs)
Ημερομηνία: 2008
Βραβείο: Χρυσός Φοίνικας
Διαγωνιζόμενη την τελευταία ημέρα του φεστιβάλ η κοινωνική αυτή ταινία, χωρίς γνωστούς ηθοποιούς, δεν κερδίζει αμέσως τη συμπάθεια. Αν και ορισμένοι διανομείς, κυρίως Έλληνες, την ξεχωρίζουν από την πρώτη κιόλας προβολή που διοργανώθηκε πριν από το φεστιβάλ, άλλες χώρες όπως η Γερμανία, η Ιταλία, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Ιαπωνία, η Αγγλία περιμένουν να τη δουν μόνο στην επίσημη προβολή, την τελευταία ημέρα του φεστιβάλ. Οι επευφημίες του Τύπου και του κοινού, αλλά και η βράβευσή της με τον Χρυσό Φοίνικα, στην οποία συνέβαλε ο Σον Πεν, ένθερμος οπαδός της ταινίας, άλλαξε τα πάντα. Το ίδιο κιόλας βράδυ της βράβευσης, οι Αμερικανοί διανομείς προτείνουν διπλάσιο ποσό από την αρχική τους προσφορά. Το ίδιο κάνουν και οι Γερμανοί. Παρότι το θέμα της ταινίας του γάλλου Λοράν Καντέ, μία ρεαλιστική και χειρουργικά ακριβής καταγραφή της ζωής και των συγκρούσεων μιας τάξης Γυμνασίου σε μια λαϊκή συνοικία του Παρισιού, θα μπορούσε να κριθεί «πολύ σκληρό ή πολύ γαλλικό», έκανε μία θαυμάσια καριέρα εξασφαλίζοντας στους παραγωγούς άνεση και έσοδα. Για του λόγου το αληθές: εννέα χρόνια μετά εξακολουθεί να παίζεται στους κινηματογράφους!
«Ο Θείος Μπομέ που Μπορεί να Θυμηθεί τις Παλιές του Ζωές»
Ημερομηνία: 2010
Βραβείο: Χρυσός Φοίνικας
Τέσσερις ώρες πριν από τη βράβευσή της η ταινία δεν είχε βρει ακόμα γάλλο διανομέα! Μια «ιστορική ανωμαλία» η οποία διορθώθηκε από τον Ερίκ Λασέζ, φαν του Ταϊλανδού σκηνοθέτη Απίτσατπονγκ. Όταν ο πρόεδρος τότε της επιτροπής Τιμ Μπάρτον ανακοίνωσε τη βράβευσή της με τον Χρυσό Φοίνικα, η εταιρία του Λασέζ γιόρτασε τα επινίκια με διπλό μπόνους: πάνω από 125.000 εισιτήρια κόπηκαν στη Γαλλία — ποσό ρεκόρ για την ταινία αυτή.
«Sils Maria»- Η επίδραση της Κίρστεν Στιούαρτ
Ημερομηνία: 2014
Τιμητικές διακρίσεις: Καμία
Ο σκηνοθέτης της ταινίας Ολιβιέ Ασαγιάς, έξι φορές υποψήφιος στο Φεστιβάλ των Καννών, επιστρέφει το 2014 με την ταινία του «Sils Maria», πρώτη ταινία τότε του νέου παραγωγού Τσαρλς Γκίλιμπερτ. Η παρουσία της Κίρστεν Στιούαρτ όμως μπορεί να κάνει τη διαφορά. Προκειμένου να πείσει την Αμερικανίδα σταρ, που τότε γύριζε μία άλλη ταινία στις ΗΠΑ, να εμφανισθεί στο φεστιβάλ, ο νεαρός παραγωγός δέχεται να πραγματοποιηθεί μια προβολή την τελευταία Παρασκευή του φεστιβάλ. Ελεύθερη από τις υποχρεώσεις της ήδη από το βράδυ της Πέμπτης, η Αμερικανίδα σταρ κάνει έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να φθάσει στην ώρα της στην Κρουαζέτ. Καθώς την ημέρα εκείνη είναι αδύνατον να έρθει με τακτική πτήση, ο νέος παραγωγός βρίσκει έναν σπόνσορα ο οποίος θα τη μεταφέρει με ιδιωτικό τζετ. Παρ΄όλα αυτά η ταινία φεύγει από τις Κάννες με άδεια χέρια, μερικούς μήνες όμως αργότερα η Στιούαρτ θα γίνει η πρώτη Αμερικανίδα ηθοποιός που θα βραβευθεί με το βραβείο Σεζάρ, για τον δεύτερο γυναικείο ρόλο. Έκτοτε είναι τακτική επισκέπτρια του φεστιβάλ, ενώ φέτος παρουσιάζει την πρώτη της ταινία μικρού μήκους: «Come Swim».
«Mustang» -Μία δημιουργός γεννιέται
Ημερομηνία: 2015
Βραβεία: κανένα
Σύμφωνα με τον παραγωγό της ταινίας Τσαρλς Γκίλιμπερτ, η ιστορία της ταινίας «Mustang» (Ατίθασες) είναι η ιστορία ενός «τρελού οδοιπορικού». Ιανουάριο και Φεβρουάριο μοντάζ, αξιολόγηση τον Μάρτιο: η πρώτη ταινία της Τουρκάλας Ντενίζ Γκαμζέ Εργκιουβέν δεν κατάφερε να προβληθεί παρά μόνο σε μία μικρή επιτροπή στο Παρίσι, πριν επιλεγεί για την κατηγορία «Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών». Την πρώτη ημέρα της προβολής της η αίθουσα ήταν γεμάτη από δημοσιογράφους και διανομείς, κυρίως Αγγλοσάξονες. Τις επόμενες ημέρες της προβολής της ταινίας η αίθουσα είναι πάντα γεμάτη, οι διανομείς όμως περιμένουν να δουν πώς θα αξιολογηθεί από το φεστιβάλ. Έπειτα από τρεις ημέρες όλες οι αμφιβολίες καταρρίπτονται. Η ταινία «Mustang» ξεκινά την επική της περιπέτεια προς τα Σεζάρ (τέσσερα βραβεία) και τα Όσκαρ (δυστυχώς η ταινία «Ο Γιος του Σαούλ» της στέρησε τη χαρά του τίτλου της Καλύτερης Ξένης Ταινίας). Η Ντενίζ Εργκιουβέν γίνεται διάσημη στις Κάννες. Λίγες ημέρες αργότερα εξασφαλίζει τη χρηματοδότηση της δεύτερης ταινίας της «Kings»: μία ιστορία αγάπης μεταξύ της Χάλι Μπέρι και του Ντάνιελ Κρεγκ στη διάρκεια των ταραχών του 1992 στο Λος Άντζελες.
«Divines»
Ημερομηνία: 2016
Βραβεία: Χρυσή Κάμερα
Η πρώτη ταινία της αυτοδίδακτης, όπως αυτοαποκαλείται, σκηνοθέτιδας Χούντα Μπενιαμίνα, έκανε αίσθηση στο Φεστιβάλ των Καννών και ήδη στο άνοιγμα της αγοράς το δίκτυο Netflix κάνει μια «σημαντική προσφορά» για την ασυνήθιστη αυτή ταινία την οποία είχε δει μία Αμερικανίδα διανομέας στην Ντόχα! Η συμφωνία, που επιτεύχθηκε μετά τη βράβευσή της με τη Χρυσή Κάμερα στο Φεστιβάλ των Καννών, δίνει στο Netflix τα δικαιώματα SVOD (βίντεο για συνδρομητές) για όλο τον κόσμο. Η ταινία «Divines» από τις 18 Νοεμβρίου του 2016 προβάλλεται μέσω του Netflix σε όλο τον κόσμο εκτός από τη Γαλλία, όπου τα ηλεκτρονικά μέσα επιβάλλουν μία καθυστέρηση 36 μηνών. Παίχθηκε μόνο στις κινηματογραφικές αίθουσες της Γαλλίας (330 000 εισιτήρια) και της Ελβετίας έπειτα από ειδικές συμφωνίες που έκανε ο παραγωγός της. Ποιος όμως γνωρίζει πόσοι από τους 100 εκατ. συνδρομητές του Netflix έχουν δει την ταινία: το δίκτυο κρατά ζηλότυπα μυστικές τις θεάσεις του.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)