Categories: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η συνέντευξη Μουσολίνι στον Αλέκο Λιδωρίκη, από το Τρίτο Πρόγραμμα

Με αφορμή την επέτειο του «ΟΧΙ», το Τρίτο Πρόγραμμα θα μεταδώσει το Σάββατο, 29/10, στις 7.30 το απόγευμα, τη συνέντευξη του Μπενίτο Μουσολίνι στον Αλέκο Λιδωρίκη, τον μοναδικό Έλληνα δημοσιογράφο στον οποίο είχε δώσει συνέντευξη ο Ιταλός δικτάτορας.

Ο Αλέκος Λιδωρίκης συνάντησε και μίλησε με τον Ντούτσε, στις 24 Ιανουαρίου του 1936, στη δικτατορική φωλιά του στο Παλάτσο Βενέτσια της Ρώμης. Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε σε τρεις συνέχειες, στη νεοεκδιδόμενη τότε ριζοσπαστική εφημερίδα «Ελεύθερη Γνώμη», στην οποία ο Λιδωρίκης ήταν αρχισυντάκτης. Ο Μουσολίνι μόνος, όρθιος στο τεράστιο, γυμνό και παγερό γραφείο του, κράτησε όρθιο και τον Έλληνα δημοσιογράφο για 40 λεπτά της ώρας και του απάντησε στις ερωτήσεις για τον Ιταλοαιθιοπικό Πόλεμο, τη μεσογειακή σύρραξη, το σοσιαλισμό, τη μοναρχία και τη δικτατορία, για τις κυρώσεις, για την Ελλάδα κ.ά.

Η συνέντευξη του Μουσολίνι, μία ανάμεσα στις πολλές δημοσιογραφικές επιτυχίες του Αλέκου Λιδωρίκη, μεταφράστηκε αμέσως μετά τη δημοσίευσή της (2,3,4 Φεβρουαρίου 1936) από τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία και δημοσιεύτηκε στον ευρωπαϊκό Τύπο, κυρίως σε Αγγλία, Γαλλία και Γερμανία.

Στη δραματοποίηση της συνέντευξης παίρνουν μέρος οι ηθοποιοί: Ανδρέας Μπάρκουλης, Ντίνος Λύτρας, Δημήτρης Παπαγιάννης. Μουσική επιμέλεια: Πλάτων Ανδριτσάκης, ραδιοσκηνοθεσία Αλέξης Μίγκας, επιμέλεια εκπομπής Μάρα Καλούδη.

POPAGANDA