Στους τέσσερις ορόφους του φιλοξενούνται το εκθετήριο, το πωλητήριο και τα εργαστήρια «σχεδία αρτ», καφέ-μπαρ, για ποτό, χορό, χαλάρωση, μαζί με ένα εστιατόριο με υπέροχες γεύσεις. Εργαζόμενοι, άνθρωποι που, μέχρι πρότινος, πουλούσαν τη «σχεδία» στους δρόμους της πόλης.
«Κάποιοι από τους ανθρώπους, που δουλεύουν στο “σχεδία home”, σχεδόν τριάντα μέχρι στιγμής, κολλούν πρώτη φορά ένσημα στη ζωή τους. Κριτήριο για τις προσλήψεις ήταν οι ενδιαφερόμενοι να είναι άνω των 50 ετών, οι οποίοι είναι πολύ δύσκολο να βρουν δουλειά», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Χρήστος Αλεφάντης, διευθυντής σύνταξης της «Σχεδίας». Οι άνθρωποι αυτοί εκπαιδεύτηκαν στη μαγειρική, στο σέρβις, στο μπαρ και στην κατασκευή έργων τέχνης από χαρτί, καθότι, τα πάνω από ογδόντα αντικείμενα (από κοσμήματα μέχρι φωτιστικά), φτιάχνονται από τα απούλητα τεύχη του περιοδικού.
Το μενού υπογράφει ο διάσημος σεφ Λευτέρης Λαζάρου, ο συνεργάτης του οποίου, Γιάννης Υφαντίδης, εκπαίδευσε τους ανθρώπους της «σχεδίας» στη μαγειρική, και τα κοκτέιλ ο μπάρμαν Πέτρος Μυτιληναίος.
Στο υπόγειο βρίσκεται η κουζίνα, στο ισόγειο το πωλητήριο-εκθετήριο «σχεδία αρτ», μαζί με το καφέ-μπαρ και το εστιατόριο, στο πατάρι τα εργαστήρια «σχεδία αρτ» και η διανομή του περιοδικού και στον πρώτο όροφο τα γραφεία αυτής της δομής αλληλεγγύης.
Στα ράφια του καφέ-μπαρ, πέρα από τη «σχεδία», θα βρίσκονται τα περιοδικά «New Yorker», «Der Spiegel» και «Le Monde Diplomatique», περιοδικά δρόμου από όλα τα μέρη της γης, για όποιον θέλει να διαβάσει, ενώ αποτελεί και σημείο πώλησης του περιοδικού δρόμου «σχεδία».
Το κατάστημα έχει μελετηθεί ώστε όχι απλά να είναι πλήρως προσβάσιμο, αλλά να το απολαμβάνουν και συνάνθρωποί μας με κινητικά προβλήματα, το μενού υπάρχει και σε ακουστική έκδοση για όσους έχουν μειωμένη όραση, υπάρχει πρόβλεψη για όσο το δυνατόν μικρότερη χρήση πλαστικού μέχρι την οριστική εξάλειψή της, για παράδειγμα δεν υπάρχουν πλαστικά μπουκάλια, ο περαστικός έχει τη δυνατότητα να μπει και να γεμίσει με νερό το κενό μπουκαλάκι του, οι συσκευασίες για take away δεν είναι από πλαστικό, το γάλα, τα αυγά, το κοτόπουλο είναι βιολογικά.
Η λειτουργία του «σχεδία home» είναι επτά ημέρες την εβδομάδα, από τις 8 πμ ως τις 3 πμ, η κουζίνα παραμένει ανοιχτή από τις δώδεκα το μεσημέρι ως τις δώδεκα το βράδυ, ενώ το σημείο λιανικής διάθεσης αντικειμένων «σχεδία αρτ» θα λειτουργεί ώρες εμπορικών καταστημάτων.
Τα δημοσιογραφικά αποκαλυπτήρια του «σχεδία home» θα γίνουν σήμερα Τετάρτη 12 Ιουνίου στις 6 μμ.