Categories: ΚΟΣΜΟΣ

Η Σαουδική Αραβία «μπλοκάρει» τα αεροπλάνα διάσωσης του Ο.Η.Ε στην Υεμένη

«Η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοι της που πολεμούν στην Υεμένη εμποδίζουν την μεταφορά καυσίμων για τα αεροσκάφη των Ηνωμένων Εθνών που παρέχουν κάποια από τα ελάχιστα βοηθήματα στην χώρα που λιμοκτονεί κυριολεκτικά.», δήλωσε ο υπεύθυνος του Προγράμματος Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UNDP).

«Τα καύσιμα των αεροσκαφών στην πολιορκημένη από μαχητές πρωτεύουσα Σαναά παρεμποδίζονται από το Ριάντ», ανέφερε ο Auke Lootsma, ο υπεύθυνος του Προγράμματος στην χώρα, στους ρεπόρτερ μέσω ενός βίντεο από την πόλη την Τρίτη.

Υποτίθεται ότι θα έπρεπε να γίνονται δύο ανθρωπιστικές πτήσεις των Ο.Η.Ε (Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών) στην Σαναά, αλλά τα αεροπλάνα παραμένουν ακινητοποιημένα στην πόλη χάρη στην έλλειψη καυσίμων που απαιτούνται για την επιστροφή τους στην Ιορδανία και το Τζιμπουτί.  

Τα καύσιμα έρχονται από το λιμάνι της πόλης, Άντεν, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Υεμένης με το υπόβαθρο της Σαουδικής υποστήριξης.

«Αντιμετωπίζουμε δυσκολίες στο να πάρουμε την άδεια από την συμμαχία και την κυβέρνηση της Υεμένης για να μεταφέρουμε τα καύσιμα στην Σαναά που θα διευκολύνει τις πτήσεις.» είπε ο κ. Lootsma.

Όταν διερωτήθηκε γιατί «μπλοκάρουν» τις διανομές των καυσίμων, ο κ. Lootsma απάντησε: «Αυτή είναι μια καλή ερώτηση για την οποία όμως δεν έχω απάντηση».

«Οι προσπάθειες παροχής βοήθειας του Ο.Η.Ε παρεμποδίστηκαν επίσης από γραφειοκρατικές  καθυστερήσεις και αρνήσεις βίζας από την πλευρά των ανταρτών», πρόσθεσε.

Μετά από περισσότερα από δύο χρόνια εμπόλεμης σύρραξης που έχει σκοτώσει τουλάχιστον 10.000 ανθρώπους, η Υεμένη αντιμετωπίζει τόσο τον λιμό όσο και το χειρότερο ξέσπασμα χολέρας στην σύγχρονη ιστορία.

Οι βομβιστικές επιθέσεις και οι αποκλεισμοί των λιμανιών και των εναέριων χώρων της Υεμένης έχουν δεχθεί ισχυρή κριτική, καθώς προκαλούν βαθύτατη ανθρωπιστική κρίση, και συμβάλλουν στην εξαθλίωση με το να εμποδίζουν αναγκαία αγαθά όπως τρόφιμα, φάρμακα και άλλες προμήθειες να εισέλθουν στην χώρα. 

«Η κατάσταση είναι θλιβερή και δεν υπάρχει κανένα φως στον ορίζοντα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Lootsma, προσθέτοντας ότι έχουν μάλιστα καταγραφεί κρούσματα μηνιγγιτίδας, γεγονός που εντείνει τα δεινά των πολιτών.

Γύρω στο 70% των 27 εκατομμυρίων του ισχυρού πληθυσμού εξαρτάται από κάποιου είδους ανθρωπιστική βοήθεια. Ένα σύνολο 14.5 εκατομμυρίων ανθρώπων δεν έχει πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό και 7.3 εκατομμύρια ζουν στα πρόθυρα της πείνας. Λιγότερα από το μισά ιατρικά κέντρα της χώρας βρίσκονται σε λειτουργία. 

«Η κατάσταση είναι σαν ένα λεωφορείο να οδηγεί στο χείλος του γκρεμού. Αντί να πατήσει φρένο και να γυρίσει πίσω, αυτός που ελέγχει την κατεύθυνση του λεωφορείου πατάει γκάζι για να συγκρουστεί», πρόσθεσε ο υπεύθυνος του Προγράμματος Ανάπτυξης του Ο.Η.Ε της χώρας. 

Ο Ο.Η.Ε υπολογίζει ότι χρειάζονται 2.1 δισεκατομμύρια δολάρια για να μην γίνει η Υεμένη ένα απόλυτα «ξοφλημένο κράτος», ωστόσο, οι κυβερνήσεις που δέχθηκαν να χορηγήσουν χρηματική βοήθεια δεσμεύτηκαν μόνο για το ήμισυ αυτού του ποσού σε μια συνδιάσκεψη βοήθειας στην Γενεύη τον Απρίλιο.

Οι δυτικές κυβερνήσεις αντιμετώπισαν, τέλος, κριτική για τον τρόπο που διαχειρίζονται την σύρραξη καθώς «πουλήθηκαν όπλα στην Σαουδική Αραβία που προορίζονταν για χρήση στον πόλεμο της Υεμένης», δεξιά κόμματα αναφέρουν.

Πηγή: Independent

Μάρθα Φύλλου