Το rescEU, η εμβληματική πρωτοβουλία του Ευρωπαίου Επιτρόπου Χρήστου Στυλιανίδη για αναβάθμιση του ευρωπαϊκού συστήματος αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, είναι ένα από τα 20 επιτεύγματα της ΕΕ για την περίοδο 2014-2019 όπως ανακοίνωσε σήμερα η Κομισιόν, ενόψει της ολοκλήρωσης της θητείας της, τις ευρωεκλογές και τη Σύνοδο Κορυφής του Σίμπιου.
Ο Χρήστος Στυλιανίδης είναι από τους λίγους Επιτρόπους που μια πολιτική πρωτοβουλία τους αναγνωρίστηκε και συμπεριλαμβάνεται στα 20 επιτεύγματα της ΕΕ για το 2014-19, ανάμεσα στη διάσωση της Ελλάδας από την έξοδο από την ευρωζώνη, τη δημιουργία του ευρωπαϊκού ταμείου στρατηγικών επενδύσεων και την εγκαθίδρυση της ευρωπαϊκής ακτοφυλακής και συνοριοφυλακής.
Η δημιουργία του rescEU δεν υπήρξε εύκολη υπόθεση και απαίτησε από τον Επίτροπο να επενδύσει σημαντικό πολιτικό κεφάλαιο για να επέλθει η σύγκλιση Βορρά και Νότου στο εσωτερικό του Συμβουλίου, να πεισθούν τα Κράτη Μέλη όχι μόνο για την αναγκαιότητα, αλλά και για το κόστος, τα μέσα, την ανάγκη να υπάρξει σκέλος πουν να αφορά την εκπαίδευση, όπως και τον ίδιο τον επείγοντα χαρακτήρα της πρότασης.
Απαιτήθηκαν εκατοντάδες επαφές με τις εθνικές αρχές, επισκέψεις και ομιλίες του Επιτρόπου στα Κράτη Μέλη, συντονισμός με τις αρμόδιες εθνικές αρχές και τεράστιος όγκος εργασίας για την αρμόδια Γενική Διεύθυνση.
Αναλυτικά, σύμφωνα με την κατάταξη των επιτευγμάτων, «η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετώπισε μεγάλο αριθμό όλο και συχνότερων και πολύπλοκων καταστροφών που έχουν ως αποτέλεσμα απώλειες ζωών και άλλες επιζήμιες συνέπειες για τους πολίτες, τις επιχειρήσεις, τις κοινότητες και το περιβάλλον». Αναφέρεται ότι «το 2018, σχεδόν 100 άνθρωποι σκοτώθηκαν από φυσικές καταστροφές στην Ευρώπη και είδαμε πυρκαγιές σε ορισμένες ευρωπαϊκές περιοχές που δεν είχαν επηρεαστεί ποτέ πριν».
Σύμφωνα με την Κομισιόν το σχετικό οικονομικό κόστος είναι τεράστιο: Κοντά σε 10 δισ. Ευρώ ζημιών στην Ευρώπη καταγράφηκαν το 2016. «Η ΕΕ πρέπει να ανταποκριθεί στην πρόκληση αυτή και να προστατέψει καλύτερα τους πολίτες της από αυτές τις καταστροφές, αυξάνοντας και βελτιώνοντας την πρόληψη και την ετοιμότητα», αναφέρει η Κομισιόν και καταγράφει ότι «το 2018, οι χώρες της ΕΕ ζήτησαν βοήθεια περίπου 10 φορές, κυρίως για πυρκαγιές δασών, ιατρική υποστήριξη και θαλάσσια ρύπανση»
. Το RescEU παρέχει πλέον δυνατότητες πολιτικής προστασίας σε όσους έχουν πληγεί από καταστροφές και έχουν μεγαλύτερη ανάγκη στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο και θα έχει αποθέματα σε πυροσβεστικά αεροσκάφη καθώς και άλλα μέσα για την αντιμετώπιση καταστάσεων όπως ιατρικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.
Σημειώνεται ότι το 2017 και το 2018 ο υπάρχων Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ ενεργοποιήθηκε 52 φορές.
Επιγραμματικά τα υπόλοιπα 19 επιτεύγματα της Κομισιόν Γιούνκερ είναι:
– Το ευρωπαϊκό ταμείο στρατηγικών επενδύσεων,
– η χρήση της ευελιξίας του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης,
– η διάσωση της Ελλάδας από το grexit,
– η συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα,
– η απαγόρευση των πλαστικών μιας χρήσης,
– η συμφωνία με την Τουρκία για το προσφυγικό,
– η συμφωνία για την αποφυγή δασμών με τις ΗΠΑ,
– το έκτακτο καταπιστευματικό ταμείο για την Αφρική,
– ο μηχανισμός μετεγκατάστασης προσφύγων,
– η ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή και ακτοφυλακή,
– το τέλος των χρεώσεων roaming,
– o γενικός κανονισμός για τα προσωπικά δεδομένα,
– η αναθεώρηση του κανονισμού για τους αποσπασμένους εργαζόμενους και η Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας,
– η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία,
– η μόνιμη διαρθρωμένη αμυντική συνεργασία,
– η συμφωνία για την ονομασία της Βόρειας Μακεδονίας,
– η αναθεώρηση της οδηγίας για το φυσικό αέριο,
– η αναθεώρηση των κανόνων για τις πρωτοβουλίες πολιτών.
Πηγή: ΚΥΠΕ/ΘΑ/ΓΒΑ