Είναι δύσκολο να πει κάποιος με σιγουριά τι είναι αυτό που θα απαιτεί ένας εργοδότης από τους υπαλλήλους του σε μερικά χρόνια, καθώς όλα αλλάζουν τόσο ραγδαία. Μια στατιστική όμως, του World Economic Forum του 2016 προσπάθησε να δώσει μια απάντηση.
Δύσκολη ερώτηση και η καλύτερη απάντηση ίσως είναι να προσπαθούμε όσο περισσότερο γίνεται να συμβαδίζουμε με τις απαιτήσεις της εποχής. Η αναφορά του World Economic Forum πάντως, καταλήγει ότι τα πιο απαραίτητα χαρακτηριστικά για ένα υπάλληλο είναι:
Κριτική σκέψη: Όσο τα πράγματα στον χώρο εργασίας θα γίνονται πιο αυτόματα, θα είναι και πιο αναγκαίο ένας υπάλληλος να μπορεί να σκέφτεται λογικά. Οι εργοδότες χρειάζονται υπαλλήλους που να ξέρουν να αξιολογούν τις καταστάσεις , έτσι ώστε να αυξάνεται και το κέρδος.
Να μπορεί να επιλύει σύνθετα προβλήματα: Το 36% όλων των δουλειών θα σε όλες τις βιομηχανίες θα το έχουν αυτό ως προαπαιτούμενο μέχρι το 2020. Οι υπάλληλοι θα πρέπει να μπορούν να σκεφτούν πλευρικά, ενώ ταυτόχρονα επιλύουν και ένα πρόβλημα.
Δημιουργικότητα: Το 2015 ήταν δέκατη στη λίστα, τώρα είναι στα τρία πρώτα. Η νέα τεχνολογία μπορεί να είναι φοβερή αλλά χρειαζόμαστε δημιουργικότητα για να μπορέσουμε να ανακαλύψουμε νέους τρόπους αξιοποίησής της και να εμπνεύσουμε ανθρώπους. Η δημιουργικότητα δεν θα φύγει ποτέ από τη μόδα.
Συναισθηματική νοημοσύνη: Ακόμα και στο μέλλον θα υπάρχουν δουλειές για ανθρώπους και οι άνθρωποι αυτοί θα χρειάζονται κάποιον να τους διαχειριστεί. Οι διευθυντές και οι υπεύθυνοι πρέπει να έχουν συναισθηματική νοημοσύνη για να μπορέσουν να καταλάβουν τις ανάγκες των υφισταμένων τους και να αξιοποιήσουν σωστά τα ταλέντα τους.
Ομαδικότητα: Το να μπορούμε να λειτουργούμε ομαδικά θα γίνεται ακόμα πιο αναγκαίο όσο τα χρόνια προχωράνε. Τα ρομπότ μπορούν να κάνουν μεμονωμένες και διαδικαστικές εργασίες, αφήνοντας έτσι, στους ανθρώπους τον χρόνο να κάνουν αυτό που ξέρουν καλύτερα. Να δουλεύουν δηλαδή ως ομάδα, για να υλοποιούν τις ιδέες τους. Το ότι μπορούμε να είμαστε ομαδικοί παίχτες είναι αυτό που μας ξεχωρίζει από οποιαδήποτε μορφή τεχνητής νοημοσύνης.