Παρά τις συνεχείς προόδους στην ανάπτυξη, το μέρος όπου γεννιέται ένα παιδί καθορίζει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο τη μελλοντική του υγεία και, ανεξαρτήτως της χώρας όπου γεννιέται κάποιος, η ζωή είναι πιο δύσκολη για τα κορίτσια, σύμφωνα με έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα.
Σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποίησε το ίδρυμα Bill and Melinda Gates, περίπου μισό δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο εξακολουθούν να μην έχουν πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες υγείας και εκπαίδευσης, ενώ τα κορίτσια βρίσκονται παντού σε μειονεκτική θέση.
«Τα κενά μεταξύ χωρών, περιοχών και ανάμεσα σε αγόρια και κορίτσια αποδεικνύουν ότι οι παγκόσμιες επενδύσεις για την ανάπτυξη δεν φτάνουν παντού», αναφέρεται στην έρευνα.
Σύμφωνα με αυτή, παρά τις βελτιώσεις στην πρόσβαση των κοριτσιών στην εκπαίδευση, οι ευκαιρίες για τα κορίτσια περιορίζονται εξαιτίας των κοινωνικών προτύπων, πολιτικών και νόμων που προάγουν τις διακρίσεις και τη βία εξαιτίας του φύλου.
Σύμφωνα με την επικεφαλής του ιδρύματος Gates Σου Ντέσμοντ- Χέλμαν, περισσότερα παιδιά πεθαίνουν καθημερινά στο Τσαντ από όσα πεθαίνουν σε διάστημα ενός έτους στη Φινλανδία. Εξάλλου ενώ κατά μέσο όρο τα παιδιά φτάνουν να φοιτούν έως το πανεπιστήμιο στη Φινλανδία, αντίθετα στο Τσαντ δεν ολοκληρώνουν το δημοτικό.
«Το φύλο παραμένει ο βασικός αρνητικός παράγοντας, οπότε το να διασφαλίσουμε ότι θα αντιμετωπίσουμε την ανισότητα μεταξύ των δύο φύλων είναι το πρώτιστο», σχολίασε η Ντέσμοντ- Χέλμαν.
«Όμως το δεύτερο είναι ότι, αν είσαι κορίτσι που γεννήθηκες (σε ένα από τα πιο φτωχά μέρη της Αφρικής), και η γεωγραφία είναι εναντίον σου. Δεν είναι σωστό ένα παιδί στο Τσαντ να είναι 55 φορές πιο πιθανό να πεθάνει σε σχέση με ένα παιδί στη Φινλανδία», πρόσθεσε.