Categories: ΕΛΛΑΔΑ

«Η νέα αρχή στο μεταναστευτικό» διαφημίζεται με μία κλειστή υπερδομή δίπλα σε απορρίμματα [ΒΙΝΤΕΟ]

Μια απομονωμένη έκταση στο τέλος ενός χωματόδρομου 10 χιλιομέτρων, μέσα στο πιο εύφλεκτο οικοσύστημα της Μεσογείου και ακριβώς δίπλα στην χωματερή της Λέσβου φαίνεται πως προορίζει για την εκπλήρωση της υποχρέωσής της προς την Σύμβαση της Γενεύης η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, όπως προκύπτει από αποκαλυπτικό βίντεο του Lesvos Solidarity.

Η πολυδιαφημισμένη «νέα αρχή για το μεταναστευτικό» που υποσχόταν η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ursula Von der Leyen μέσω του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο και το «πιλοτικό καμπ που “ανοίγει τον δρόμο για την εφαρμογή των κατευθυντήριων γραμμών του νέου Συμφώνου”» πρόκειται στην πραγματικότητα, όπως επισημαίνει η συλλογικότητα, για μια κλειστή υπερδομή ονομαστικής χωρητικότητας 5.000 ατόμων, όπως προβλέπει το σχετικό Μνημόνιο Συνεργασίας που υπογράφηκε στις 3 Δεκεμβρίου 2020 μεταξύ των Ευρωπαϊκών αρχών και του Υπουργείου,  σε μια περιοχή στο πουθενά, όπου δεν υπάρχουν άνθρωποι, σχολείο, νοσοκομείο και καταστήματα, παρά μόνο ένα τεράστιο πευκόδασος και το ΧΥΤΑ της Λέσβου.

Διαβάστε ολόκληρο το Σύμφωνο για το νέο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Λέσβο:

«Η Λέσβος εξακολουθεί να λειτουργεί ως εργαστήριο όπου δοκιμάζονται οι Ευρωπαϊκές πολιτικές για τη μετανάστευση» επισημαίνει στη συνέχεια η Lesvos Solidarity, σημειώνοντας ότι πλέον όλες οι μη κρατικές δομές στις οποίες στεγάζονταν οι πρόσφυγες στο νησί έχουν εκκενωθεί.

Με το νέο αυτό Σύμφωνο ο εγκλωβισμός των αιτούντων άσυλο στα ελληνικά νησιά θεσμοθετείται. Οι αιτούντες άσυλο θα παραμένουν στη δομή μέχρι να εξεταστεί το αίτημα ασύλου τους ή μέχρι να απελαθούν. Καθώς όμως επιστροφές δεν πραγματοποιούνται οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να εγκλωβίζονται στη Λέσβο για μήνες ή και χρόνια.

Δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες δίπλα στη χωματερή  της Λέσβου

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την συλλογικότητα πρόκειται για την πρώτη φορά που χωροθετείται οικιστική χρήση δίπλα σε ενεργό ΧΥΤΑ, καθώς οι χωματερές βρίσκονται σκόπιμα μακριά από κατοικημένες περιοχές.

Σήμερα, 70 χρόνια μετά τη Σύμβαση, η ΕΕ σχεδιάζει το νέο αυτό καμπ στην πιο απομονωμένη περιοχή της Λέσβου, δίπλα στο ΧΥΤΑ του νησιού. Το γεγονός ότι τοποθετούν τους ανθρώπους δίπλα στα σκουπίδια έχει ιδιαίτερη σημασία για το πως αντιλαμβάνονται στη Κομισιόν και στην κυβέρνηση την υποδοχή και τη φιλοξενία των αιτούντων άσυλο.

Την ίδια ώρα, η Lesvos Solidarity αποκαλύπτει κυβερνητικές μεθοδεύσεις που οδήγησαν στην αδειοδότηση της δομής χωρίς να είναι απαραίτητη η εκπόνηση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), καθώς ο αριθμός των θέσεων ωφελούμενων άνω των οποίων επιβάλλεται η ΜΠΕ αυξήθηκε εντέχνως στα 5.000 (από τα 750), όσα ακριβώς και τα άτομα που προβλέπεται να «φιλοξενηθούν» στο νέο ΚΥΤ.

Διαβάστε παρακάτω το σχετικό ΦΕΚ:

Αξίζει να σημειωθεί ότι πέραν του ΧΥΤΑ, δίπλα στον οποίο θα δημιουργηθεί ο καταυλισμός, η περιοχή στην οποία πρόκειται να χτιστεί το καμπ συνιστά προστατευόμενο Καταφύγιο Άγριας Ζωής, και περιβάλλεται από το μεγαλύτερο ενιαίο πευκόδασος στο Αιγαίο, που συνιστά προστατευόμενη περιοχή του δικτύου Natura 2000, με περιβαλλοντολόγους να επισημαίνουν πως σε πυρκαγιάς, ο κίνδυνος είναι τεράστιος για το περιβάλλον και τους ανθρώπους, καθώς πρόκειται για το πιο εύφλεκτο οικοσύστημα της Μεσογείου.

Η Lesvos Solidarity καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ελληνική κυβέρνηση να τερματίσουν άμεσα την εγκληματική πολιτική της Ευρώπης-Φρούριο και να εργαστούν σε πολιτικές ένταξης, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, και σε δράσεις αντιμετώπισης των αιτιών που προκαλούν τον ξεριζωμό. Ταυτόχρονα, ζητά την ακύρωση του σχεδίου κατασκευής του νέου ΚΥΤ, την αποσυμφόρηση του νησιού και το κλείσιμο της δομής στο Μαυροβούνι όπου 4.500 πρόσφυγες βρίσκονται αντιμέτωποι με απάνθρωπες συνθήκες.

Πηγή

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA