Η Ρωσία δεν έχει «καμιά σχέση» με τα πλήγματα εναντίον ενός σχολείου της επαρχίας Ιντλίμπ που προκάλεσαν την Τετάρτη τον θάνατο 22 παιδιών και έξι εκπαιδευτικών, σύμφωνα με τα στοιχεία της Unicef, διαβεβαίωσε χθες Πέμπτη η εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας.
Ορισμένα αραβικά και δυτικά μέσα ενημέρωσης «κατηγόρησαν αμέσως τη Ρωσία γι’ αυτή την τραγωδία», κατήγγειλε η Μαρία Ζαχάροβα. Όμως «είναι ψέμα», επέμεινε αναφερόμενη σ’ αυτούς τους βομβαρδισμούς στην επαρχία Ιντλίμπ, προπύργιο του Τζάις αλ-Φάταχ (ο στρατός της κατάκτησης), ενός συνασπισμού στον οποίο μετέχουν ισλαμιστές αντάρτες και τζιχαντιστές του Φάτεχ αλ-Σαμ, που ονομαζόταν Μέτωπο αλ-Νόσρα μέχρι που διέρρηξε τις σχέσεις του με την αλ-Κάιντα.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ, καμιά από τις φωτογραφίες και τα βίντεο που τραβήχτηκαν από ένα ρωσικό μη επανδρωμένο αεροπλάνο δεν δείχνει κρατήρα που να μπορεί να αποδοθεί σε βόμβες οι οποίες ρίχτηκαν από αεροπλάνο.
Από τις 30 Σεπτεμβρίου 2015, η Ρωσία χρησιμοποιεί την Πολεμική Αεροπορία της για να υποστηρίξει τον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ και υποστηρίζει πως πλήττει «τρομοκρατικούς στόχους». Όμως οι ρώσοι πιλότοι έχουν ήδη κατηγορηθεί πως στοχοθετούν τους μετριοπαθείς αντάρτες και διαπράττουν «εγκλήματα πολέμου» εναντίον των αμάχων.
«Ποιος είναι υπεύθυνος; Σε κάθε περίπτωση δεν είναι η αντιπολίτευση, διότι για να βομβαρδίσεις χρειάζονται αεροπλάνα», δήλωσε στο Παρίσι ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Μαρκ Ερό: «Είναι είτε το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ είτε οι Ρώσοι».
Το Ισλαμικό Κράτος κατηγορείται για «γενοκτονία»
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν ζήτησε να πραγματοποιηθεί «αμέσως μια αμερόληπτη έρευνα», ωστόσο ο εκπρόσωπός του διευκρίνσιε πως υπάρχουν “κι άλλες δυνατές επιλογές», όπως το Συμβούλιο Ασφαλείας ή η προσφυγή στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.
Το πρόβλημα είναι πως το τελευταίο, στο οποίο δεν συμμετέχει η Συρία, δεν μπορεί να ερευνήσει αυτό το επεισόδιο παρά μόνο εφόσον κληθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας. Όμως ένα τέτοιο σενάριο δεν έχει πιθανότητες να πραγματοποιηθεί διότι η Ρωσία αναμένεται ότι θα ασκήσει βέτο.
Χθες την προσφυγή στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ζήτησαν τόσο ο Γκόρντον Μπράουν, ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για την εκπαίδευση και πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, για «έγκλημα πολέμου» μετά την επίθεση στο σχολείο στην Ιντλίμπ, όσο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τη «γενοκτονία» που διαπράττεται από το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ, τη Συρία και τη Λιβύη.
Το βέβαιο είναι πάντως ότι τα παιδιά συνεχίζουν να είναι τα θύματα αυτού του πολέμου στη συρία, που από τον Μάρτιο του 2011 έχει στοιχίσει τη ζώη σε περισσότερους από 300.000 ανθρώπους ενώ έχει επιφέρει τον εκτοπισμό εκατομμυρίων.
Τουλάχιστον έξι παιδιά σκοτώθηκαν χθες από πυρά ρουκετών εναντίον δύο συνοικιών στο Χαλέπι που βρίσκονται υπό κυβερνητικό έλεγχο και ιδιαίτερα εναντίον ενός σχολείου, μετέδωσαν επίσημα συριακά μέσα ενημέρωσης.
Αναφερόμενος σ’ αυτή την επίθεση εναντίον ενός σχολείου του Χαλεπιού, ο Κονασένκοφ κατήγγειλε χθες από τη Μόσχα τους Δυτικούς για διγλωσσία: «Σήμερα ένα σχολείο επλήγη από μια οβίδα και ένα αερόστατο που εβλήθησαν από το Ανατολικό Χαλέπι, που ελέγχεται από τους τρομοκράτες. Τρία παιδιά σκοτώθηκαν επιτόπου. (…) Γιατί η UNICEF και ορισμένα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας επιμένουν να μην το παρατηρούν αυτό;»
Νέες κυρώσεις
Σύμμαχος της Δαμασκού, η Μόσχα απέρριψε επίσης χθες τα συμπεράσματα μιας πρόσφατης έκθεσης του ΟΗΕ για τρεις χημικές επιθέσεις το 2014 και 2015 που αποδίδονται στο καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ.
Τα συμπεράσματα των ερευνητών «είναι πλήρη αντιφάσεων και συνεπώς δεν είναι πειστικά», δήλωσε ο ρώσος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη Βιτάλι Τσούρκιν: «Δεν υπάρχει απλούστατα επαρκής απόδειξη για να ληφθουν τιμωρητικά μέτρα».
Ενώ τίποτε δεν φαίνεται να μπορεί να σταματήσει την αιματοχυσία, η ΕΕ επέλεξε χθες να επιβάλει κυρώσεις σε δέκα υψηλόβαθμους αξιωματούχους του συριακού καθεστώτος που κατηγορούνται ότι συμμετέχουν «στη βίαιη καταπίεση που ασκείται εναντίον του άμαχου πληθυσμού».
Η προσθήκη αυτή ανεβάζει σε 217 τον συνολικό αριθμό των σύρων αξιωματούχων στους οποίους έχει επιβληθεί «απαγόρευση εισόδου στην ΕΕ και πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων τους».
Απέναντι στο δυτικό στρατόπεδο, οι υπουργοί Εξωτερικών των συμμάχων του καθεστώτος της Δαμασκού, της Ρωσίας και του Ιράν, θα συνεδριάσουν σήμερα στη Μόσχα.
Όσο για την Τουρκία, αυτή προβάλλει ανοικτά την πρόθεσή της να πραγματοποιήσει μεγάλης κλίμακας επέμβαση στη Συρία. «Τώρα προχωρουμε προς το Αλ-Μπαμπ», μια πόλη της βόρειας Συρίας που ελέγχεται από το Ισλαμικό Κράτος, δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Έπειτα απ’ αυτό, θα προχωρήσουμε προς τη Μινμπέτζ», που ελέγχεται από τις πολιτοφυλακές των Κούρδων της Συρίας, «και προς την Ράκα», την «πρωτεύουσα» του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.