Categories: ΚΟΣΜΟΣ

Οι Λονδρέζοι έζησαν χθες μία σύγχρονη ημέρα απελευθέρωσης

Οι γλεντζέδες του Λονδίνου συνέκριναν τους εορτασμούς στο Σόχο με εκείνους της «VE-Day», της ημέρας απελευθέρωσης και νίκης της Ευρώπης επί των Γερμανών στις 8 Μαΐου του 1945, καθώς οι παμπ και τα εστιατόρια άνοιξαν χθες ξανά τους εξωτερικούς τους χώρους, για πρώτη φορά μετά από μήνες.

Κάποιοι άλλοι είπαν ότι θύμιζε το Σόχο της δεκαετίας του 1990 με τον κόσμο να παρτάρει ξέφρενα από νωρίς το απόγευμα. Οι σκηνές που εκτυλίχθηκαν ήταν μάλλον οι αναμενόμενες και οι κοινωνικές αποστάσεις σχεδόν ανύπαρκτες. Ορδές ανθρώπων συγκεντρώθηκαν στην Old Compton Street του Σόχο και σε γειτονικές περιοχές για να απολαύσουν φαγητό και ποτά έξω, μετά την ελάφρυνση των περιορισμών για τον κορωνοϊό. Η κυκλοφορία σε αρκετούς δρόμους του Γουέστ Εντ σταμάτησε μεταξύ 5μμ και 11μμ δημιουργώντας έτσι μεγαλύτερους υπαίθριους χώρους για να φιλοξενήσουν τα πλήθη που ήθελαν να επισκεφτούν τις παμπ και τα εστιατόρια. 

Οι φωτογραφίες και τα βίντεο που μοιράζονται στο διαδίκτυο δείχνουν τον κόσμο να κάθεται σε τραπέζια γεμάτα φαγητά και ποτά, σκύλους να γλεντούν με τα αφεντικά τους και ευτυχισμένους Λονδρέζους να απολαμβάνουν τις μπύρες τους στο δρόμο. Κάποιοι πιο φοβισμένοι είπαν ότι υπήρχε ελάχιστη κοινωνική απόσταση και όπως φαίνεται από τις φωτογραφίες, ακόμα και οι αστυνομικοί βρέθηκαν εκεί περισσότερο για να διασφαλίσουν ότι δεν θα μάζευαν μεθυσμένους από τα πεζοδρόμια παρά για να τηρήσουν τα μέτρα αποστάσεων. 

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Γουέστμινστερ δήλωσε ότι έλαβε γνώση για «μεμονωμένα περιστατικά συνωστισμού» και ότι συνεργάζεται με τις επιχειρήσεις για να διασφαλίσει ότι θα συνεχίσουν να λειτουργούν «με υπευθυνότητα και ασφάλεια σύμφωνα με τις οδηγίες». Ένας εκπρόσωπος του συμβουλίου μάλιστα είπε ότι έχουν εφαρμόσει μια σειρά μέτρων σε όλο το Γουέστμινστερ για να μπορέσει να λειτουργήσει σωστά η κοινωνική απόσταση. 

Από χθες το πρωί οι καταναλωτές μπόρεσαν να κάνουν και τα ψώνια τους σε μεγάλα καταστήματα αφού άνοιξε και το λιανεμπόριο αλλά να επισκεφθούν και χώρους που μέχρι την Κυριακή ήταν κλειστοί, όπως εσωτερικά γυμναστήρια, πισίνες, κέντρα αισθητικής και ζωολογικούς κήπους. Το πένθος για τον Φίλιππο απ’ ότι φαίνεται δεν κράτησε πολύ αφού η ανάγκη για εκτόνωση και λίγη καλοπέραση ήταν πιο δυνατή. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει χορηγήσει περισσότερες από 32 εκατομμύρια πρώτες δόσεις του εμβολίου, με επτά εκατομμύρια να λαμβάνουν τη δεύτερη δόση τους. (Φωτογραφίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Αντιγόνη Πάντα-Χαρβά