Categories: ΕΛΛΑΔΑ

«Η λειτουργία των ΜΜΕ είναι κριτήριο για τη Δημοκρατία», είπε ο Ν. Σμυρναίος στο #RetreatConference για την ψηφιακή δημοσιογραφία

Μιλώντας για τη σημασία της διαδικτυακής δημοσιογραφίας και τη θετική συμβολή της στην έξοδο από την κρίση των ΜΜΕ, ο αναπληρωτής καθηγητής ΜΜΕ, Universite de Toulouse, Νίκος Σμυρναίος, δήλωσε ότι οι λόγοι διοργάνωσης αυτού του συνεδρίου, είναι ζωτικής σημασίας, καθώς το μιντιακό σύστημα έχει σημαντική πολιτική σημασία, στα πλαίσια της αστικής δημοκρατίας, καθώς σε αυτή τη σφαίρα υπάρχει η διαπάλη των ιδεών σχετικά με το κοινωνικό – οικονομικό γίγνεσθαι.

«Υπό αυτή την έννοια η λειτουργία των ΜΜΕ είναι κριτήριο για την ποιότητα της Δημοκρατίας σε μία χώρα» τόνισε. Τα τελευταία χρόνια, σημείωσε, κοσμοϊστορικές εξελίξεις έχουν αλλάξει την υφή της δημοσιογραφίας, με κύριο το διαδίκτυο.

                          Για live streaming κάντε κλικ εδώ.

Στη γενικότερη εξέλιξη των ΜΜΕ, η ακολουθία του χρήματος φέρνει αντίθεση σε σχέση με την υπηρέτηση του κοινωνικού αγαθού της δημοσιογραφίας, ανέφερε ο κ. Σμυρναίος. Είναι ένα διεθνές πρόβλημα το οποίο χειροτερεύει τα τελευταία χρόνια, ωστόσο στην Ελλάδα αυτό έχει πάρει ακραία μορφή, με το κυνήγι της τηλεθέασης και στην εξυπηρέτηση πολιτικών συμφερόντων χωρίς κανένα φραγμό σε ένα καθεστώς γενικευμένης ανομίας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα, τόνισε ο αναπληρωτής καθηγητής.

Η οικονομική κρίση, η φτωχοποίηση των δημοσιογράφων και άλλοι παράγοντες έγιναν ρυθμιστές για να χειροτερέψει ακόμα περισσότερο η εικόνα των ΜΜΕ στην Ελλάδα, με μόνο το 5-7% των Ελλήνων να πιστεύουν ότι τα ΜΜΕ στη χώρα είναι ανεξάρτητα, τόνισε. Ωστόσο η ανάγκη για πληροφόρηση από το διαδίκτυο και των κοινωνικών μέσων δικτύωσης αυξάνει, υπογράμμισε ο Ν. Σμυρναίος με θετικά στοιχεία, τη συμμετοχικότητα, τη διάδραση, τον εκδημοκρατισμό της δημόσιας έκφρασης.

Η αρνητική πλευρά ωστόσο αυτού του νομίσματος, είναι το «clopy paste» -η κλοπή δηλαδή ειδήσεων από τα Πρακτορεία Ειδήσεων μέσω του copy paste, η ανυπαρξία ερευνητικής δημοσιογραφίας, τα εύκολα θέματα, οι ανυπόστατες φήμες, η αβέβαιη αναζήτηση στιβαρών οικονομικών μοντέλων για μια υγιή δημοσιογραφία – ειδικά στο διαφημιστικό μοντέλο το οποίο δεν μπορεί να την υποστηρίξει – και τέλος υπογράμμισε ο Ν. Σμυρναίος, η γενικότερη εξέλιξη του διαδικτύου σε ένα ολιγοπωλιακό σύστημα, υπό τον έλεγχο τεράστιων εταιρειών που δρουν μονοπωλιακά και εντείνουν την εξάρτηση δημοσιογράφων, εκδοτών και κοινού, από αυτούς.

Αναστασία Βαϊτσοπούλου

Share
Published by
Αναστασία Βαϊτσοπούλου