Categories: ΚΟΣΜΟΣ

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ τιμήθηκε με το «Εναλλακτικό βραβείο Νόμπελ»

Η σουηδέζα έφηβη ακτιβίστρια για το κλίμα Γκρέτα Τούνμπεργκ είναι μια από τους τέσσερις νικητές του “Βραβείου Ορθής Διαβίωσης” (Right Livelihood Award) για το 2019, γνωστού και ως σουηδικό “Εναλλακτικό βραβείο Νόμπελ”, όπως ανακοινώθηκε σήμερα.

Η Τούνμπεργκ βραβεύτηκε επειδή “ενέπνευσε και ενίσχυσε τα πολιτικά αιτήματα για την επείγουσα ανάγκη κλιματικής δράσης”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ίδρυμα Ορθής Διαβίωσης.

Την Δευτέρα, στην ομιλία της κατά την έναρξη της Συνόδου του ΟΗΕ για το Κλίμα, στη Νέα Υόρκη, η 16χρονη μαθήτρια κατήγγειλε τους παγκόσμιους ηγέτες για την αποτυχία τους να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή.

Η Τούνμπεργκ μοιράζεται το βραβείο με τον αρχηγό των βραζιλιάνων αυτοχθόνων Ντάβι Κοπενάουα της φυλής Γιανομάμι, την κινέζα δικηγόρο και υπερασπίστρια των δικαιωμάτων των γυναικών Γκουό Σιανμέι και την υπερασπίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Δυτική Σαχάρα Αμινάτου Χαϊντάρ.

“Με το Βραβείο Ορθής Διαβίωσης 2019 τιμάμε τέσσερις οραματιστές στην πράξη, οι ηγετικές ικανότητες των οποίων έχουν δώσει δύναμη σε εκατομμύρια ανθρώπους να υπερασπιστούν τα αναφαίρετα δικαιώματά τους και να δώσουν μάχη για ένα βιώσιμο μέλλον για όλους στον πλανήτη Γη”, ανέφερε το ίδρυμα στην ανακοίνωσή του.

Οι τέσσερις βραβευθέντες θα λάβουν χρηματικό έπαθλο σχεδόν 94.000 ευρώ ο καθένας.

Η Τούνμπεργκ, από την οποία ξεκίνησαν οι μαθητικές “απεργίες” για το κλίμα, έχει εμπνεύσει μαθητές σε όλον τον κόσμο για να απέχουν από τα μαθήματά τους κάθε Παρασκευή με αίτημα την ενίσχυση των δράσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Στα 16 της χρόνια είναι υποψήφια για Νόμπελ Ειρήνης.

Σπήλιος Τσακίρης