«Παρών» στη 14η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου, η οποία θα φιλοξενηθεί στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ – Helexpo από τις 11 έως τις 14 Μαΐου, θα είναι ο Οργανισμός Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης (ΟΜΜΘ), προσφέροντας την ευκαιρία στους επισκέπτες της να καταστούν συμμέτοχοι των κοινωνικών πρωτοβουλιών του.
Το νέο φωνητικό σύνολο που συγκρότησε πρόσφατα ο ΟΜΜΘ με τη συμμετοχή 20 παιδιών προσφύγων από τη Συρία και το Ιράκ, υπό την επωνυμία «Φωνές της Ελευθερίας», θα συμπράξει με τη Νεανική Χορωδία του Ι.Ν. Αγίων Κυρίλλου & Μεθοδίου Θεσσαλονίκης, όπου έχει ενταχθεί και υπό την καθοδήγηση της οποίας λειτουργεί.
Οι δύο χορωδιακές ομάδες θα συμμετάσχουν στην επίσημη τελετή εγκαινίων της διοργάνωσης, η οποία θα γίνει την Πέμπτη 11 Μαΐου, στις 8 μ.μ. Οι 40 νεαροί χορωδοί των δύο σχημάτων θα εμφανιστούν στην αίθουσα «Νότος», στο περίπτερο 13 του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης, υπό τη μουσική διεύθυνση της μαέστρου Μαρίας Μελιγκοπούλου. Στο πιάνο θα τους συνοδεύουν ο Νίκος Ζαφρανάς και η Ρένα Μαύρου.
Τα δύο σύνολα θα παρουσιάσουν σύγχρονα, παραδοσιακά και negro spirituals τραγούδια. Μεταξύ άλλων θα ερμηνεύσουν συνθέσεις από το ορατόριο για παιδιά «African Madonna», το οποίο περιλαμβάνει τραγούδια και ποιήματα σε στίχους των Φελίσιτι Λόρενς, Ουίλιαμ Μπλέικ και άλλων δημιουργών με αναφορές στην ελευθερία, τα δικαιώματα των παιδιών και την αλληλεπίδραση των πολιτισμών της Αφρικής και της Ευρώπης.
Η μουσική σύμπραξη φιλίας των δύο χορωδιών εναρμονίζεται με την ιδιαίτερη θεματική ενότητα της Διεθνούς Έκθεσης βιβλίου υπό τον τίτλο «Προσφυγικό ζήτημα: Μοιραζόμαστε βιβλία – Μοιραζόμαστε πατρίδες», η οποία περιλαμβάνει σειρά δράσεων, βιωματικών εργαστηρίων και παρουσιάσεων βιβλίων για μικρούς και μεγάλους.
«Μοιραζόμαστε βιβλία σημαίνει μοιραζόμαστε τη διαλογικότητα, την πολυγλωσσία, μοιραζόμαστε έναν ήδη (πολυ)πολιτισμικό ορίζοντα και το όραμα της διεύρυνσής του. Την ίδια ώρα, οι πρόσφυγες, με τη δική τους φωνή, μοιράζονται μαζί μας την ανάγκη για ελευθερία και καλύτερη ζωή, μέσω μιας κοινής πανανθρώπινης γλώσσας: της φωνητικής μουσικής. Γι’ αυτήν ακριβώς την ανάγκη τραγουδούν σήμερα τα παιδιά των προσφύγων, που συνεχίζουν να διαβιούν σε κέντρα φιλοξενίας, στα Διαβατά εν προκειμένω, όπως και αλλού ανά την Ελλάδα», σημειώνει η Ιωάννα Ναούμ, γενική γραμματέας του Δ.Σ. του Οργανισμός Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης (ΟΜΜΘ).
Η ίδια προσθέτει: «Στο πλαίσιο σειράς πρωτοβουλιών που έχει κατά τον τελευταίο χρόνο αναλάβει ο ΟΜΜΘ, το Φεβρουάριο του 2017 συγκροτήθηκε το φωνητικό σύνολο “Φωνές της Ελευθερίας” με τη συνεργασία 20 παιδιών και εφήβων, ηλικίας 8 έως 16 ετών, από τη Συρία και το Ιράκ, που σήμερα παραμένουν, μαζί με τις οικογένειές τους, στο Κέντρο Προσωρινής Υποδοχής στα Διαβατά. Αυτό το σχήμα αποτελεί, ελπίζουμε, μια ευκαιρία έκφρασης και δημιουργίας, αλλά και μια θετική εμπειρία για τα παιδιά του πολέμου, μια ανάσα κανονικότητας σε ανθρώπους που είδαν την καθημερινότητά τους να ανατρέπεται και αναγκάστηκαν να τραπούν σε φυγή, αλλά και μια ευκαιρία για εμάς να αναστοχαστούμε πόσο πλουσιότερες γίνονται οι “πατρίδες”, όταν τις μοιραζόμαστε».
Η πρώτη δημόσια εμφάνιση
Το φωνητικό σύνολο «Φωνές της Ελευθερίας» σχηματίστηκε σε συνεργασία με τις διοικητικές αρχές της Ανοικτής Δομής Προσωρινής Υποδοχής & Φιλοξενίας Διαβατών. Η πρώτη δημόσια εμφάνισή του έγινε στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στις 9 Απριλίου κατά την καταληκτική συναυλία του 7ου Φεστιβάλ Παιδικών – Νεανικών Χορωδιών Freedom. Στην εκδήλωση εκείνη οι ζεστές φωνές των παιδιών του πολέμου ενώθηκαν με αυτές άλλων 500 παιδιών και νέων από την Ελλάδα, αλλά και της διεθνούς φήμης σοπράνο Μπάρμπαρα Χέντρικς.
Σημειώνεται ότι η 14η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου θα διεξαχθεί από την Πέμπτη 11 Μαΐου έως την Κυριακή 14 Μαΐου 2017 με είσοδο ελεύθερη για το κοινό και θα φιλοξενηθεί στα περίπτερα 13 και 15 της ΔΕΘ – Helexpo.
To ωράριο λειτουργίας της είναι το ακόλουθο: Πέμπτη 11 Μαΐου 15:00 – 21:00 │ Παρασκευή 12 Μαΐου 10:00 – 22:00 │ Σάββατο 13 Μαΐου 10:00 – 22:00 │ Κυριακή 14 Μαΐου 10:00 – 21:00.
Τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου διοργανώνουν το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, η ΔΕΘ – Helexpo και ο Δήμος Θεσσαλονίκης με τη συνεργασία των Ελλήνων εκδοτών, υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού.