Categories: ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Οι πίνακες ζωγραφικής που φιλοτέχνησε ο πρώην πρόεδρος Τζορτζ Μπους αποτυπώνουν τον πόνο εκείνων που ο ίδιος έστειλε στον πόλεμο

Σε ορισμένους από τους πίνακες, οι πληγές είναι εμφανείς: ένα πόδι ή ένα χέρι ακρωτηριασμένο εξαιτίας του πολέμου. Σε άλλους, τα τραύματα δεν φαίνονται, γιατί είναι ψυχικά.

Όμως όλοι οι πίνακες ζωγραφικής, που φιλοτέχνησε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, ως φόρο τιμής στους άνδρες και στις γυναίκες που ο ίδιος έστειλε στον πόλεμο, αντανακλούν τον ανθρώπινο πόνο που προκάλεσαν οι αποφάσεις του ως επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο ανώτατος στρατιωτικός Μπράιαν Φλομ τραυματίστηκε στο πρόσωπο από επίθεση με ρουκέτα στο Ιράκ, το 2007.

“Αυτό ήταν το πιο εύκολο”, είπε στο AFP, μπροστά από έναν πίνακα στον οποίο απεικονίζεται ο ίδιος μαζί με συναδέλφους του στρατιωτικούς, έναν από τους δεκάδες πίνακες του Μπους που εκτίθενται στο Κέντρο Κένεντι της Ουάσινγκτον.

“Το δύσκολο ήταν η κρανιοεγκεφαλική κάκωση και το μετατραυματικό στρες που συνεπάγεται το μεγάλο διάστημα παραμονής στην εμπόλεμη ζώνη. Η ανάρρωση συνεχίζεται, είναι μια καθημερινή διαδικασία και κάποιες ημέρες είναι καλύτερες από άλλες”, λέει.

Ο Φλομ επιλέχτηκε να πάει βόλτα με ποδήλατο βουνού μαζί με τον Μπους το 2015 και σήμερα τον έχει ήδη “συναντήσει πολλές φορές”, μεταξύ των οποίων και για δείπνο στην οικία του πρώην προέδρου.

Ο Μπους “αποφάσισε κάποια μέρα να ζωγραφίσει ανθρώπους με τους οποίους είχε συνδεθεί και οι οποίοι σήμαιναν κάτι για εκείνον και να΄μαι εδώ. Είναι τεράστια η τιμή”.

Ο Τζορτζ Μπους ο νεότερος διέταξε τον αμερικανικό στρατό να εισβάλλει στο Αφγανιστάν έπειτα από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2011 και το 2003 είχε διατάξει την εισβολή στο Ιράκ για την ανατροπή του δικτάτορα Σαντάμ Χουσέιν.

Περισσότεροι από 3.500 αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 32.000 τραυματίστηκαν στις μάχες στο Ιράκ, ενώ εξαιτίας του συνεχιζόμενου πολέμου στο Αφγανιστάν –που την Δευτέρα συμπλήρωσε 18 χρόνια– σκοτώθηκαν σχεδόν 2.000 και τραυματίστηκαν τουλάχιστον 20.500.

Ο Μπους ξεκίνησε να ζωγραφίζει μετά την αποχώρησή του από την προεδρία στις αρχές του 2009 και έχει προσπαθήσει να βοηθήσει τους βετεράνους που υπηρέτησαν στους πολέμους, οι οποίοι σημάδεψαν τα χρόνια της προεδρίας του.

“Ζωγράφισα αυτούς τους άνδρες και τις γυναίκες για να τιμήσω τις υπηρεσίες τους προς τη χώρα και να δείξω τον σεβασμό μου προς τις θυσίες και το θάρρος τους”, είπε ο Μπους, μια δήλωσή του που εμφανίζεται στην έκθεση με τίτλο “Πορτραίτα Θάρρους: Ο Φόρος Τιμής ενός Επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων προς τους Μαχητές της Αμερικής”.

“Μακάρι να ήταν διαφορετικά”

“Όποιος αποτυπώθηκε στον καμβά…έχει συμμετάσχει σε μια από τις δύο εκδηλώσεις, τις οποίες φιλοξενεί κάθε χρόνο ο πρόεδρος με τους τραυματίες βετεράνους και τις οικογένειές τους” –μια βόλτα με ποδήλατο και ένα τουρνουά γκολφ– λέει ο πρώην λοχίας των αμερικανικών δυνάμεων Μάικλ Ροντρίγκες.

Ο Ροντρίγκες, ο οποίος απεικονίζεται σε μια προσωπογραφία που φιλοτέχνησε ο Μπους, επιστρατεύτηκε εννέα φορές στη διάρκεια των 21 χρόνων που υπηρέτησε στο στρατό και τραυματίστηκε πολλές φορές, “κυρίως (υπέστη) κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις” από τις εκρήξεις βομβών.

Γνώρισε τον Μπους σε μια βόλτα με ποδήλατο βουνού το 2014 και αργότερα επιλέχτηκε ως μέλος συμβουλευτικής ομάδας για το πώς θα μπορούσαν να βοηθηθούν με τον καλύτερο τρόπο οι μετά την 11η Σεπτεμβρίου βετεράνοι και οι οικογένειές τους.

Ο Ροντρίγκες λέει ότι δεν κρατάει κακία στον Μπους για τα τραύματα που υπέστη.

“Στη διάρκεια των 21 χρόνων μου στο στράτευμα, εργάστηκα για τέσσερις διαφορετικούς προέδρους. Δεν θα σκεφτόμουν ποτέ…δεν θα ήμουν ποτέ τόσο αλαζόνας ώστε να θεωρώ ότι…διέθετα όλες τις πληροφορίες για να λάβω τις αποφάσεις που έλαβαν εκείνοι”, λέει και επισημαίνει ότι “ποτέ δεν θύμωσε με κανέναν από τους προέδρους”.

Ένας άλλος λοχίας, ο Ντεγουϊτ Όσμπορν είναι επίσης από τους βετεράνους που ζωγράφισε ο Μπους και, όπως ο Φλομ, απεικονίζεται μαζί με άλλους στρατιώτες.

Τραυματίστηκε στον δεξί του ώμο και το δεξί πόδι από την έκρηξη βόμβας κοντά στη Βαγδάτη, το 2006, ενώ υπέστη και κάταγμα σπονδύλου, κρανιοεγκεφαλική κάκωση και μετατραυματικό στρες.

Υποβλήθηκε σε 21 χειρουργικές επεμβάσεις και νοσηλεύτηκε επί τέσσερα χρόνια για αποκατάσταση στο Εθνικό Στρατιωτικό Ιατρικό Κέντρο Walter Reed.

Ο Όσμπορν λέει ότι εξακολουθεί να παρακολουθεί τα γεγονότα στο Ιράκ, όπου την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων ακολούθησε μια αύξηση της βίας, η ανάληψη τμημάτων της χώρας από τους τζιχαντιστές και χρόνια μαχών για την απώθηση των ενόπλων.

Πρόσφατα, από τις διαδηλώσεις που ξέσπασαν στο Ιράκ σκοτώθηκαν πάνω από 100 άνθρωποι μέσα σε μια εβδομάδα.

“Είναι κρίμα”, λέει ο Όσμπορν για τα γεγονότα που σημειώνονται εκεί εκφράζοντας την ελπίδα του να βελτιωθεί η κατάσταση. “Εμείς ως χώρα ματώσαμε πολύ, κλάψαμε πολύ και δουλέψαμε σκληρά εκεί. Μακάρι να ήταν διαφορετικά τα πράγματα”, καταλήγει.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Στέλλα Σαρρή

Share
Published by
Στέλλα Σαρρή