Categories: TECHNEWS

Η εταιρεία «ντελίβερι» με drones Wing πήρε άδεια λειτουργίας και στις ΗΠΑ

Η Wing, θυγατρική εταιρεία της Alphabet (μητρική επίσης της Google), η οποία αναλαμβάνει κατ’ οίκον αερομεταφερόμενες παραδόσεις εμπορευμάτων μέσω drones, πήρε άδεια από τις αρμόδιες αρχές για λειτουργία και στις ΗΠΑ, που γίνονται έτσι η δεύτερη χώρα, μετά την Αυστραλία προ ολίγων εβδομάδων, η οποία επιτρέπει το «ντελίβερι» από αέρος με ρομποτικά ΣμηΕΑ (Συστήματα μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών), όπως επισήμως λέγονται στην Ελλάδα.

Η Wing εγκρίθηκε ως αεροπορική εταιρεία από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ και θα αρχίσει τις παραδόσεις εμπορευμάτων από την επαρχία της νοτιοδυτικής Βιρτζίνια σε μερικούς μήνες, σύμφωνα με το BBC και τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης». Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι σε πρώτη φάση θα μεταφέρει τρόφιμα και φάρμακα από τα συμβεβλημένα τοπικά καταστήματα στα σπίτια των πελατών.

 Οι πτήσεις θα γίνονται μόνο στη διάρκεια της μέρας, όταν ο καιρός είναι καλός και τα drones θα είναι ορατά, ενώ δεν θα μπορούν να πετάξουν σε ύψος πάνω από 120 μέτρα από το έδαφος. Ένας χειριστής θα επιτρέπεται να ελέγχει μέχρι πέντε drones, ενώ προς το παρόν δεν είναι σαφές αν υπάρχει όριο στο συνολικό αριθμό που θα μπορούν να βρίσκονται ταυτόχρονα στον αέρα.

Όταν το drone της Wing κάνει μια παράδοση σε σπίτι, θα αιωρείται σε ύψος περίπου έξι μέτρων (για να μην τραυματίσει κάποιον άνθρωπο) και θα κατεβάζει την παραγγελία με ένα ειδικό γάντζο. Οι πελάτες θα μπορούν να διαλέγουν τις αγορές τους και να παραγγέλνουν μέσω μιας κινητής εφαρμογής (app).

Η εταιρεία δήλωσε ότι, για να πάρει την έγκριση λειτουργίας στις ΗΠΑ, απέδειξε πως τα drones της ενέχουν μικρότερο κίνδυνο για τους πεζούς από ό,τι τα αυτοκίνητα. Αν και άλλες εταιρείες έχουν άδεια για δοκιμαστικές πτήσεις «αερο-ντελίβερι», η Wing είναι η πρώτη που εγκρίθηκε ως αεροπορική εταιρεία στις ΗΠΑ. Εκτιμάται ότι έτσι ανοίγει ο δρόμος για να πάρουν ανάλογη έγκριση και άλλες εταιρείες.

Το καθεστώς αεροπορικής εταιρείας που χορηγήθηκε στη Wing, σημαίνει ότι οι πτήσεις drones θα υπόκεινται στους ίδιους κανονισμούς με τις εμπορικές πτήσεις, επιτρέποντας της να μεταφέρει εμπορεύματα σε μεγαλύτερες αποστάσεις από ό,τι άλλες εταιρείες drones.

Το ερώτημα είναι πώς θα αντιδράσει το κοινό στη νέα υπηρεσία. Μερικοί φαντάζονται ήδη εκατομμύρια drones να πηγαινοέρχονται στον ουρανό μεταφέροντας από είδη μαναβικής έως καφέδες και παγωτά. Όμως οι κάτοικοι στα προάστια της Καμπέρα στην Αυστραλία, όπου άρχισαν το «ντελίβερι» τα πρώτα drones, άρχισαν ήδη να παραπονιούνται για τον θόρυβο πάνω από τα κεφάλια τους.

Μια έρευνα της εταιρείας Pew στις ΗΠΑ βρήκε ότι πάνω από τους μισούς Αμερικανούς (το 54%) δεν εγκρίνουν την ιδέα να πετάνε drones κοντά στα σπίτια τους, το 34% υποστηρίζουν μια περιορισμένη χρήση τους και μόνο το 11% είναι ανεπιφύλακτα υπέρ.

Από την άλλη, υπάρχει η αναμφισβήτητη θετική όψη του ζητήματος. Στη Ρουάντα, για παράδειγμα, η εταιρεία Zipline μεταφέρει αίμα και άλλα ιατρικά εφόδια μέσω drones, ενώ η αυστραλιανή εταιρεία Swoop Aero μεταφέρει εμβόλια και φάρμακα στο απομακρυσμένο νησιωτικό κράτος Βανουάτου του Νοτίου Ειρηνικού.

Στέλλα Σαρρή

Share
Published by
Στέλλα Σαρρή