Η Ελλάδα έχει μπλοκάρει δήλωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα Ηνωμένα Έθνη, με την οποία καταγγέλλει την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα.
Η ΕΕ, η οποία προσπαθεί να προωθήσει την ελευθερία του λόγου και την κατάργηση της θανατικής ποινής ανά τον κόσμο, θα έκανε την δήλωση στις την περασμένη εβδομάδα στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Γενεύη αλλά δεν κατάφερε να μαζέψει και τις 28 ψήφους που χρειάζονταν. Αυτή είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο.
Έλληνας αξιωματούχος του Υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε πως μια τέτοια κίνηση θα αποτελούσε μη εποικοδομητική κριτική στην Κίνα.
Τρεις φορές τον χρόνο η ΕΕ έχει την ευκαιρία να υπογραμμίσει την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από χώρες που δεν είναι διατεθειμένες να την θίξουν.
Αυτό είναι το τελευταίο χτύπημα στο κύρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προστάτιδα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δήλωσαν τρεις διπλωμάτες, και θέτει το ερώτημα για την «αχίλλειο πτέρνα» της πανίσχυρης ΕΕ.
Το γεγονός αυτό φέρνει στο φως και τις τεταμένες σχέσεις της Ευρώπης με την Κίνα, τον δεύτερο πιο σημαντικό οικονομικό σύμμαχό της.
Οι Βρυξέλλες έχουν καλωσορίσει το Πεκίνο ως σύμμαχο ενάντια στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ και το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Όσο όμως αυξάνονται οι οικονομικοί δεσμοί, γίνεται όλο και πιο δύσκολο για την ΕΕ να κάνει τα στραβά μάτια στην κινεζική κυβέρνηση και των τρόπο με τον οποίο αυτή αντιμετωπίζει τους ακτιβιστές.
Η κινεζική COSCO, κάτοχος του τέταρτου μεγαλύτερου στόλου κοντέινερ στον κόσμο, κατέχει από το 2016 το 51% του λιμανιού του Πειραιά.
Η Ουγγαρία, άλλη μια αποδέκτης μεγάλης οικονομικής βοήθειας από την Κίνα, έχει και αυτή μπλοκάρει επανειλημμένως αντίστοιχες δηλώσεις.
«Ήταν το λιγότερο ανήθικο», δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ, για την κίνηση της Ελλάδας, «ειδικά λίγες μόλις μέρες μετά την απελευθέρωση και άλλης οικονομικής βοήθειας προς την χώρα».
Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας, μέσω εκπροσώπων του, δήλωσε πως «υπάρχουν και άλλες χώρες που εξέφρασαν τις ίδιες αντιρρήσεις με εμάς».
Πηγή: Reuters