Categories: ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η έκδοση Principia Mathematica του Νεύτωνα «χτύπησε» 3,7 εκατ.

Κατά συνέπεια, έγινε το ακριβότερο τυπωμένο επιστημονικό βιβλίο που έχει ποτέ πωληθεί.

O Οίκος Christie’s εκτιμούσε, αρχικά, ότι το σπάνιο αντίτυπο θα έπιανε μόνο 400 με 700.000 δολάρια, η τελική τιμή όμως ήταν 2,5 φορές υψηλότερη.

Το έργο, που χαρακτηρίστηκε από τον Αϊνστάιν ως «το μεγαλύτερο διανοητικό άλμα» της ιστορίας, δημοσιεύτηκε το 1687 και -μεταξύ άλλων- περιλαμβάνει τους νόμους της κίνησης και τον νόμο της παγκόσμιας έλξης, ο οποίος περιγράφει τη βαρύτητα.

Το συγκεκριμένο αντίγραφο είναι ένα από τα ελάχιστα που προορίζονταν για το αναγνωστικό κοινό της Ευρώπης και έχει μικρές διαφορές με το κείμενο που κυκλοφόρησε στην Αγγλία από τον Νεύτωνα και τον εκδότη του αστρονόμο Έντμοντ Χάλεϊ (του γνωστού κομήτη).

Περίπου 400 αντίγραφα της πρώτης έκδοσης του «Principia Mathematica» είχαν τυπωθεί το 1687 και, από αυτά, το ένα πέμπτο κατευθύνθηκε στην Ευρώπη.

Ο Χάλεϊ έπεισε το Νεύτωνα να εκδώσει τις θεωρίες του σε βιβλίο και κατέβαλε εκείνος το κόστος της έκδοσης, καθώς η Βασιλική Εταιρεία επιστημών, όπου και οι δύο ήταν μέλη, είχε μείνει χωρίς χρήματα.

Το έργο του Βρετανού φυσικομαθηματικού επέδρασε όσο λίγα όχι μόνο στις θετικές επιστήμες, αλλά γενικότερα στην ανθρώπινη σκέψη και τον δυτικό πολιτισμό.

Μαζί με τη Θεωρία της Σχετικότητας του Αϊνστάιν, θεωρούνται τα θεμέλια της σύγχρονης επιστήμης και τεχνολογίας.

Πηγή: TVXS

Στέλλα Σαρρή