Categories: ΚΟΣΜΟΣ

Η Διεθνής Αμνηστία χαρακτήρισε «απαρτχάιντ» την πολιτική του Ισραήλ απέναντι στους Παλαιστινίους

Όπως τοπικές μη κυβερνητικές οργανώσεις και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW), η Διεθνής Αμνηστία χαρακτήρισε χτες  “απαρτχάιντ” την πολιτική του Ισραήλ απέναντι στους Παλαιστίνιους, στους οποίους συμπεριφέρεται σαν “μια ομάδα κατώτερης φυλής”, όπως ανέφερε η μη κυβερνητική οργάνωση προάσπισης των ανρθωπίνων δικαιωμάτων προκαλώντας την οργή του Ισραήλ.

Τον Απρίλιο του 2021 το HRW είχε ανοίξει τον δρόμο συντασσόμενο με ισραηλινές και παλαιστινιακές ΜΚΟ που είχαν αποφασίσει να χρησιμοποιούν τον όρο “απαρτχάιντ” για να χαρακτηρίσουν την πολιτική του Ισραήλ απέναντι στους Παλαιστίνιους και τους Ισραηλινούς Άραβες, απόγονους των Παλαιστίνιων που παρέμειναν στο Ισραήλ μετά τη δημιουργία της χώρας το 1948.

Σχεδόν ένα χρόνο μετά την πρώτη χρήση του όρου “απαρτχάιντ” από μια διεθνή ΜΚΟ, η Διεθνής Αμνηστία δημοσίευσε μια εκτενή έκθεση για να εξηγήσει την επιλογή της να χρησιμοποιεί και αυτή τον όρο, εξηγώντας παράλληλα ότι θέλει να αποφευχθούν οι συγκρίσεις με τη Νότια Αφρική.

“Είτε ζουν στη Γάζα, την Ανατολική Ιερουσαλήμ, στην υπόλοιπη Δυτική Όχθη ή στο Ισραήλ οι Παλαιστίνιοι αντιμετωπίζονται ως κατώτερη φυλή και συστηματικά τους στερούνται τα δικαιώματά τους. Και αυτές οι σκληρές πολιτικές διαχωρισμού, αποστέρησης και αποκλεισμού του Ισραήλ σε όλες τις περιοχές αυτές αποτελούν ξεκάθαρα απαρτχάιντ”, υπογράμμισε η ΜΚΟ, ενώ πρόσθεσε ότι οι Παλαιστίνιοι θεωρούνται “δημογραφική απειλή” από το Ισραήλ.

Σήμερα περίπου 6,8 εκατομμύρια Εβραίοι και άλλοι τόσοι Άραβες ζουν στο Ισραήλ, την Ιερουσαλήμ, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

“Οι Άραβες πολίτες του Ισραήλ δεν θα έχουν την ίδια εμπειρία απαρτχάιντ με αυτούς στη Γάζα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει καθεστώς απαρτχάιντ”, τόνισε η Ανιές Καλαμάρ γενική γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας.

Η Καλαμάρ επισκέφθηκε την προηγούμενη εβδομάδα την Ιερουσαλήμ και είχε συνομιλίες στη Δυτική Όχθη και το Ισράηλ, αλλά δεν συναντήθηκε με Ισραηλινούς αξιωματούχους παρά το γεγονός ότι το είχε ζητήσει ήδη από “τον Οκτώβριο”.

“Ψεύδη”

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Γιαΐρ Λαπίντ κατήγγειλε αμέσως “αντισημιτική” έκθεση και “μια ανακύκλωση ψευδών”.

“Η Αμνηστία ήταν μέχρι πρότινος ένας αξιόλογος οργανισμός τον οποίο σεβόμασταν όλοι. Σήμερα είναι ακριβώς το αντίθετο”, δήλωσε ο Λαπίντ κατηγορώντας τη ΜΚΟ ότι έγινε “μια ακραία οργάνωση”.

“Το Ισραήλ δεν είναι τέλειο, αλλά είναι μια δημοκρατία προσκολλημένη στο διεθνές δίκαιο, ανοικτή στην κριτική (…) Δεν μου αρέσει να λέω ότι, αν το Ισραήλ δεν ήταν ένα εβραϊκό κράτος, κανείς στην Αμνηστία δεν θα τολμούσε να τα βάλει μαζί του, αλλά δεν μπορώ να βρω άλλη εξήγηση”, πρόσθεσε ο Λαπίντ.

“Το Ισραήλ γίνεται στόχος επειδή είναι το μοναδικό εβραϊκό κράτος. Αυτή η μεροληπτική και πολιτικοποιημένη έκθεση αγνοεί τόσο τις τρομοκρατικές ενέργειες των Παλαιστινίων όσο και την υποχρέωση του Ισραήλ να υπερασπίζεται τους πολίτες του έναντι αυτής της τρομοκρατίας”, εκτίμησε ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Εβραϊκού Συνεδρίου Ρόναλντ Σ. Λάουντερ.

“Μια κριτική των πρακτικών του κράτους του Ισραήλ δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση μορφή αντισημιτισμού. Η Αμνηστία καταδικάζει έντονα τον αντισημιτισμό”, αντέδρασε η Καλαμάρ. Και πρόσθεσε: “λέμε ότι το 2021, το 2022 υπάρχει απαρτχάιντ στο Ισραήλ, δεν υπονοούμε ότι υπήρχε σύστημα απαρτχάιντ το 1948”.

Έκκληση στον ΟΗΕ

Στην έκθεσή της η Διεθνής Αμνηστία καλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να επιβάλει “εμπάργκο” στις πωλήσεις όπλων στο Ισραήλ.

Επίσης ζητεί από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) το οποίο ξεκίνησε πέρυσι έρευνα για “εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας” εις βάρος των Παλαιστινίων, να “προσθέσει το έγκλημα του απαρτχάιντ” στην έρευνά του.

Το Ισραήλ διεξάγει από την πλευρά του διπλωματική εκστρατεία προκειμένου να πείσει τις δυτικές χώρες να το στηρίξουν απέναντι στο ΔΠΔ.

Όμως για την Αμνηστία έχει έρθει πάνω απ’ όλα η ώρα η διεθνής κοινότητα να ξεπεράσει “την κούραση” από τη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων, εκτίμησε η Καλαμάρ, την ώρα που η πολιτική διαδικασία παραμένει σε τέλμα.

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA