Categories: ΥΓΕΙΑ

Οι χώρες που δεν επιτρέπουν να αρθούν οι πατέντες των εμβολίων για την COVID-19 καθυστερούν τον αγώνα εναντίον της πανδημίας

Η κυβέρνηση της Γερμανίας και οι άλλες κυβερνήσεις οι οποίες εναντιώνονται στην άρση της προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας των εμβολίων για την COVID-19 καθυστερούν τον παγκόσμιο αγώνα εναντίον της πανδημίας του νέου κορονοϊού, τόνισε ο επικεφαλής του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη (UNDP).

«Τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας προσκόπτουν την ταχύτερη διανομή και παραγωγή εμβολίων», τόνισε ο Άχιμ Στάινερ στο Γερμανικό Πρακτορείο.

Μολονότι εγείρονται πάντα ανησυχίες για ιδέες όπως αυτή, «το γεγονός πως υπάρχει κίνδυνος δεν είναι λόγος να μην αναληφθεί δράση αμέσως τώρα», υπογράμμισε ο γερμανός αξιωματούχος του ΟΗΕ.

Η προσωρινή άρση της προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων είναι ένα από τα πολλά μέτρα που πρέπει να εξεταστούν ώστε να μειωθεί η χαοτική ανισότητα στη διανομή και στη χορήγηση εμβολίων για την COVID-19, εξήγησε ο κ. Στάινερ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν άφησε πρόσφατα να εννοηθεί ότι θα δεχόταν να αρθεί προσωρινά η προστασία των πατεντών αυτών.

Όμως η Γερμανία και η Βρετανία ένωσαν τις δυνάμεις τους στη σύνοδο της G7 στην Κορνουάλη και εναντιώθηκαν στην άρση της προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων ώστε να επιτραπεί η παραγωγή εμβολίων για την COVID-19 χωρίς άδεια σε αναπτυσσόμενες χώρες.

Η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ είπε τον Μάιο ότι δεν θεωρεί την ιδέα αυτή λύση ώστε να γίνουν τα εμβόλια διαθέσιμα στους πολίτες των φτωχότερων χωρών. Αντέτεινε ότι είναι απαραίτητη η εταιρική καινοτομία και ότι η προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας των προϊόντων των φαρμακευτικών εταιρειών αποτελεί προϋπόθεση για αυτήν.

Στη Γερμανία και η Βρετανία εδρεύουν αντίστοιχα η BioNTech και η AstraZeneca.

Ωστόσο για τον κ. Στάινερ η διεθνής κοινότητα δεν προσέφερε επαρκή χρηματοδότηση πέρυσι στον COVAX, τον μηχανισμό που συντονίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και δημιουργήθηκε για να διασφαλιστεί η δίκαιη διανομή εμβολίων στις χώρες με τα χαμηλότερα και μεσαία εισοδήματα. Κατά συνέπεια, εξήγησε, οι χώρες αυτές πλέον εξαρτώνται απόλυτα από τις χώρες που παράγουν εμβόλια και τους ανήκουν οι πατέντες τους.

«Δεν βρισκόμαστε σε καλό σημείο ως παγκόσμια οικογένεια, ως κοινότητα των εθνών», στηλίτευσε ο επικεφαλής του UNDP.

Η υπόσχεση της G7 ότι θα διανεμηθούν τουλάχιστον 1 δισεκ. δόσεις εμβολίων ως τα μέσα του 2022 πιθανόν όχι μόνο «δεν επαρκεί» αλλά «πάει πολύ μακριά», από τη σκοπιά όσων τις χρειάζονται. Από την άλλη, δεν θα ήταν σωστό να καταγγέλλονται κυβερνήσεις επειδή δίνουν την προτεραιότητα στους πληθυσμούς τους, αναγνώρισε.

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA