Η ιδεολογική στάση του Πανούση και η καυστική του σάτιρα τον έχει φέρει αρκετές φορές αντιμέτωπο με το δικαστήριο. Οι περιπέτειές του με τη δικαιοσύνη ξεκινά από πολύ παλιά. Παρά τις πολλαπλές δίκες και την απίστευτη ταλαιπωρία ο Τζίμης Πανούσης έχει καταδικαστεί τελεσίδικα μόνο μια φορά για την υπόθεση Νταλάρα.
Η πρώτη δίκη (1981)
Η δικαστική περιπέτεια του Τζίμη Πανούση ξεκινά στις 19.4.81 όπου η αστυνομία θα συλλάβει τις Μουσικές Ταξιαρχίες (με Δασκαλοθανάση στη θέση του Πολίτη) κατά τη διάρκεια συναυλίας στην Καρδίτσα με την κατηγορία της περιύβρισης κατά της αρχής και του κράτους και εξύβριση των θείων. Αρχικά καταδικάστηκαν, από το Πλημμελειοδικείο Καρδίτσας, συνολικά 54 μήνες φυλακή (14 ο Πανούσης και από 8 οι υπόλοιποι 5 μουσικοί). Θα αθωωθούν από το εφετείο.
«Περί τύπου» αδίκημα και λογοκρισία
Ακολούθησαν αρκετές δίκες με κύρια κατηγορία την αθυροστομία του Τζίμη αλλά και τον καυστικό του στίχο που έθιγε άμεσα και έμμεσα πρόσωπα και καταστάσεις. Είναι γεγονός ότι κατά την περίοδο πριν την κατάργηση της λογοκρισίας (δηλ. περίπου το 1984) οι δίσκοι των Μουσικών Ταξιαρχιών ήταν λογοκριμένοι στα σημεία που υπήρχαν λέξεις που “προσέβαλαν τη δημόσια αιδώ”. Όπως θυμάται ο Βαγγέλης Βέκιος «Πηγαίνοντας στο σπίτι, βλέπω απέξω το αστυνομικό αυτοκίνητο και τη μητέρα μου να μιλάει μαζί τους. Κάτι κατάλαβα, γυρνάω πίσω στο σπίτι μου, το γνωστό ασφαλίτικο ήταν απέξω και περίμενε. Επιστροφή στο περίπτερο, ελαφρώς αλαφιασμένος παίρνω τηλέφωνο τον Τζιμάκο και τον Δρόλαπα, τους λέω τι συμβαίνει, δίνουμε ραντεβού με τον Τζίμη κοντά στον Άδονι στο Χολαργό και μαζί συναντάμε τον Γιάννη Δρ. Μαθαίνουμε ότι ο Γιώργος Πετσίλας έχει συλληφθεί (διευθυντής της EMI) και ο Μάνος Ξυδούς (παραγωγός) έχει εξαφανισθεί προς άγνωστη κατεύθυνση μέχρι να περάσει το αυτόφωρο. Αλλά το αυτόφωρο δεν τελείωνε γιατί το αδίκημα ήταν “περί τύπου” και ήταν διαρκές. Φιλοξενηθήκαμε σε διάφορα σπίτια στον Στέλιο και στους προδότες της Πεντέλης, στο σπίτι του Χρήστου στην Ραφήνα, και στην Ασκληπιού στο σπίτι των Φατμέ ή του Νίκου Ζιώγαλα (δεν κατάλαβα ποτέ ποιός έμενε εκεί). Στα μεσοδιαστήματα από σπίτι σε σπίτι μας χαιρετούσαν διάφοροι ακροατές του group και χαζογελούσαν συνωμοτικά. Κάποια μέρα (δεν θυμάμαι πώς) έληξε η δίωξη».
Προσβολή εθνικού συμβόλου
Με το δίσκο Δουλειές του Κεφαλιού, σύρεται στα δικαστήρια για περιύβριση εθνικού συμβόλου αφού στο εξώφυλλο του δίσκου εικονιζόταν να ανοίγει τρύπες σε ελληνικές σημαίες. Παρόλα αυτά ποτέ δεν κρίθηκε ένοχος για αυτές τις κατηγορίες.
Η κατηγορία για προσβολή εθνικού συμβόλου θα επανέλθει το 2000. Αιτία της οποίας αυτή τη φορά ήταν η αφίσα της παράστασης Της Πατρίδας μου η Σημαία η οποία έδειχνε την ελληνική σημαία με ένα σφυροδρέπανο στη θέση του σταυρού. Αρχικά καταδικάστηκε στις 23 Οκτώβρη του 2000 σε εξαγοράσιμη ποινή τεσσάρων μηνών φυλάκισης αλλά τελικά αθωώθηκε δευτεροδίκως από το 5ο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, με την υπ. αριθμ. 103718/01 απόφασή του, στις 5 Δεκέμβρη του 2001.
Καθύβριση Θρησκεύματος
Ένα εξώφυλλο στο περιοδικό Κλικ το 1999 πού έδειχνε τον Τζίμη ντυμένο αρχιεπίσκοπο να δαγκώνει ένα μήλο κρατώντας την κιθάρα του ήταν η αιτία για την κατηγορία αυτού και των εκδοτών του περιοδικού για καθύβριση θρησκεύματος. Οι κατηγορούμενοι έφυγαν ομόφωνα αθώοι από το ακροατήριο.
«Υπόθεση Νταλάρα»
Αργότερα, στις 10 Σεπτέμβρη 1997, με αγωγή (υπ. αριθμόν 8188/1997) προς το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών ζήτησε ποσό αποζημίωσης εκατό εκατομμυρίων δραχμών για ηθική βλάβη. Το δικαστήριο δέχθηκε εν μέρει (15.000.000 δρχ.) την αγωγή (απόφαση 8002/1998). Ο Πανούσης στις 27 Μαΐου 1999 κατέθεσε έφεση η οποία απορρίφθηκε από το εφετείο Αθηνών στις 21 Δεκέμβρη του 2000 (απόφαση 3040/2001).
Στις 3 Νοέμβρη 2000 το 5ο τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών όπου εξέτασε κατηγορία της συκοφαντικής δυσφήμησης την μετέτρεψε σε απλή εξύβριση κατ’ εξακολούθηση καταδικάζοντας τον Πανούση σε φυλάκιση πέντε μηνών με τριετή αναστολή. Η απόφαση επικυρώθηκε ξανά από το Τριμελές Εφετείο Αθηνών το Μάη του 2002 και τελεσίδικα τον Απρίλη του 2004 από τον Άρειο Πάγο.
Ο συνταξιούχος αστυνομικός από την Πάτρα
Προσβολή των χρηστών ηθών
Παράλληλα στις 25 Σεπτεμβρίου 2008 (στο Α’ Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, κτήριο 2, αίθουσα 4) θα εκδικαστεί μια άλλη υπόθεση μετά από μήνυση που άσκησαν αναγεννημένοι Χριστιανοί στον Τζίμη Πανούση οι οποίοι ισχυρίζονται ότι «δημόσια και κακόβολα καθύβρισε το Θεό» με μια εικόνα που υπήρχε στο διαφημιστικό φυλλάδιο της παράστασης του Vasileros Bromas και ταυτόχρονα επέδειξε «διαζώντος προσβλητικές εκδηλώσεις έλλειψης σεβασμού και περιφρόνησης προς το θείο ως ενέχουσες χλευασμό, προσβλητικές, απρεπείς και χυδαίες εκφράσεις». Η δίκη αναβλήθηκε λόγω παρέλευσης ωραρίου για 30 Απριλίου 2009 και στη συνέχεια για τον Απρίλη του 2010 λόγω μη κλήτευσης των μαρτύρων κατηγορίας όπου και τελικά ο Τζίμης Πανούσης αθωώθηκε.
Στα παραπάνω, ήρθε να προστεθεί και τρίτη μήνυση. Αυτή τη φορά από μέλη του συλλόγου «Άγιος Βασίλειος». Η υπόθεση ήταν αρχικά να εκδικαστεί στις 6 Φλεβάρη 2009 αλλά πήρε αναβολή για τις 19 Νοέμβρη 2009 λόγω παρέλευσης ωραρίου. Το Β’ Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών (κτήριο 8, αίθουσα 1) απάλλαξε τελικά τον κατηγορούμενο από τις κατηγορίες.
Πηγή: tzimakospanousis.gr