Categories: ΚΟΣΜΟΣ

Οι αρχές της Σρι Λάνκα μπλόκαραν σήμερα την πρόσβαση στα social media

Οι αρχές της Σρι Λάνκα μπλόκαραν σήμερα την πρόσβαση στο Facebook, το WhatsApp και πολλούς άλλους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης μετά τις αντιμουσουλμανικές ταραχές που ξέσπασαν σε πολλές πόλεις, λίγες εβδομάδες μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις που σημειώθηκαν στη χώρα την Κυριακή του Πάσχα των καθολικών.

 Ομάδες χριστιανών επιτέθηκαν χθες Κυριακή εναντίον καταστημάτων μουσουλμάνων στην πόλη Σιλάου στο βορειοδυτικό τμήμα της Σρι Λάνκα, αντιδρώντας σε μια ανάρτηση στο Facebook που είχε κάνει ένας έμπορος, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Οι δυνάμεις της τάξης πυροβόλησαν στον αέρα για να διαλύσουν το πλήθος, ενώ ταραχές εναντίον μουσουλμάνων ξέσπασαν και σε άλλες πόλεις.

Η κατάσταση στη Σρι Λάνκα είναι τεταμένη μετά τις επιθέσεις της 21ης Απριλίου εναντίον τριών εκκλησιών και τριών ξενοδοχείων που κόστισαν τη ζωή σε 258 ανθρώπους.

Η αστυνομία επεσήμανε ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας που είχε επιβληθεί στη Σιλάου και τα περίχωρά της ήρθη σήμερα. Όμως η πρόσβαση στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης έχει μπλοκαριστεί προκειμένου να μην χρησιμοποιούνται για να υποδαυλίζουν την ένταση.

«Μην γελάτε πια, μια μέρα θα κλάψετε», είχε γράψει στο Facebook ένας μουσουλμάνος έμπορος. Χριστιανοί της περιοχής της Σιλάου θεώρησαν την ανάρτηση αυτή προειδοποίηση για νέα επίθεση.

Το πλήθος λεηλάτησε το κατάστημά του, αναγκάζοντας την αστυνομία να επέμβει και να κηρύξει απαγόρευσης της κυκλοφορίας το απόγευμα της Κυριακής.

Μια ομάδα επιτέθηκε εναντίον καταστημάτων στην περιοχή Κουλιγιαπίτιγια, όπου συνελήφθησαν τέσσερις άνθρωποι, σύμφωνα με τις αρχές. Δεκάδες άνθρωποι πολιόρκησαν στη συνέχεια το αστυνομικό τμήμα όπου κρατούνταν οι τέσσερις συλληφθέντες, γεγονός που οδήγησε στην απελευθέρωσή τους.

Παρά την απαγόρευση της κυκλοφορίας ένα τέμενος βανδαλίστηκε.

Συγκρούσεις μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων σημειώθηκαν και στην Νεγκόμπο, μια πόλη βόρεια της πρωτεύουσας Κολόμπο.

Οι μουσουλμάνοι αποτελούν το 10% του πληθυσμού της Σρι Λάνκα, μια χώρα όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι βουδιστές, ενώ οι χριστιανοί αποτελούν το 7%.

Σπήλιος Τσακίρης

Share
Published by
Σπήλιος Τσακίρης