Categories: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Αντίπαρος πάει σινεμά

Τέσσερις ημέρες γεμάτες προβολές, εργαστήρια, ομιλίες και events, θα κάνουν την Αντίπαρο να κινηθεί ξανά σε κινηματογραφικούς ρυθμούς, με τις Ημέρες Κινηματογράφου να επιστρέφουν στο νησί για τρίτη συνεχή χρονιά, από 22 έως και 25 Ιουλίου: το φεστιβάλ που φιλοδοξεί να αναπτύξει την κινηματογραφική παιδεία και να αναθρέψει ένα νεότερο κινηματογραφόφιλο κοινό, θα φέρει κοντά θεατές και δημιουργούς του σύγχρονου ελληνικού σινεμά, μέσα από προβολές, συζητήσεις, και εκπαιδευτικές δράσεις.

Το φετινό πρόγραμμα προβολών, που επιμελείται ο Λευτέρης Αδαμίδης, και είναι ανοιχτές στο κοινό, πέρα από μια επιλογή μερικών από τις καλύτερες ταινίες μικρού μήκους της πρόσφατης παραγωγής, ξαναφέρνει στο προσκήνιο τέσσερις ελληνικές ταινίες μεγάλου μήκους, που αποδεικνύουν με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο την ποικιλομορφία των σύγχρονων Ελλήνων δημιουργών.

Από το γαϊτανάκι των ιστοριών με φόντο το διονυσιακό κλίμα του Καρναβαλιού στην Πάτρα στον Παράδεισο του Παναγιώτη Φαφούτη, στην ονειρική περιήγηση σε μια διαφορετική, άγνωστη Αθήνα στο Όνειρο του Σκύλου του Άγγελου Φραντζή, και από την προφητική cult φαντασία της Επίθεσης του Γιγαντιαίου Μουσακά του Πάνου Χ. Κούτρα (http://popaganda.gr/popaganda-stis-kannes-sinentefxi-ton-pano-ch-koutra/), στο καλοκαιρινό και εξόχως επίκαιρο Beautiful People του Νίκου Παναγιωτόπουλου (http://popaganda.gr/nikos-panagiotopoulos-oti-megalo-egine-stin-anthropotita-egine-apo-tempelides/), που αποτελεί μια ελληνική, μυκονιάτικη εκδοχή της Περιφρόνησης του Γκοντάρ. Η τελευταία αυτή προβολή συνιστά και έναν ελάχιστο φόρο τιμής σε δυο μεγάλες απώλειες της φετινής χρονιάς: στον σκηνοθέτη της, έναν από τους σπουδαιότερους δημιουργούς του ελληνικού σινεμά, αλλά και στον πρωταγωνιστή της, τον αγαπημένο Γιάννη Βόγλη (http://popaganda.gr/pop-news/pethane-o-ithopios-giannis-voglis/).

Το τετραήμερο πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης κινηματογραφικά εργαστήρια για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, με τους συμμετέχοντες να έχουν και φέτος την ευκαιρία να παρακολουθήσουν καταξιωμένους επαγγελματίες του κινηματογραφικού χώρου, όπως είναι οι σκηνοθέτες Παναγιώτης Φαφούτης και Αρασέλη Λαιμού. Οι δημιουργοί θα μιλήσουν για τα μυστικά της δουλειάς τους, και τα εκπαιδευτικά εργαστήρια θα φέρουν τους συμμετέχοντες σε επαφή με τη διαδικασία δημιουργίας μιας ταινίας, τους βασικούς άξονες της κινηματογραφικής γλώσσας, και τις τάσεις και εξελίξεις στον σύγχρονο κινηματογράφο.

Για την παρακολούθηση των σεμιναρίων δεν απαιτούνται ιδιαίτερες κινηματογραφικές γνώσεις, αλλά διάθεση για μάθηση και ομαδικό πνεύμα.

Όλες οι προβολές είναι με ελεύθερη είσοδο, στην ελληνική γλώσσα και με αγγλικούς υπότιτλους, ενώ οι Ημέρες Κινηματογράφου Αντιπάρου γίνονται σε συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δήμου Αντιπάρου μέσω της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Αντιπάρου, με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου καθώς και με τη συνεργασία της One from the Heart, της αίθουσας τέχνης Αντί και του κινηματογράφου Cine Oliaros στην Αντίπαρο.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ
 
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22 ΙΟΥΛΙΟΥ Cine Oliaros
21.00 ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ: ΟΥΤΟΠΙΑ ντοκιμαντέρ του Απόστολου Καρακάση  91’, 2015
23.00 ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ του Παναγιώτη Φαφούτη 105’, 2011
 
ΣΑΒΒΑΤΟ 23 ΙΟΥΛΙΟΥ Cine Oliaros
21.00 ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ του Άγγελου Φραντζή 90’, 2005
23.00 Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΟΥ ΓΙΓΑΝΤΙΑΙΟΥ ΜΟΥΣΑΚΑ του Πάνου Κούτρα  99’, 1999
 
ΚΥΡΙΑΚΗ 24 ΙΟΥΛΙΟΥ Cine Oliaros
21.00 BEAUTIFUL PEOPLE του Νίκου Παναγιωτόπουλου 107’, 2001
23.00 ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ του Άγγελου Φραντζή 90’, 2005
 
ΔΕΥΤΕΡΑ 25 ΙΟΥΛΙΟΥ Cine Oliaros
21.00 Προβολή ταινιών μικρού μήκους / Short Films Selection
Ο ΓΚΟΓΚΟΣ του Παναγιώτη Φαφούτη 12’, 2001
JOANNA του Παναγιώτη Φαφούτη  9’, 2015
Ο ΣΠΟΡΟΣ της Ιφιγένειας Κοτσώνη 14’, 2015
ΧΑΜΟΜΗΛΙ του Νεριτάν Ζιντζιρία 15’, 2012
ΠΩΓΩΝΙΣΚΟΣ του Θανάση Νεοφώτιστου 11’, 2015
ΣΥΚΟ του Νικόλα Κολοβού  13’, 2015
4 ΜΑΡΤΙΟΥ του Δημήτρη Νάκου 15’, 2015
DREAM TOY του Χρήστου Χουλιαρά 13’, 2015
Ο ΜΙΓΚΕΛ ΑΛΒΑΡΕΣ ΦΟΡΑΕΙ ΠΕΡΟΥΚΑ* της Αρασέλης Λαιμού 16’, 2012

Ιωσήφ Πρωϊμάκης

Share
Published by
Ιωσήφ Πρωϊμάκης