Categories: ΕΛΛΑΔΑ

Οι άνεμοι και το δύσβατο της περιοχής δυσχεραίνουν το έργο της κατάσβεσης της πυρκαγιάς στην Εύβοια

Το βλέμμα στραμμένο στη φορά αλλά και στην ένταση του ανέμου έχουν όλοι οι επιτελείς που βρίσκονται στην φωτιά στα Ψαχνά της Εύβοιας. Οι άνεμοι που είναι τοπικά ιδιαίτερα ισχυροί με βόρεια και δυτική κατεύθυνση οδηγούν τις φλόγες μέσα σε ένα παρθένο πευκοδάσος το οποίο καίγεται αυτή τη στιγμή και οι καπνοί έχουν καλύψει το μεγαλύτερο μέρος της Ευβοίας και έχουν φτάσει μέχρι και την Αττική.

Οι κάτοικοι στα χωριά Μακρυμάλλη -νωρίς το πρωί-, Κοντοδεσπότι και Σταύρος -αργότερα- έχουν ειδοποιηθεί να βρίσκονται σε ετοιμότητα για να εκκενώσουν τα χωριά αν και οι φλόγες απέχουν αρκετά. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της Περιφέρειας Στερεάς που έχουν συγκεντρωθεί στην περιοχή δεν μπορούν να προσφέρουν κάτι περισσότερο καθώς η φωτιά είναι σε δύσβατη περιοχή που δεν μπορούν να την πλησιάσουν.

Σε ό,τι αφορά τις ισχυρές εναέριες δυνάμεις (4 αεροσκάφη Καναντέρ και 2 ελικόπτερα) αυτές αντιμετωπίζουν μεγάλη δυσκολία κυρίως από τους πυκνούς καπνούς με συνέπεια να μην επιτρέπουν στους πιλότους να πλησιάσουν πολύ κοντά τις εστίες για καλύτερα αποτελέσματα.

«Από νωρίς το πρωί δίνουμε μια πραγματική μάχη αλλά η εξέλιξη της εξαρτάται κυρίως από τους ανέμους. Όταν οι άνεμοι πέφτουν σε ένταση βλέπουμε αποτέλεσμα. Δυστυχώς όμως έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας καθώς δεν μας διευκολύνουν ισχυροί άνεμοι» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Ευβοίας και νέος Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός. Ο ίδιος μάλιστα συγκλίνει και στην εκτίμηση ότι «τα προληπτικά μέτρα σε σχέση με την πιθανότητα εκκένωσης των χωριών δεν πρέπει να σπείρουν τον πανικό, καθώς είναι μέτρα προληπτικά και θα εφαρμοστούν αν και εφόσον χρειαστεί κάτι τέτοιο». Την ίδια στιγμή πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύονται συνεχώς έτσι ώστε, όταν δοθεί η ευκαιρία από τους ανέμους, να μπορέσουν συντονισμένα να περιορίσουν την καταστροφική πορεία της φωτιάς.

Ήδη στην περιοχή θα βρίσκεται σε λίγη ώρα ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς με ειδικό κλιμάκιο της Διεύθυνσης Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι από νωρίς το πρωί είναι στην περιοχή το Εγκληματολογικό της Πυροσβεστικής και ξεκίνησε την έρευνα για την έναρξη της φωτιάς καθώς οι αρμόδιοι στην περιοχή αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο εμπρησμού τόσο σχετικά με την ώρα που ξέσπασε η φωτιά όσο και σχετικά με το σημείο από όπου ξεκίνησε.

Σπήλιος Τσακίρης

Share
Published by
Σπήλιος Τσακίρης