Επτά χρόνια αυστηρών μέτρων και η πρόσφατη προσφυγική κρίση έχει αφήσει την κυβέρνηση με λίγους πόρους, προσφέροντας στους πολίτες όλο και λιγότερα. Οι περισσότεροι έχουν χάσει κάθε ελπίδα για κάτι καλύτερο. Αυτοί που ποτέ δεν είχαν ελπίδα πως τα πράγματα θα αλλάξουν παίρνουν τα πράγματα στα χέρια τους.
Ένας από τους τρόπους με τους οποίους οργανώνονται οι αναρχικοί, σύμφωνα με τους NYT, είναι μέσω της παροχής βοήθειας στους πρόσφυγες. Ο Τάσος Σαγρής,ένα από τα πρόσωπα με τα οποία μίλησαν, είναι μέλος του αναρχικού Void Network και του θεατρικού γκρουπ «ΕΜΠΡΟΣ».
«Οι άνθρωποι μας εμπιστεύονται γιατί δεν χρησιμοποιούμε τους ανθρώπους σαν πελάτες ή ψηφοφόρους. Κάθε αποτυχία του συστήματος επιβεβαιώνει την ιδέα των αναρχικών», λέει.
Σύμφωνα με το άρθρο οι αναρχικοί δεν σκοπεύουν να προκαλέσουν χάος και να ρίξουν τους θεσμούς και την κοινωνία. Αντιθέτως στόχος τους είναι να παρέχουν βοήθεια σε εκείνους που βρίσκονται σε κίνδυνο. Για παράδειγμα φέρνουν την στέγαση προσφύγων σε κτίρια που έχουν καταλάβει. Εκτιμάται πως οι πρόσφυγες που φιλοξενούνται σε 15 εγκαταλειμμένα ελληνικά κτίρια φτάνουν τους 3.000.
Σύμφωνα με τους αναρχικούς η φιλοξενία που παρέχουν στους πρόσφυγες έχει ένα πιο ανθρώπινο πρόσωπο, σε αντίθεση με τις κρατικές δομές φιλοξενίας. Οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα λένε πως οι δομές αυτές δεν παρέχουν καμία ασφάλεια. Την ίδια στιγμή, ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, δηλώνει πως η φιλοξενία των προσφύγων από αναρχικούς μειώνει την ποιότητα ζωής των πρώτων, καθώς «κανείς δεν γνωρίζει από ποιους ελέγχονται και κάτω υπό ποιες συνθήκες οι άνθρωποι ζουν εκεί».
Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι αναρχικοί διαδραμάτισαν ενεργό ρόλο στις εξεγέρσεις των φοιτητών που βοήθησαν στην κατάρρευση της δικτατορίας της Ελλάδας στα μέσα της δεκαετίας του 1970, συμπεριλαμβανομένης της εξέγερσης στο Πολυτεχνείο Αθηνών τον Νοέμβριο του 1973.
Βοήθεια όμως δεν δίνεται μόνο στους πρόσφυγες. Για παράδειγμα, το πολιτικό κιόσκι στην πλατεία Εξαρχείων, διανέμει φάρμακα και τροφή στους πολίτες, καθώς και αναρχική λογοτεχνία.
«Οι αρχές θέλουν να υποβαθμίσουν την περιοχή, γιατί είναι το μοναδικό μέρος της Αθήνας που έχει μια οργανωμένη, αντικαθεστωτική ταυτότητα», δηλώνει η 49χρονη Βασιλική Σπαθάρα από τα Εξάρχεια, μιλώντας για την περιοχή της.
«Οι αναρχικοί προφανώς δεν μπορούν να ιδρύσουν πολιτικό κόμμα. Όμως έχουμε τα δικά μας μέσα για να μπούμε στο επίκεντρο της πολιτικής», εξήγησε στην αμερικανική εφημερίδα 45χρονο μέλος της οργάνωσης.
Μακροπρόθεσμος στόχος της αναρχικής συλλογικότητας είναι να γίνουν «στρατιωτική οργάνωση», όπως τονίζει, ωστόσο παραδέχθηκε πως δεν είναι «εύκολο για τους ανθρώπους να οργανωθούν». Παράλληλα, δήλωσε πως «αυτό που κάνει ο Ρουβίκωνας μπορεί να το κάνει οποιοσδήποτε».
Με πληροφορίες από: Huffingtonpost.gr και Nytimes.com.