ΥΓΕΙΑ

«Οχι» και από την ΕΝΙΘ στο νομοσχέδιο για την «ψυχιατρική μεταρρύθμιση»

Την αντίθεσή της στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση εκφράζει η ΕΝΙΘ καταγγέλλοντας ότι «διαπνέεται από την κατεύθυνση ενίσχυσης του ιδιωτικού τομέα της ψυχικής υγείας και της απεξάρτησης από ναρκωτικές ουσίες και αλκοόλ» και ότι καταργούνται τα δύο από τα τρία εναπομείναντα Ειδικά Ψυχιατρικά Νοσοκομεία (ΨΝΑ και ΨΝΘ), αφήνοντας, όπως αναφέρει, «ακόμα περισσότερο χώρο επένδυσης για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις για ανάπτυξη ιδιωτικών κλινών, που ήδη αριθμούν 4.700, σε αντίθεση με τις 900 κλίνες στο ΕΣΥ».

Η ΕΝΙΘ ζητά να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο στην Βουλή, να μη διαλυθούν και να μη κλείσουν οι δημόσιες υπηρεσίες στη Ψυχική Υγεία και την Απεξάρτηση, να μην καταργηθεί ο οργανισμός του ΨΝΘ, να ενισχυθούν τα στεγνά προγράμματα ως κύρια μορφή θεραπείας, να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι υγειονομικοί και να καταργηθεί κάθε μορφής επιχειρηματική δράση στον χώρο της Υγείας. Η ΕΝΙΘ καλεί σε συμμετοχή στη πανελλαδική απεργία που κήρυξαν ΟΕΝΓΕ, ΠΟΕΔΗΝ και ΑΔΕΔΥ στις 16 Ιουλίου με κινητοποίηση στις 11:00 στο ΥΜΑΘ. Την ίδια ημέρα θα πραγματοποιηθεί κοινή σύσκεψη φορέων και σωματείων της πόλης με το σωματείο εργαζομένων του ΨΝΘ στις 19:00 στην ΕΔΟΘ.

Αναλυτικά η ανακοίνωσή της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης αναφέρει:

Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις και δράσεις των εργαζομένων στην ψυχική υγεία και τις εξαρτήσεις και καλούμε σε:

  • Συμμετοχή στην πλατιά πανελλαδική σύσκεψη για τον συντονισμό της δράσης που καλεί ο Ενιαίος Σύλλογος Εργαζομένων του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής. Θα πραγματοποιηθεί στο Δαφνί, την Τετάρτη 10 Ιούλη, στις 11:00. (δυνατότητα σύνδεσης μέσω πλατφόρμας Zoom, Meeting ID: 830 9066 3203 Security Passcode: 785596)
  • Οι ομοσπονδίες στον χώρο της υγείας ΟΕΝΓΕ, ΠΟΕΔΗΝ και ΑΔΕΔΥ να καλέσουν σε μεγάλη πανελλαδική απεργία την Τρίτη 16/7/24 με κινητοποίηση στις 11:00 στο ΥΜΑΘ.
  • Μαζική συμμετοχή όλων των σωματείων και φορέων της πόλης σε κοινή σύσκεψη με το σωματείο εργαζομένων του ΨΝΘ την Τρίτη 16/7/24 στις 19:00 στην ΕΔΟΘ, όπου θα αποφασίσουμε τα επόμενα βήματα δράσης.

Το ΔΣ της ΕΝΙΘ καταγγέλλει το αντιδραστικό νομοσχέδιο για την υποτιθέμενη «ψυχιατρική μεταρρύθμιση», το οποίο τέθηκε προς διαβούλευση εν μέσω θέρους από την κυβέρνηση.

Ένα νομοσχέδιο που ο βασικός του πυρήνας διαπνέεται από την κατεύθυνση ενίσχυσης του ιδιωτικού τομέα της ψυχικής υγείας και της απεξάρτησης από ναρκωτικές ουσίες και αλκοόλ. Την εκμετάλλευση κι αυτού του ανθρώπινου πόνου από ΜΚΟ που θα παρέχουν ληξιπρόθεσμες υπηρεσίες, για όσο δηλαδή διαρκούν τα ευρωπαϊκά κονδύλια και η χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ανάμεσα σε πολλά, με το νομοσχέδιο καταργούνται τα 2 από τα 3 εναπομείναντα Ειδικά Ψυχιατρικά Νοσοκομεία (ΨΝΑ και ΨΝΘ), αφήνοντας ακόμα περισσότερο χώρο επένδυσης για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις για ανάπτυξη ιδιωτικών κλινών, που ήδη αριθμούν 4.700, σε αντίθεση με τις 900 κλίνες στο ΕΣΥ! «Αποασυλοποίηση» όπως προκλητικά ονομάζουν, εννοούν την πλήρη υποβάθμιση των δημοσίων δομών ψυχικής υγείας. Όποιος έχει, λοιπόν, την οικονομική δυνατότητα θα έχει πρόσβαση στις επί πληρωμή ιδιωτικές δομές και η πλειοψηφία θα «στριμώχνεται» στις εκάστοτε υποβαθμισμένες δημόσιες δομές ψυχικής υγείας.

Ταυτόχρονα, στο στόχαστρο μπαίνει και η δωρεάν πρόληψη και η απεξάρτηση από ναρκωτικές ουσίες και αλκοόλ, καταργώντας τους εγκεκριμένους φορείς πρόληψης και θεραπείας, πολλοί εκ των οποίων εντάσσονται στο δημόσιο σύστημα Υγείας (ΚΕΘΕΑ, 18 ΑΝΩ, ΙΑΝΟΣ, Διάπλους κ.λπ.) και συνενώνοντάς τους σε έναν υδροκέφαλο Οργανισμό, τον ΕΟΠΑΕ, ο οποίος θα είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και θα λειτουργεί με όρους οικονομικής αυτοτέλειας. Νομιμοποιεί, στην ουσία, την παράνομη λειτουργία ιδιωτικών κλινικών απεξάρτησης που παρέχουν αμφιβόλου ποιότητας και αποτελεσματικότητας προγράμματα έναντι αδράς αμοιβής. Ευθεία επίθεση, λοιπόν, στο κοινωνικό δικαίωμα για δημόσια και δωρεάν υψηλού επιπέδου πρόληψη – θεραπεία.

Φτάνει πια! Η κυβέρνηση συνεχίζει, δριμύτερη όλων, το έργο όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων και σύμφωνα με τις επιταγές της ΕΕ και στον χώρο της ψυχικής υγείας. Προχωράει ακόμα ένα βήμα στην εμπορευματοποίηση και διάλυση του ΕΣΥ και την γιγάντωση των ιδιωτικών επιχειρήσεων στην υγεία, μετά την θέσπιση και λειτουργία των επί πληρωμή απογευματινών χειρουργείων, την είσοδο ιδιωτών ιατρών στο ΕΣΥ και την δυνατότητα άσκησης του ιδιωτικού έργου από ιατρούς ΕΣΥ. 

Απαιτούμε:

  • Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο στην Βουλή!
  • Όχι στη διάλυση και το κλείσιμο των δημόσιων υπηρεσιών στη Ψυχική Υγεία και την Απεξάρτηση.
  • Όχι στην κατάργηση του οργανισμού του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.
  • Ενίσχυση των στεγνών προγραμμάτων ως κύρια μορφή θεραπείας.
  • Άμεση μονιμοποίησή των συμβασιούχων υγειονομικών, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις ειδικότητες με βάση τις ανάγκες. Πλήρη εργασιακά – μισθολογικά – ασφαλιστικά – επιστημονικά δικαιώματα για όλους.
  • Κατάργηση κάθε μορφής επιχειρηματικής δράσης στον χώρο της Υγείας. Έξω οι εργολάβοι από τα νοσοκομεία.

Απέναντι σε αυτή την επίθεση, καλούμε όλους τους εργαζόμενους στον χώρο της Υγείας αλλά και όλα τα σωματεία και τους φορείς της πόλης να δώσουν την μάχη στο πλευρό μας προκειμένου το νομοσχέδιο να μείνει στα χαρτιά!

Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA