ΥΓΕΙΑ

Εργαζόμενοι στο «Θριάσιο»: Τρεις γιατροί για 70 ασθενείς – Ζητούν επεναλειτουργία του νοσοκομείου «Αγ. Βαρβάρα»

Στις κακές συνθήκες λειτουργίας του «Θριασίου Νοσοκομείου» αναφέρεται με ανακοίνωσή του το σωματείο εργαζομένων στο Γ.Ν.Ε. Θριάσιο, καταγγέλοντας μεγάλες ελλείψεις προσωπικού εν μέσω έξαρσης της επιδημίας των πνευμονολογικών παθήσεων.

Όπως επισημαίνουν οι εργαζόμενοι «περισσότεροι από 120 παθολογικοί και πνευμονολογικοί ασθενείς (ανάμεσα τους και ασθενείς με COVID) νοσηλεύονται σε επικίνδυνες συνθήκες λόγω των μεγάλων ελλείψεων προσωπικού, διασκορπισμένοι σε διαφορετικές κλινικές και διαφορετικούς ορόφους του ΘΡΙΑΣΙΟΥ νοσοκομείου, όπως επιβεβαιώνεται από αλλεπάλληλα έγγραφα των γιατρών της Α και Β Παθολογικής και Πνευμονολογικής κλινικής.

Αποτέλεσμα των μεγάλων ελλείψεων σε ειδικευμένους παθολόγους – δεδομένου ότι σε κάθε μία από τις δύο παθολογικές κλινικές υπηρετούν μόνο πέντε ειδικευμένοι γιατροί, συμπεριλαμβανομένων των επιστημονικών υπευθύνων – είναι ένας ειδικευμένος και ένας ή δύο ειδικευόμενοι ιατροί (συχνά με εμπειρία λίγων μηνών) να εφημερεύουν για περισσότερους από 60 παθολογικούς ασθενείς – πολλοί σε βαρεια κατάσταση – που είναι διασκορπισμένοι σε 5 διαφορετικές κλινικές σε διαφορετικούς ορόφους του νοσοκομείου.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της επομένης της εφημερίας της 2ης Ιανουαρίου 2024, όπου ένας ειδικευμένος και δύο ειδικευόμενοι γιατροί της Α Παθολογικής κλινικής είχαν την ευθύνη για 67 ασθενείς διασκορπισμένους σε 3 διαφορετικούς ορόφους.

Αντίστοιχο είναι το παράδειγμα της επομένης της εφημερίας της 7ης Ιανουαρίου 2024, όπου ένας ειδικευμένος και τρείς ειδικευόμενοι γιατροί της Β Παθολογικής κλινικής είχαν την ευθύνη για 70 ασθενείς διασκορπισμένους σε 3 διαφορετικούς ορόφους».

Επίσης αναφέρουν πως: «Απαράδεκτη επομένως είναι η συνεχιζόμενη άρνηση της 2ης ΥΠΕ και του υπουργείου Υγείας για προκήρυξη των δύο κενών θέσεων παθολόγων, που έχουν συσταθεί με το ΦΕΚ 1745/τα Β/11/-05-22.

Ακόμη πιο επικίνδυνη είναι η συνεχιζόμενη υποστελέχωση της Πνευμονολογικής κλινικής, όπου υπηρετούν μόνο 4 ειδικευμένοι γιατροί, από τους οποίους η μία απουσιάζει λόγω κύησης

Παρόμοιες είναι οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό και βοηθητικό υγειονομικό προσωπικό στην Πνευμονολογική, Α και Β Παθολογικές κλινικές αλλά και στην ΩΡΛ, τη Νευροχειρουργική, την Ορθοπαιδική και Χειρουργική, όπου υπάρχει το επικίνδυνο φαινόμενο της νοσηλείας ασθενών με λοιμώξεις δίπλα σε χειρουργημένους και ανοσοκατασταλμένους ασθενείς.

Συνολικά στο ΘΡΙΑΣΙΟ νοσοκομείο παραμένουν κενές 83 θέσεις νοσηλευτικού και μαιευτικού προσωπικού και 48 θέσεις τραυματιοφορέων και βοηθών θαλάμου, με αποτέλεσμα μόνο δύο ή τρείς νοσηλευτές ανα βάρδια να έχουν την ευθύνη για περισσότερους από 35 ασθενείς. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Ορθοπαιδικής κλινικής όπου δύο ή τρείς νοσηλευτές ανα βάρδια έχουν την ευθύνη για 45 ασθενείς νοσηλευόμενους σε δύο διαφορετικές κλινικές.

Αντίστοιχα, αποτέλεσμα των ελλείψεων τραυματιοφορέων και βοηθών θαλάμου είναι τα πρωινά να υπάρχει μόνο ένας τραυματιοφορέας ανα όροφο, τα απογεύματα και τις νύχτες μόνο ένας ή δυο τραυματιοφορείς καλύπτουν την «κίνηση» όλου του νοσοκομείου ενώ η έλλειψη τραυματιοφορέων στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και στα Χειρουργεία έχουν σαν αποτέλεσμα να καθυστερούν η διεκπεραίωση εξετάσεων και εισαγωγών και η μεταφορά ασθενών για χειρουργικές επεμβάσεις.

Απαράδεκτη είναι η μη έκδοση οριστικών αποτελεσμάτων της προκήρυξης 7Κ/2022 (η κατάθεση αιτήσεων ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο 2022) για την πρόσληψη νοσηλευτικού προσωπικού καθώς και η απόρριψη του αιτήματος του ΘΡΙΑΣΙΟΥ νοσοκομείου για ενίσχυση με 20 επικουρικούς εργαζόμενους».

Προτείνουν και απαιτούν:

«Για την ασφαλή νοσηλεία των παθολογικών και πνευμονολογικών ασθενών στο ΘΡΙΑΣΙΟ, απαιτείται:

  • άμεση προκήρυξη και ενίσχυση με 4 ειδικευμένους παθολόγους και δύο ειδικευμένους πνευμονολόγους
  • έκδοση των οριστικών αποτελεσμάτων της προκήρυξης 7κ/2022 και πρόσληψη των επιτυχόντων
  • άμεση ενίσχυση με επείγουσες προσλήψεις νοσηλευτών, τραυματιοφορέων και βοηθών θαλάμου και μονιμοποίηση των συμβασιούχων εργαζομένων.

Για την αποσυμφόρηση των παθολογικών κλινικών των νοσοκομείων της Δυτικής Αθήνας – Δυτικής Αττικής είναι απαραίτητη η στελέχωση – επαναλειτουργία του νοσοκομείου Δ. Αττικής Αγ. Βαρβάρα».

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA