ΥΓΕΙΑ

Έρευνα: Το 98% των Ευρωπαίων εκτεθειμένο σε μολυσμένο αέρα που συνδέεται με 400.000 θανάτους ετησίως

Η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια «σοβαρή κρίση δημόσιας υγείας», με σχεδόν όλους τους πολίτες των χωρών της Γηραιάς Ηπείρου να ζουν σε περιοχές με επικίνδυνα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, σύμφωνα με έρευνα του Guardian.

Η ανάλυση των δεδομένων που συγκεντρώθηκαν, συμπεριλαμβανομένων λεπτομερών δορυφορικών εικόνων και μετρήσεων από περισσότερους από 1.400 σταθμούς παρακολούθησης εδάφους, αποκαλύπτει το μεγάλο πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Ευρώπη, με το 98% των ανθρώπων να ζουν σε περιοχές με εξαιρετικά επιβλαβή ρύπανση αιωρούμενων σωματιδίων που υπερβαίνουν τα όρια και τις κατευθυντήριες γραμμές που έχει θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Σχεδόν τα δύο τρίτα ζουν σε περιοχές όπου η ποιότητα του αέρα είναι υπερδιπλάσια από τις οδηγίες του ΠΟΥ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο στην Ευρώπη είναι η Βόρεια Μακεδονία. Σχεδόν τα δύο τρίτα των ανθρώπων σε ολόκληρη τη χώρα ζουν σε περιοχές που ξεπερνούν έως τέσσερις φορές τις κατευθυντήριες γραμμές του ΠΟΥ για τα PM2,5, ενώ τέσσερις περιοχές βρέθηκαν να έχουν σχεδόν εξαπλάσια ατμοσφαιρική ρύπανση, μεταξύ των οποίων και η πρωτεύουσά της χώρας, τα Σκόπια.

Όπως επισημαίνεται, η Ανατολική Ευρώπη είναι σε σημαντικά χειρότερη θέση από τη δυτική Ευρώπη, εκτός από την Ιταλία, όπου περισσότερο από το ένα τρίτο των ανθρώπων που ζουν στην κοιλάδα του Πάδου και τις γύρω περιοχές στα βόρεια της χώρας αναπνέουν αέρα με τετραπλάσια συγκέντρωση στον αέρα από επικίνδυνα αιωρούμενα σωματίδιαε, από τον αριθμό του ΠΟΥ.

Οι τρέχουσες κατευθυντήριες γραμμές του ΠΟΥ αναφέρουν ότι οι μέσες ετήσιες συγκεντρώσεις PM2,5 δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα 5 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο (μg/m3). Η νέα ανάλυση διαπίστωσε ότι μόνο το 2% του πληθυσμού της Ευρώπης ζει σε περιοχές εντός αυτού του ορίου. Οι ειδικοί λένε ότι η ρύπανση από PM2,5 προκαλεί περίπου 400.000 θανάτους ετησίως σε ολόκληρη την ήπειρο.

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA