ΥΓΕΙΑ

Απογευματινά χειρουργεία: Από 300 έως 2.000 ευρώ θα πληρώνουν οι ασθενείς

Αναλύοντας τα στοιχεία με βάση τα οποία θα λειτουργήσουν τα απογευματινά χειρουργεία ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους υποστήριξε πως τα απογευματινά χειρουργεία εφαρμόζονται σε όλα τα δημόσια συστήματα υγείας και σημαίνουν καλύτερη υγεία και ποιότητα υπηρεσιών.

Σήμερα, όπως είπε, περιμένουν να χειρουργηθούν 7,6 εκατ. πολίτες με αναμονή 12 μήνες στη Βρετανία.

Όσον αφορά τη χώρα μας τόνισε χαρακτηριστικά πως «κάναμε εκκαθάριση, το 38% είχε χειρουργηθεί ή δεν είχε πια λόγο για χειρουργείο. Τώρα οι γιατροί καταχωρούν μόνο ηλεκτρονικά και σε 6 μήνες με τη βοήθεια της ΗΔΙΚΑ θα τα ελέγχουμε όλα κεντρικά. Τώρα περιμένουν 102.000 περιστατικά με το 57% που αντιστοιχεί σε 58,175 ασθενείς να περιμένουν πάνω από 4 μήνες. Τα πιο πολλά περιστατικά περιμένουν στη Βόρεια Ελλάδα, όπου καταγράφονται και οι περισσότεροι χρόνο αναμονής».

Όσο αφορά τις επεμβάσεις, η επέμβαση καταρράκτη είναι το 18% του συνόλου και ακολουθεί η αρθροπλαστική γόνατος με 9% και χολοκυστεκτομή με 7%. Όπως έγινε γνωστό οι ασφαλισμένοι πολίτες θα μπορούν να επιλέξουν κλινική με λιγότερη αναμονή ακόμα και μέσα στο ίδιο το νοσοκομείο.

Οι επεμβάσεις χωρίζονται σε 6 κατηγορίες (πολύ μικρή, μικρή, μεσαία, μεγάλη, βαριά, εξαιρετικά βαριά).

Το κόστος για τον πολίτη είναι από 300 ευρώ- 2.000 ευρώ.

Όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους τα απογευματινά χειρουργεία στο μέσο όρο θα κοστίζουν 800 ευρώ σε σχέση με με τα 3.500 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα για χειρουργό 1 και 2, αναισθησιολόγο, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό που συμμετέχει.

«Όσα περιστατικά είναι στη λίστα παραπάνω από 4 μήνες θα χειρουργούνται χωρίς επιβάρυνση στα απογευματινά χειρουργεία» τόνισε και είπε πως η χρηματοδότηση θα γίνει από το ταμείο Ανάκαμψης.

ΟΕΝΓΕ: Τεράστιο πρόβλημα ελλείψεων και υποστελέχωσης

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας των απεργιακών κινητοποιήσεων, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), παραχώρησε συνέντευξη τύπου στον «Ευαγγελισμό», το νοσοκομείο από όπου η κυβέρνηση σκοπεύει να κάνει την αρχή στα απογευματινά χειρουργεία.

«Κάθε μέρα που περνάει, η κατάσταση στο βαριά τραυματισμένο από την περίοδο της πανδημίας δημόσιο σύστημα Υγείας χειροτερεύει δραματικά», σημείωσε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Αφροδίτη Ρέτζιου, η οποία έκανε λόγο για τεράστιες αναμονές σε τακτικά ιατρεία σε βασικές ειδικότητες, που φτάνουν στους τρεις μήνες, για τις βασικές διαγνωστικές εξετάσεις που έχουν σχεδόν παραδοθεί στα ιδιωτικά κέντρα κ.ά.

Τόνισε ότι το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό βρίσκεται αυτήν τη στιγμή σε επίπεδο «ιστορικά χαμηλό», με συνεχείς μετακινήσεις, χιλιάδες οφειλόμενα ρεπό και διπλοβάρδιες, υπερεφημέρευση κ.ο.κ. Ολα εκείνα δηλαδή που έχουν ως αποτέλεσμα τη «μαζική αιμορραγία επιστημονικού δυναμικού από το δημόσιο σύστημα Υγείας προς τον ιδιωτικό τομέα και το εξωτερικό, τη δραματική επιδείνωση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης του λαού που πληρώνει διπλά και τριπλά για δαπάνες Υγείας».

Η πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ σχολίασε και τις προσλήψεις που εξαγγέλλει κάθε τόσο το υπουργείο Υγείας, σημειώνοντας ότι πρόκειται ουσιαστικά για «εικονικές προκηρύξεις», αφού με μαθηματική ακρίβεια και αυτές θα βγουν άγονες. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για «600, μάξιμουμ 700 θέσεις μόνιμων γιατρών στην επόμενη προκήρυξη, σε σύνολο 6.500 τουλάχιστον κενών οργανικών θέσεων με βάση τα απαρχαιωμένα οργανογράμματα, που είναι πολύ πίσω από τις ανάγκες».

Ανέδειξε ότι «μία μόνιμη θέση στο ΕΣΥ είναι η “τελευταία” επιλογή ενός νέου γιατρού γιατί γνωρίζει ότι θα εργάζεται με απάνθρωπα ωράρια, με χαμηλό μισθό, χωρίς τη δυνατότητα να ασκεί ιατρική με σύγχρονους όρους, να εξελίσσεται επιστημονικά, χωρίς ελεύθερο χρόνο να παρακολουθήσει τις εξελίξεις της Ιατρικής, να ικανοποιεί το σύνολο των κοινωνικών αναγκών του».

Μιλώντας για την πρόσφατη συνάντηση της Ομοσπονδίας με τον υπουργό Υγείας, Αδ. Γεωργιάδη, η πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ επισήμανε ότι «ομολογουμένως η ειλικρίνειά του ήταν αφοπλιστική», αφού τους ξεκαθάρισε ότι το έγκλημα απέναντι σε ό,τι έχει απομείνει από τη δημόσια δωρεάν περίθαλψη θα συντελεστεί σε 3 πράξεις: Πρώτη πράξη τα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία, δεύτερη πράξη η δυνατότητα άνευ όρων στους γιατρούς του ΕΣΥ να ασκούν ιδιωτικό έργο και τρίτη πράξη η ελεύθερη είσοδος ιδιωτών γιατρών στο ΕΣΥ.

Ειδικά για τα επί πληρωμή χειρουργεία, που είναι και άμεση προτεραιότητα της κυβέρνησης, η Ομοσπονδία θέτει το ερώτημα: «Ποιοι αναισθησιολόγοι θα κοιμίζουν τον ασθενή όταν υπάρχουν 280 κενές θέσεις αναισθησιολόγων σε όλη την Ελλάδα, δηλαδή περίπου το 25% των οργανικών θέσεων δεν καλύπτεται, ενώ στη Βόρεια Ελλάδα μόλις το 50% των οργανικών θέσεων είναι καλυμμένες;».

Σε ό,τι αφορά το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι θα μειωθούν οι λίστες αναμονής και θα συμβάλουν τα απογευματινά χειρουργεία στα έσοδα των νοσοκομείων αφού θα αξιοποιούνται υποδομές των νοσοκομείων σε ώρες και μέρες που μένουν αναξιοποίητες, η Αφροδίτη Ρέτζιου σημείωσε ότι η Ομοσπονδία είναι αντίθετη στη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων με τα κριτήρια της αγοράς, αφού «δεν είναι λύση η αιτία που γεννά το πρόβλημα. Αυτό αποδεικνύεται περίτρανα από την απογευματινή επί πληρωμή λειτουργία των απογευματινών ιατρείων». Και προειδοποίησε ότι «οι πλήρως εξοπλισμένες με χρήματα του λαού χειρουργικές αίθουσες είναι βέβαιο ότι σε μία πορεία θα παραδοθούν στον ιδιωτικό τομέα προς “αξιοποίηση”. Αυτό οραματίζονται. Ιδιωτικές κλινικές εντός των δημόσιων νοσοκομείων.

Επιβεβαιώνεται ότι η εφαρμογή των απογευματινών επί πληρωμή χειρουργείων έχει ως στόχο την απαλλαγή του κρατικού προϋπολογισμού από το βάρος της χρηματοδότησης των νοσοκομείων, για να περισσεύει “ζεστό” κρατικό χρήμα για την παντός είδους στήριξη των επιχειρηματικών συμφερόντων, για προκλητικές φοροαπαλλαγές και φοροελαφρύνσεις, για πολεμικούς εξοπλισμούς».

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA