«Παρά την αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες η επιδημιολογική εικόνα της χώρας παραμένει σε καλύτερη κατάσταση από πολλές άλλες κι αυτό είναι αποτέλεσμα της στρατηγικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση λαμβάνοντας υπόψιν και τις εισηγήσεις των ειδικών», επισήμανε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς κατά την εβδομαδιαία τακτική ενημέρωση για τον COVID-19. Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, στόχος είναι αυτή η εικόνα να διατηρηθεί και να βελτιωθεί ώστε να παραμείνει η Ελλάδα μια ασφαλής χώρα τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους επισκέπτες της. «Για να το πετύχουμε αυτό χρειάζεται τόσο ο κρατικός μηχανισμός όσο και ο καθένας από εμάς να παραμείνουμε σε ετοιμότητα, σε επιφυλακή και να ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών όπως κάνουμε άλλωστε από την πρώτη μέρα αυτής της πανδημίας», σημείωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, ενώ προσέθεσε ότι για να διασφαλίσουν ότι το άνοιγμα του τουρισμού δεν θα θέσει σε κίνδυνο όσα έχουν επιτευχθεί έχουν δημιουργήσει έναν ειδικό αλγόριθμο, τον αλγόριθμο EVA. Πρόκειται για ένα σύνθετο μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης που έχει σχεδιαστεί από μία ομάδα επιστημόνων. Ο αλγόριθμος λαμβάνοντας υπόψιν τον αριθμό τεστ ανά σημείο εισόδου χρησιμοποιεί την επιδημιολογική εικόνα από τα δημόσια δεδομένα κάθε περιοχής σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα των τεστ στις πύλες εισόδου για να αξιολογήσει το προφίλ ρίσκου κάθε ταξιδιώτη με βάση τα στοιχεία του PLF.
Ο στόχος του EVA είναι τόσο να εντοπίσει τους επιβάτες που έχουν αυξημένες πιθανότητες να είναι φορείς του ιού όσο και να δειγματοληπτεί αποσκοπώντας την παρακολούθηση όλων των χωρών και περιοχών για το γρήγορο εντοπισμό νέων επιδημιολογικά βεβαρημένων προφίλ.
Παραθέτοντας συγκεκριμένο παράδειγμα ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι τις τελευταίες μέρες έχουν επικεντρώσει την προσοχή τους στην Ισπανία λόγω των αλλαγών στα επιδημιολογικά δεδομένα που παρατηρούνται στη χώρα αυτή και ήδη έχουν διπλασιάσει τα τεστ σε όσους έχουν αυτή τη χώρα προέλευσης.
Από την έναρξη της πανδημίας στις 25 Φεβρουαρίου έως τις 26 Ιουλίου έχουν καταγραφεί στη χώρα μας 4.193 κρούσματα εκ των οποίων τα 429 είναι σήμερα ενεργά, 1061 πήραν εξιτήριο από νοσοκομεία, 2501 ανάρρωσαν κατ’ οίκον ενώ 202 συνάνθρωποί μας δεν τα κατάφεραν.
Σύμφωνα με τις υποδείξεις του EVA από την 1η έως τις 26 Ιουλίου διεξήχθησαν συνολικά στα σημεία εισόδου της χώρας 171.138 έλεγχοι σε σύνολο 1.294.798 εισερχομένων στη χώρα και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι 344. Από αυτά 70 είναι ακόμα ενεργά, 213 έχουν επιστρέψει στη χώρα προέλευσης και 61 είναι πλέον μη ενεργά και παραμένουν στη χώρα μας. Όσον αφορά την προέλευση των κρουσμάτων τις 4 από τις 5 πρώτες θέσεις εξακολουθούν να καταλαμβάνουν φίλες χώρες της Βαλκανικής Χερσονήσου.
«Λαμβάνουμε υπόψιν μας τα επιδημιολογικά δεδομένα που επικρατούν σε κάθε χώρα για το άνοιγμα και για το κλείσιμο των συνόρων αλλά και τη λήψη περαιτέρω μέτρων όπως ότι υποχρέωση όσων ταξιδεύουν αεροπορικώς από Ρουμανία και Βουλγαρία είναι να έχουν στη διάθεσή τους αρνητικό μοριακό τεστ», υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς ενώ ξεκαθάρισε ότι η αύξηση των εγχώριων κρουσμάτων, ναι μεν δεν πρέπει να δημιουργεί πανικό αλλά σίγουρα ούτε εφησυχασμό.
«Η αύξηση των κρουσμάτων ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη αποδεικνύει ξεκάθαρα ότι ο ιός είναι ακόμα εδώ και τρέφεται από κάθε λάθος μας, κάθε υπόνοια χαλάρωσης. Το να ανακόψουμε την πορεία του είναι στο χέρι όλων μας, εξαρτάται από τον καθένα από εμάς και αυτά που πρέπει να κάνουμε παραμένουν απλά, τηρούμε πιστά τους κανόνες αυτοπροστασίας και υγιεινής και αποφεύγουμε συναθροίσεις και άσκοπα φαινόμενα συγχρωτισμού που ευνοούν ιδιαίτερα τη διασπορά του ιού», επισήμανε στη συνέχεια ο κ. Χαρδαλιάς ανακοινώνοντας ότι στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση μετά από εισήγηση των ειδικών αποφασίζει την υποχρεωτική χρήση μάσκας για προσωπικό και κοινό σε ΔΕΚΟ, τράπεζες, γραφεία εξυπηρέτησης κοινού, καταστήματα τροφίμων (φούρνους, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, ζαχαροπλαστεία), σε καταστήματα λιανικής, σε κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής. Η χρήση μάσκας παραμένει υποχρεωτική εξίσου στις στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς , στα ταξί και στα επαγγελματικής χρήσης οχήματα για τους επιβάτες και τον οδηγό, στα σούπερ μάρκετ για εργαζόμενους και καταναλωτές. Η μάσκα παραμένει υποχρεωτική για τους εργαζομένους στα καταστήματα εστίασης ενώ παραμένει ισχυρή η σύστασή μας για χρήση μάσκας σε όλους τους άλλους κλειστούς χώρους αλλά και σε ανοιχτούς χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός και δεν μπορεί να κρατηθούν αποστάσεις. Η απόφαση αυτή τίθεται σε ισχύ από αύριο, Τετάρτη 29 Ιουλίου. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, απηύθυνε έκκληση «να τηρούν όλοι πιστά τους νέους κανόνες για τη χρήση μάσκας οι οποίοι έχουν στόχο την προστασία όλων μας». Παράλληλα κατέστησε σαφές ότι η αυστηροποίηση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας δεν γίνεται για τιμωρητικούς λόγους, γίνεται για το συνολικό συλλογικό προληπτικά καλό. «Γιατί ο ιός κυκλοφορεί ανάμεσά μας και οφείλουμε να τηρούμε σχολαστικά όλες τις οδηγίες των ειδικών, ανάμεσα στις οδηγίες και η χρήση μάσκας με την οποία θα χρειαστεί να μάθουμε να ζούμε. Για την εφαρμογή των ανωτέρω θα γίνονται και θα συνεχίζονται οι έλεγχοι για να διασφαλίσουμε ότι τόσο αυτά όσο και τα υπόλοιπα αναγκαία μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας τηρούνται», τόνισε.
Από 1η έως 26 Ιουλίου πραγματοποιήθηκαν από το Συντονιστικό Κέντρο Εποπτείας της Αγοράς και Αντιμετώπισης του Παρεμπορίου, την Εθνική Αρχή Διαφάνειας και την Ελληνική Αστυνομία 27.427 έλεγχοι, καταγράφηκαν 860 παραβάσεις, ποσοστό περίπου 3,1 % και επιβλήθηκαν 1004 πρόστιμα συνολικού ύψους 284.350 ευρώ καθώς και διοικητικές κυρώσεις αναστολής λειτουργίας 270 ημερών συνολικά.
«Το μεγάλο στοίχημα του φετινού καλοκαιριού είναι η επόμενη μέρα, το να καταφέρουμε να παραμείνουμε υγειονομικά ασφαλείς που είναι και η απόλυτη προτεραιότητά μας ενώ η οικονομία ξεκινά να επαναλειτουργεί. Προφανώς αυτή η εξίσωση φαντάζει εξαιρετικά δύσκολη , δεν είναι όμως αδύνατη. Όπως μας αποδεικνύουν τα δεδομένα των τελευταίων μηνών και ιδιαίτερα του Ιουλίου όπου οι δείκτες οικονομικής δραστηριότητας δείχνουν σταθερή αυξητική κίνηση ενώ η υγειονομική κατάσταση της χώρας παραμένει σε απόλυτα διαχειρίσιμα επίπεδα. Κάθε απόπειρα, κάθε προσπάθεια να επιστρέψουμε πρόωρα στις προ κορονοϊού συνήθειές μας, θέτει σε κίνδυνο όσα έχουμε πετύχει μέχρι στιγμής, μας απομακρύνει από τον κοινό μας στόχο να προστατεύσουμε την υγεία τη δική μας αλλά και των γύρω μας, να δημιουργήσουμε ανάχωμα στη νόσο», υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς ενώ προσέθεσε ότι το καλοκαίρι είναι απαραίτητο να παραμείνουμε ιδιαίτερα προσεκτικοί στην τήρηση των κανόνων όπου κι αν βρισκόμαστε. «Αποστάσεις, μάσκες και ατομική υγιεινή είναι το τρίπτυχο για να παραμείνουμε υγιείς για να συνεχίσει η Ελλάδα να είναι υγειονομικά ασφαλής για να εξακολουθήσουμε να βγαίνουμε νικητές», ανέφερε, ενώ ξεκαθάρισε ότι έχουν πλήρη εικόνα τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στη χώρα και σε κάθε γωνιά της χώρας».
Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, αυτή τη στιγμή έχουμε 145 ενεργά κρούσματα στην Αττική από αυτά τα 36 νοσηλεύονται, 109 είναι σε κατ’ οίκον απομόνωση από αυτά το 72% είναι σε 3 συγκεκριμένες περιφερειακές ενότητες μεταξύ των οποίων και το κέντρο της Αθήνας. Την ίδια στιγμή στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν 66 ενεργά κρούσματα από αυτά 8 είναι σε νοσηλεία και 58 είναι σε κατ’ οίκον απομόνωση.
«Κάνουμε σκληρές ιχνηλατήσεις σε κάθε επίπεδο. Για παράδειγμα για αυτά τα 145 ενεργά κρούσματα που έχουμε αυτή τη στιγμή στην Αττική έχουμε περίπου 596 άτομα τα οποία έχουν τεθεί ως στενές επαφές είτε high είτε low risk σε απομόνωση. Αξία έχει να μην επιτρέψουμε σε οποιοδήποτε κρούσμα να λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά σε σχέση με τον ιό. Αν κάτι έχει κάνει τη διαφορά στη χώρα σε σχέση με άλλες χώρες είναι το ισχυρό σύστημα ιχνηλάτησης που έχουμε σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, κι αυτό έχει αποδειχθεί», σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς.
Ερωτηθείς για τις συναθροίσεις ο υφυπουργός τόνισε ότι «υπάρχει ζήτημα και ατομικής αλλά και συλλογικής ευθύνης στο θέμα των συναθροίσεων, δεν μπορεί να υπάρχει ένα αστυνομικό περιπολικό έξω από κάθε χώρο που γίνονται συναθροίσεις ή οποιεσδήποτε εκδηλώσεις. Ευθύνη έχουμε και ο καθένας ξεχωριστά όταν συμμετέχουμε σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις αλλά συμμετοχή έχουν και όσοι τις διοργανώνουν αυτές τις συναθροίσεις. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί κάνουν τη δουλειά τους, δίνουμε έμφαση σε περιοχές που έχουν έντονα επιδημιολογικά φορτία. Κάθε εβδομάδα γίνονται 1000 περίπου τεστ στοχευμένα στις 8 περιοχές με τα μεγαλύτερα επιδημιολογικά φορτία και που αφορούν στους εργαζόμενους ειδικά στον τομέα είτε του τουρισμού είτε της εστίασης. Μας ενδιαφέρει οι εργαζόμενοί μας να παραμείνουν ασφαλείς».
Όσον αφορά για την λήψη περαιτέρω μέτρων στους χώρους λατρείας ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων είπε: «Έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα. Η συντριπτική πλειοψηφία των εκκλησιών τηρούν όλους τους κανόνες στο ζήτημα αυτό. Σε συνεργασία με την Εκκλησία της Ελλάδας αν προκύψει η ανάγκη για οποιοδήποτε περαιτέρω μέτρο προφανώς θα είναι αποτέλεσμα μιας συνεννόησης μαζί τους και μιας πρότασης πολύς συγκεκριμένης της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων».
Σχετικά με τα πρόστιμα που επιβάλλονται μέχρι σήμερα ο κ. Χαρδαλιάς διευκρίνισε ότι αφορούν τη μη χρήση μάσκας και την υπέρβαση των ατόμων που επιτρέπονται σε ένα χώρο. Επιπλέον γνωστοποίησε ότι θα ενταθούν οι έλεγχοι τις επόμενες μέρες ειδικά στα μέσα μαζικής μεταφοράς. «Ακόμα και οι έλεγχοι που κάνουμε είναι στοχευμένοι», ανέφερε χαρακτηριστικά ενώ προσέθεσε ότι τα πρόστιμα ανέρχονται στα 150 ευρώ για τη μη χρήση μάσκας.
Αναφορικά με τα πανηγύρια του Αυγούστου είπε ότι στο τέλος του μήνα θα λάβουν υπόψιν τους τα δεδομένα που υπάρχουν και ανάλογα θα κινηθούν, «προσωπικά πιστεύω ότι πρέπει να αναστείλουμε λίγο, να απομακρυνθούμε από όλα αυτά τα πανηγύρια. Δεν είναι μονάχα να μην γίνουν τα πανηγύρια αλλά πρέπει ο καθένας από εμάς να αποφύγει να συμμετέχει σε τέτοιου είδους ή ανάλογες συναθροίσεις ή όπως λέω άσκοπους συνωστισμούς. Είναι θέμα συλλογικής και ατομικής ευθύνης», υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς.
Ο Νϊκος Χαρδαλιάς απέκλεισε για ακόμη μια φορά το ενδεχόμενο νέου γενικού lockdown και τόνισε ότι τοπικά lockdown θα γίνουν αν έχουν ληφθεί σωρεία μέτρων που δεν έχουν αποδώσει.
«Αυτή τη στιγμή που συζητάμε είμαστε μακριά από οποιοδήποτε τοπικό lockdown σε σχέση με την εικόνα που εμείς παρατηρούμε καθημερινά σε όλη τη χώρα».
Ερωτηθείς για το εάν ο επικείμενος τελικός του κυπέλλου ποδοσφαίρου θα γίνει με κόσμο, ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για κάτι τέτοιο ενώ παρέπεμψε στο υφυπουργείο Αθλητισμού. «Κατ’ εμέ είναι μακριά ακόμα ο χρόνος που θα ξεκινήσει ο αθλητισμός με γεμάτα γήπεδα», ανέφερε.