Πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων; Πώς μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αξιόπιστες πληροφορίες; Πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις πολλαπλές δεξιότητες που φέρνουν μαζί τους; Αυτές είναι μερικές από τις προκλήσεις που προσεγγίζουν οι 10 ομάδες που συνεχίζουν στην τελική εκδήλωση του Hack The Camp, στις 2-4 Δεκεμβρίου, 2016, στο Impact Hub Athens.
Στην πρώτη φάση του Hack the Camp, που έλαβε χώρα στις 21-22 Οκτωβρίου, στη Διπλάρειο Σχολή, περισσότεροι από 70 συμμετέχοντες και 30 ειδικοί από τα πεδία της εκπαίδευσης, της τεχνολογίας, του πολιτισμού, της ανθρωπιστικής βοήθειας αποτέλεσαν μια δυναμική ομάδα που δούλεψε συνεργατικά για να συνεισφέρουν στις ανάγκες που φέρνει στην επιφάνεια η προσφυγική κρίση. Σημαντική ήταν και η συμμετοχή των ίδιων των προσφύγων και μεταναστών, οι οποίοι εντάχθηκαν στις ομάδες και προσέφεραν τις δεξιότητες και την εμπειρία τους.
Στην τελική φάση του hackathon, οι δέκα ομάδες που προκρίθηκαν με βάση την ολοκληρωμένη πρότασή τους, την χρηστικότητα και τη βιωσιμότητα της ιδέας τους, θα αναπτύξουν περαιτέρω και θα θέσουν σε δοκιμαστική εφαρμογή τα προγράμματα ή τις υπηρεσίες διεκδικώντας σημαντικά χρηματικά έπαθλα.
Πιο συγκεκριμένα, οι τρεις πρώτες ομάδες που θα επιλεχτούν την τελευταία ημέρα του Hack the Camp θα λάβουν έπαθλα αξίας $10.000, $6.000, και $4.000 αντίστοιχα. Επιπλέον, οι τρεις πρώτες ομάδες θα λάβουν υπηρεσίες συμβουλευτικής διάρκειας τεσσάρων μηνών στο Impact Hub Athens, ενώ θα έχουν τη δυνατότητα ένταξης στο πρόγραμμα BizSpark της Microsoft το οποίο παρέχει πρόσβαση σε καινοτόμα εργαλεία ανάπτυξης λογισμικού, πάντοτε βάσει των όρων και των προδιαγραφών του προγράμματος.
Τα χρηματικά έπαθλα και οι επιπλέον υπηρεσίες σκοπό έχουν να βοηθήσουν προκειμένου οι ιδέες που θα προκριθούν να γίνουν πράξη. Η κριτική επιτροπή θα αξιολογήσει τις ομάδες με βάση κριτήρια όπως η καινοτομία, η βιωσιμότητα, η δυνατότητα αναπαραγωγής της ιδέας, και η αποτελεσματική ανταπόκριση στις προκλήσεις που τέθηκαν.
Το πάνελ της κριτικής επιτροπής αποτελούν οι: Asef Farjam (Γιατροί του Κόσμου), Δημήτρης Κοκκινάκης (Impact Hub Athens), Τίμος Πλατσάς (Microsoft), Παναγιώτης Τσανάκας (ΕΜΠ, ΕΔΕΤ), Έφη Τσιότσιου (Ίδρυμα Ωνάση), Ναντίνα Χριστοπούλου (Melissa).
Το Hack The Camp διοργανώνεται από το Impact Hub Athens, τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και την Πρεσβεία των Η.Π.Α. στην Αθήνα με τη συνεργασία δύο διεθνών οργανισμών με μεγάλη εμπειρία στη διοργάνωση hackathons με ανθρωπιστικό προσανατολισμό: τους Creative Associates από την Αμερική και το International Alert από τη Μεγάλη Βρετανία.
Η Microsoft στηρίζει ενεργά την πρωτοβουλία αυτή, συνεισφέροντας στα χρηματικά έπαθλα, προσφέροντας τεχνολογικό και επιχειρηματικό mentoring στις ομάδες, καθώς και λογισμικό, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στην επιτυχή υλοποίηση του Hack the Camp. Επίσης, η Intel παρέχει δωρεάν τεχνολογικό εξοπλισμό αιχμής για τους συμμετέχοντες που αναπτύσσουν λύσεις hardware.
Δείτε τι συνέβη στην πρώτη φάση του Hack The Camp:
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Hack the Camp, μπορείτε να επισκεφθείτε τη σελίδα του Hack the Camp στο Facebook (https://www.facebook.com/events/1473976499283402), τη σελίδα του Hack the Camp στο GitHub (https://github.com/HackTheCamp/wiki/wiki) ή επικοινωνήστε στο athens.hosts@impacthub.net, και (+30) 210 3210146.
Χρήσιμες πληροφορίες
Hack the Camp
2-4 Δεκεμβρίου
Impact Hub Athens, Καραϊσκάκη 28, 10554, Αθήνα