Categories: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

H ρωσική αστυνομία έκανε έφοδο σε γυρίσματα βίντεο των Pussy Riot (ΒΙΝΤΕΟ)

Μπορεί να έχουν περάσει οκτώ χρόνια από όταν οι Pussy Riot καταδικάστηκαν για χουλιγκανισμό που προσβάλλει τα θεία, όμως τα προβλήματά τους με τις ρωσικές αρχές καλά κρατούν ακόμα.

Την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου η φεμινιστική μπάντα γύριζε το βίντεο κλιπ για το κομμάτι της “БЕСИТ / RAGE” όταν η ρωσική αστυνομία έκανε έφοδο στην τοποθεσία των γυρισμάτων με την πρόφαση ότι αυτό που έκαναν ήταν κατά του νόμου περί γκέι προπαγάνδας.

Το κομμάτι «είναι αφιερωμένο στον πόνο που εμείς, τα queer άτομα, νιώθουμε με το να είμαστε εχθροί του κράτους», σύμφωνα με τη μπάντα. Σε αυτό ακούγονται μεταξύ άλλων στίχοι όπως «ένα γκλομπ στα πλευρά μου, σήμερα θα τραγουδήσω με αίματα».

Η γκέι προπαγάνδα θεωρείται παράνομη στην Ρωσία από το 2013. Σύμφωνα με εκπρόσωπο των Pussy Riot, κατηγορήθηκαν για γκέι προπαγάνδα, εξτρεμισμό και για δημιουργία παράνομου βίντεο.

Σε ανακοίνωσή τους τοποθετήθηκαν σχετικά: «Είχαμε συμβόλαιο για τη συγκεκριμένη τοποθεσία και πληρώσαμε για όλα. Δεν είχε σημασία, γιατί η δουλειά της αστυνομίας ήταν να εμποδίσει τα γυρίσματα. Η αστυνομία έδωσε εντολή να διακοπεί το ρεύμα σε ολόκληρο το κτίριο του Lenfilm, του στούντιο όπου γυρίζαμε. Όταν νοικιάσαμε γεννήτρια, οι αστυνομικοί που είχαν κυκλώσει το στούντιο δεν μας άφησαν να την βάλουμε μέσα, χωρίς νομικές εξηγήσεις. Αργότερα μας έδιωξαν από το κτίριο. Ξοδέψαμε 15 χιλιάδες δολάρια για την παραγωγή του βίντεο».

Στο βίντεο συμμετέχουν 150 ακτιβιστές, κυρίως γυναίκες και μέλη της queer κοινότητας. Οι Pussy Riot σκοπεύουν να ολοκληρώσουν τα γυρίσματα, ως μια θέση υπέρ της ελευθερίας του λόγου και της έκφρασης στη Ρωσία.

Στο μεταξύ, κυκλοφόρησαν το preview βίντεο, στο οποίο δεν υπήρξαν καθόλου επιεικείς με τις αρχές…

Πηγή: Dazed

Στέλλα Σαρρή

Share
Published by
Στέλλα Σαρρή