Categories: ΚΟΣΜΟΣ

H Ρωσία μόλις βρέθηκε εκτός Μουντιάλ και Ολυμπιακών Αγώνων

Χωρίς τις αποστολές της Ρωσίας θα πραγματοποιηθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2020 και οι Χειμερινοί του 2022, καθώς και το Μουντιάλ του 2022 στο Κατάρ. Με μια απόφαση-βόμβα η Παγκόσμια Υπηρεσία κατά του Ντόπινγκ (WADA) επέβαλε τη Δευτέρα στη Ρωσία απαγόρευση συμμετοχής διάρκειας 4 ετών από τις παγκόσμιες αθλητικές διοργανώσεις. Επιπλέον, η Μόσχα χάνει το δικαίωμα της φιλοξενίας διεθνών αθλητικών οργανώσεων.

Από την απαγόρευση συμμετοχής εξαιρούνται όσοι Ρώσοι αθλητές καταφέρουν να αποδείξουν ότι δεν έχουν κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών. Σε μια τέτοια περίπτωση, όμως, δεν θα αγωνιστούν με τα χρώματα της χώρας τους. Κάτι ανάλογο είχε γίνει στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς στο Πεϊόνγκτσάνγκ της Νότιας Κορέας το 2018. Σε εκείνη τη διοργάνωση 168 αθλητές και αθλήτριες από τη Ρωσία είχαν αγωνιστεί με ουδέτερη σημαία.

Η απόφαση του ανώτατου εκτελεστικού οργάνου της WADA ήταν ομόφωνη. Όπως μετέδωσε το BBC, έρχεται μετά την ανακήρυξη της ρωσικής υπηρεσίας αντι-ντόπινγκ ως «μη συμμορφούμενης» (non-compliant), καθώς είχε παραδώσει στους διεθνείς ερευνητές παραποιημένα δεδομένα από τα εργαστήρια για αθλητές και αθλήτριες που είχαν κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών.

Πάντως, η Ρωσία θα συμμετάσχει κανονικά στο Euro του 2020, το οποίο θα φιλοξενήσει μαζί με άλλες χώρες, καθώς δεν θεωρείται «μείζονος σημασίας διοργάνωση» σε ό,τι αφορά την παραβίαση των κανόνων για το ντόπινγκ.

Σπήλιος Τσακίρης

Share
Published by
Σπήλιος Τσακίρης