Categories: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

H έκθεση “Twins” της εικαστικού Μαρίντα Σκαραμαγκά αποτυπώνει τη διττή υπόσταση της ζωής

Η εικαστικός Μαρίντα Σκαραμαγκά εμπνέεται από την έννοια της διαδικότητας, το καθαρό  μπλε της Μεσογείου και το μοναδικό φως της Νότιας Γαλλίας και μας προσκαλεί να την ανακαλύψουμε στη νέα ατομική της έκθεση στο Μονακό, σε συνεργασία με την UNESCO με τίτλο «Twins».

Οι δημιουργίες της φιλοτεχνήθηκαν σε έναν μαγικό τόπο, την Κυανή Ακτή, που αποτέλεσε πηγή έμπνευσης κορυφαίων δημιουργών όπως οι Matisse και Chagall, ενώ παράλληλα ενσωματώνουν με μοναδικότητα ελληνικά σύμβολα από τη γενέτειρα της δημιουργού.

Η Μαρίντα Σκαραμαγκά μας συστήνει την τέχνη της μέσα από ένα ιδιαίτερο κόνσεπτ. Δημιουργεί ταυτόχρονα δύο ζωγραφικές επιφάνειες, χρησιμοποίωντας ίδια παλέτα αλλά και ίδια δυναμική. Έτσι δημιουργούνται δύο έργα που συνομιλούν, συντονισμένα στον ίδιο ρυθμό και με αλληλοσυμπληρωματικά νοήματα. Κάθε πίνακας έχει το δίδυμο του. Δυο πίνακες που δημιουργήθηκαν μαζί για να αποδώσουν την έννοια, της δυάδικοτητας, δυο αλήθειες, δύο όψεις, δύο θεάσεις που συνθέτουν έναν  ολοκληρωμένο καλλιτεχνικό συλλογισμό.

Η Μαρίντα αντιλαμβάνεται επί της αρχής τη ζωγραφική σα φορέα ενέργειας. Εμπνευσμένη απο τον περιβάλλοντα χώρο στον οποίο ζει, τις εμπειρίες της μέσα από τα ταξίδια της, τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες της, μέσα από εικόνες άλλοτε ενδιαφέρουσες κι άλλοτε ασήμαντες που όμως έχουν αξία και διαχρονικότητα, τους μεγάλους ζωγράφους, τα χρώματα της φύσης, τον έρωτα της για την Ελλάδα και τον πολιτισμό της, αναζητά την πνευματική σύνδεση ανάμεσα στην έννοια της «αντικειμενικής» πραγματικότητας και της ονειρικής. Πρόκειται ακριβώς για τη δυναμική αυτή αντίθεση που γεννά τη διττή υπόσταση της ζωής. Στο έργο της αποτυπώνεται ένα είδος διαλογισμού, μια σπουδή πάνω στην ενέργεια και το συναίσθημα και μέσα από μια ιδιαίτερη, δική της, εικαστική προσέγγιση λειτουργεί σα πομπός έκφρασης μετατρέποντας τη θέαση σε μια μοναδική εικαστική εμπειρία.

Βιογραφικά στοιχεία: Χαλανδραία που ζει και εργάζεται στην Κυανή Ακτή από το 2010. Η Μαρίντα Σκαραμαγκά, εικαστικός, γεννημένη το 1982 στην Αθήνα, σπούδασε Συντήρηση Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης στο ΤΕΙ Αθηνών και στο πανεπιστήμιο της Σορβόννης στο Παρίσι. Το 2007 Πραγματοποίησε Μεταπτυχιακές σπουδές στην Πολιτιστική Διαχείριση στο Πανεπιστήμειο Paul Cezanne στην Aix en Provence της Γαλλίας. Έχει συμμετάσχει σε εκθέσεις στο Παρίσι, στο Μιλάνο, στην Όζακα, στο Μονακό, ενώ έχει πραγματοποιήσει και προσωπικές εκθέσεις στο Πριγκιπάτο του Μονακό και τη Γαλλία.

Galerie des Pêcheurs, Parking des Pêcheurs, Avenue de la Quarantaine, Monaco 98000, μέχρι τις 30 Απριλίου

 

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA