Categories: ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

GUCCI: Μοντέλο διαμαρτύρεται ενώ κάνει πασαρέλα. Κατηγορεί τον οίκο για ωραιοποίηση των προβλημάτων ψυχικής υγείας [VIDEO-ΕΙΚΟΝΕΣ]

Αν η μόδα είναι όντως μια αποτύπωση της κοινωνίας, τότε δεν θα πρέπει να μας προκαλεί έκπληξη το γεγονός πως πολλές από τις πρόσφατες επιδείξεις μεγάλων οίκων, μας έχουν απογοητεύσει.

Μια τέτοια απογοήτευση φαίνεται πως ήταν και η τελευταία του θρυλικού ιταλικού οίκου GUCCI. Πριν αρχίσει το κανονικό show, οι υπεύθυνοι του οίκου, είχαν ετοιμάσει κάτι σαν εικαστικό δρώμενο, με αρκετά μοντέλα να βγαίνουν στην πασαρέλα μεταφερόμενα πάνω σε κυλιόμενο διάδρομο και κοιτώντας με απάθεια μπροστά τους, ενώ φορούσαν ρούχα που θύμιζαν έντονα ζουρλομανδύες. Ένα από τα μοντέλα που βρισκόταν πάνω στον διάδρομο αυτό, σήκωσε αναπάντεχα τα χέρια της και αποκαλύθφηκε πως στις παλάμες της είχε γράψει, «Η ψυχική υγεία δεν είναι μόδα». Οι υπεύθυνοι του οίκου επιβεβαίωσαν πως αυτή η κίνηση ήταν αυθόρμητη και δεν την γνώριζαν.

Η Ayesha Tan Jones, όπως είναι το όνομα του μοντέλου που έκανε την κίνηση αυτή, δήλωσε αργότερα σε post της στο instagram πως, «Είναι πολύ επίπονο, για ένα μοντέλο και καλλιτέχνη όπως εγώ, που έχω περάσει τα δικά μου προβλήματα με την ψυχική μου υγεία, αλλά έχω δει και κοντινούς μου ανθρώπους να υποφέρουν από κατάθλιψη, διπολισμό και σχιζοφρένεια, να βλέπω έναν οίκο σαν το GUCCI, να χρησιμποποιεί την εικόνα ενός ζουρλομανδία, ως concept για μια φευγαλέα στιγμή στην υπηρεσία της μόδας». Συνέχισε προσθέτοντας πως, «Είναι κακόγουστο για τον GUCCI να χρησιμοποιήσει σακάκια που μοιάζουν με ζουρλομαδίες και εξαρτήματα που παραπέμπουν σε ασθενείς με ψυχικά προβλήματα, ενώ παράλληλα τα μοντέλα κινούνται πάνω σε μεταφορικό ιμάντα σαν να ήταν κομμάτι κρέατος που βγαίνει από το εργοστάσιο. Η παρουσίαση αυτών των δυσκολιών ως props για την πώληση ρούχων στο σημερινό καπιταλιστικό κλίμα είναι χυδαία, χωρίς φαντασία και προσβλητική για τα εκατομμύρια των ανθρώπων που πλήττονται από αυτά τα ζητήματα».

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Gucci, Alessandro Michele, δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου ότι είχε στο μυαλό τους «την ανθρωπότητα και τις στολές. Μια στολή είναι κάτι που μπλοκάρει και σας περιορίζει – αυτό σας κάνει ανώνυμους. Αυτό σας κάνει να ακολουθήσετε την κατεύθυνση του ταξιδιού. Ο ζουρλομανδίας είναι η ύψιστη μορφή στολής».

Εκπρόσωπος του οίκου δήλωσε πως οι ζακέτες αυτές ήταν απλά μια δήλωση μέσο στο show και δεν είναι προς πώληση.

ΠΗΓΗ

Σπήλιος Τσακίρης

Share
Published by
Σπήλιος Τσακίρης