Ο Guardian, σε άρθρο με τίτλο «Μία σκηνή από τον Μεσαίωνα: Νεκρός πρόσφυγας βρέθηκε περικυκλωμένος από τρωκτικά» αναφέρεται στο επονείδιστο γεγονός στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης ΒΙΑΛ, στη Χίο. Εκεί βρέθηκε νεκρός 28χρονος Σομαλός πρόσφυγας από τους συνοριοφύλακες οι οποίοι τον είδαν καλυμμένο από τρωκτικά που έτρωγαν το σώμα του.
«Τους φιλοξενούμε και τους ταΐζουμε επειδή είναι άνθρωποι, δεν μπορούμε να τους βγάλουμε έξω», δήλωσε ο διοικητής του στρατοπέδου, Παναγιώτης Κιμουρτζής. «Είναι λογικό να εμφανίζονται τρωκτικά όταν κάποιος έχει πεθάνει για τόσες ώρες. Το κέντρο χτίστηκε πολύ γρήγορα το 2016. Είναι στη φύση, περιτριγυρισμένο από χωράφια. Κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, χρησιμοποιούμε φυτοφάρμακα, αλλά δεν υπάρχουν πολλά που μπορούμε να κάνουμε».
Το άρθρο αναφέρεται στο περιστατικό και την επιβεβαίωση αυτού από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και πως «αν και είναι καταχωρημένος πρόσφυγας, ο Σομαλός έπρεπε να παραμείνει στο κέντρο κράτησης στην της Χίου λόγω των περιορισμών του COVID-19. Τα νησιωτικά κέντρα κράτησης έχουν υποστεί δρακόντεια μέτρα περιορισμού από τη στιγμή που ξεκίνησε η πανδημία πέρυσι»
Μάλιστα, το άρθρο γράφει την επιβεβαίωση του περιστατικού από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και πως «αν και είναι καταχωρημένος πρόσφυγας, ο Σομαλός έπρεπε να παραμείνει στο κέντρο κράτησης στην της Χίου λόγω των περιορισμών του COVID-19. Τα νησιωτικά κέντρα κράτησης έχουν υποστεί δρακόντεια μέτρα περιορισμού από τη στιγμή που ξεκίνησε η πανδημία πέρυσι».
«Υπάρχει μόνο μία αλήθεια και αυτό είναι ότι τα ελληνικά νησιωτικά στρατόπεδα είναι συνώνυμα με τον υπερπληθυσμό και τις απάνθρωπες συνθήκες», δήλωσε ο Δρ Απόστολος Βεζής, εκτελεστικός διευθυντής στην Ελλάδα του διεθνούς ανθρωπιστικού οργανισμού Intersos. «Οι άνθρωποι εκτίθενται καθημερινά σε αρουραίους, σκουπίδια και βία. Σε κλινικές των νησιών τα παιδιά γίνονται δεκτά συχνά με σημάδια δαγκωμάτων αρουραίων. Είναι επαίσχυντο και τρομακτικό που πρέπει να ζουν σε τέτοιες επαίσχυντες συνθήκες, όταν πραγματικά δεν χρειάζεται.»
Πηγή: www.rosa.gr