Σύμφωνα με έρευνα του Guardian, που επικαλείται αδιάσειστα στοιχεία, περισσότεροι από 6.500 εργάτες από Ινδία, Πακιστάν, Νεπάλ, Μπανγκλαντές και Σρι Λάνκα έχουν χάσει τη ζωή τους σε έργα που σχετίζονται με τη μεγάλη διοργάνωση, από τη στιγμή που η FIFA την ανέθεσε στην αραβική χώρα, πριν από 10 χρόνια.
Δεδομένα από την Ινδία, το Μπαγκλαντές, το Νεπάλ και τη Σρι Λάνκα, την περίοδο 2011-2020 έλαβαν χώρα 5.927 θάνατοι μεταναστών εργατών.
Ξεχωριστά, δεδομένα από την πρεσβεία του Πακιστάν στο Κατάρ κάνουν λόγο για επιπλέον 824 θανάτους Πακιστανών εργατών μεταξύ 2010 και 2020.
Ο αριθμός αυτός –που αντιστοιχεί σε 12 νεκρούς εργάτες την εβδομάδα από κάθε μία από τις πέντε χώρες από τον Δεκέμβριο του 2010- είναι πιθανότατα μικρότερος από τον πραγματικό, καθώς δεν υπολογίζονται οι θάνατοι άλλων εργατών που έφτασαν στο Κατάρ από χώρες όπως οι Φιλιππίνες και η Κένυα, καθώς και των λιγοστών Καταριανών.
Επίσης δεν έχουν προστεθεί στον θλιβερό απολογισμό οι θάνατοι των τελευταίων μηνών του 2020.
Η έρευνα της Guardian ανέδειξε επίσης την έλλειψη διαφάνειας, σοβαρότητας και σχολαστικότητας στην καταγραφή των θανάτων στο Κατάρ.
Οι πρεσβείες στη Ντόχα και οι κυβερνήσεις των χωρών που στέλνουν εργάτες διστάζουν να κοινοποιήσουν τα δεδομένα, πιθανώς για πολιτικούς λόγους.
Επισήμως μόλις 37 θάνατοι εργατών έχουν συνδεθεί απευθείας με έργα για το Παγκόσμιο Κύπελλο κι από αυτά η οργανωτική επιτροπή αναφέρει πως μόλις τρία συνέβησαν την ώρα των εργασιών, ωστόσο πρόκειται προφανώς προσπάθεια να μη… σπιλωθεί η εικόνα της διοργάνωσης.
Εκπρόσωπος της FIFA για το ίδιο δημοσίευμα σχολίασε: «Έχοντας λάβει πολύ αυστηρά μέτρα για την ασφάλεια και υγεία των εργατών, η συχνότητα των ατυχημάτων στις κατασκευές για το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ είναι πολύ χαμηλή σε σχέση με άλλα αντίστοιχα πρότζεκτ σε όλο τον κόσμο».
Ο Guardian, πάντως, τόνισε πως η παγκόσμια ομοσπονδία και η οργανωτική επιτροπή δεν παρουσίασαν κανένα απτό στοιχείο που να υποστηρίζουν τους ισχυρισμούς τους.