Categories: ΕΛΛΑΔΑ

Ιστορική μέρα για την Ελλάδα και την ηλιακή ενέργεια, σύμφωνα με την Greenpeace

Ένα ιστορικό ορόσημο κατέκτησε η χώρα μας, σύμφωνα με την Greenpeace, αφού, όπως τονίζει, με βάση την ανάλυση των στοιχείων που δημοσίευσε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) το μέσο σταθμισμένο κόστος παραγωγής ενέργειας από νέους φωτοβολταϊκούς σταθμούς το 2017 θα είναι χαμηλότερο από το αντίστοιχο κόστος της νέας λιγνιτικής μονάδας Πτολεμαΐδα 5, που προορίζεται για λειτουργία το 2021.

Όπως τονίζει η οργάνωση, «καταρρίπτεται με τον πλέον επίσημο τρόπο η λογική του φθηνού λιγνίτη, αλλά και της οικονομικής αναγκαιότητας της κατασκευής ρυπογόνων λιγνιτικών μονάδων με τεράστιες επιπτώσεις για το κλίμα και τη δημόσια υγεία». Μάλιστα, η Greenpeace καλεί την ελληνική κυβέρνηση και τη ΔΕΗ να ακυρώσουν την κατασκευή νέων λιγνιτικών μονάδων, να εγκαταλείψουν οριστικά τον άνθρακα έως το 2030 και να στρέψουν τη χώρα σε ένα καθαρό ενεργειακό μοντέλο 100% με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

«Τον Δεκέμβριο του 2015 οι ακτιβιστές της Greenpeace ανέβηκαν στον μεγαλύτερο λιγνιτικό σταθμό της χώρας και ζήτησαν από την ηγεσία της ΔΕΗ να στραφεί προς τον ήλιο. Ακριβώς ένα χρόνο αργότερα κατέρρευσε και η τελευταία δικαιολογία της ΔΕΗ για την προώθηση έργων με ξεκάθαρα αρνητικό πρόσημο για το περιβάλλον, την κοινωνία και την οικονομία: ο μύθος του φθηνού λιγνίτη», αναφέρει ο Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας και κλίματος στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace. «Η ΔΕΗ οφείλει να ετοιμάσει άμεσα το πλάνο της επόμενης ημέρας. Χωρίς νέο λιγνίτη και με μαζικές επενδύσεις στις νέες και καθαρές τεχνολογίες. Ως ενεργοί πολίτες δεν θα ανεχθούμε να πληρώσουμε 2 δισ. ευρώ σε κατασκευή βρώμικων μονάδων που θα κάνουν ακριβότερους τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος», κατέληξε.

Όπως ανακοίνωσε η οργάνωση, «Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δημοσίευσε η ΡΑΕ, η χαμηλότερη τιμή πώλησης της μεγαβατώρας (MWh) των έργων που μειοδότησαν στη σχετική αδειοδοτική διαδικασία, ανήλθε σε 79,97 ευρώ/MWh. Από την ανάλυση των δεδομένων και με πληροφορίες από την αγορά, προκύπτει ότι το σταθμισμένο κόστος παραγωγής από φωτοβολταϊκά («levelised cost», που διαφέρει από την τιμή πώλησης), κάποιων φωτοβολταϊκών έργων που έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό, κυμαίνεται από 65 έως 70 ευρώ ανά MWh. Το αντίστοιχο κόστος για τη σχεδιαζόμενη λιγνιτική μονάδα Πτολεμαΐδα 5, με κόστος κατασκευής 1,4 δισ. ευρώ, ανέρχεται σε 69,87 ευρώ ανά MWh». Σημειώνεται, σύμφωνα πάντα με την οργάνωση, ότι «Η Πτολεμαΐδα 5 θα εκπέμπει 4,6 εκατ. τόνους CO2, ενώ οι εκπομπές τοπικών ρύπων θα ευθύνονται για περίπου 100 πρόωρους θανάτους ετησίως. Υπενθυμίζεται επίσης ότι μόλις τον Οκτώβριο η ΔΕΗ ανακοίνωσε συνεργασία με κινέζικο όμιλο για κατασκευή και δεύτερης μονάδας στη Φλώρινα».

Τέλος, όπως αναλύεται στην ανακοίνωση, «Η ιστορική αυτή εξέλιξη για τη χώρα μας οφείλεται σε μία σειρά από λόγους, όπως η μείωση του κόστους κατασκευής των φωτοβολταϊκών σταθμών κατά 35% τα τελευταία τρία χρόνια, καθώς και του λειτουργικού κόστους των σταθμών λόγω ωρίμανσης της αγοράς. Κατά συνέπεια, έργα μεγάλης ισχύος μπορούν να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια με σταθμισμένο κόστος κάτω των 70 ευρώ/MWh».

Μαρία Νετζίπι

Share
Published by
Μαρία Νετζίπι