ΕΛΛΑΔΑ

Υποκλοπές: Αποσύρθηκε το θέμα της ΕΥΠ από τη σημερινή συνεδρίαση της ΑΔΑΕ

Ακυρώθηκε την τελευταία στιγμή από τη συνεδρίαση της Ολομέλειας της ΑΔΑΕ η συζήτηση για την ΕΥΠ, κατά την οποία θα καλούταν για εξηγήσεις ο διοικητής της μυστικής υπηρεσίας, Θεμιστοκλής Δεμίρης.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δεν επιβεβαιώνονται ακόμη από την Αρχή, η απόφαση πάρθηκε από τον πρόεδρο της Αρχής, Χρήστο Ράμμο, λόγω διαρροών και επιθετικών δημοσιεύματων από ΜΜΕ που έκαναν λόγο για παρέμβαση της ΑΔΑΕ στην προεκλογική περίοδο. Κατόπιν τούτου, κρίθηκε σκόπιμο να βγει το θέμα της ΕΥΠ από τη σημερινή (26/4) ημερήσια διάταξη της Ολομέλειας.

Μάλιστα, μέλη της ΑΔΑΕ εκτιμούν ότι οι διαρροές σε επιλεγμένα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ εδώ και ημέρες της ατζέντας της Ολομέλειας, όπου συμπεριλαμβανόταν το πόρισμα για τις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ, έγιναν εσκεμμένα με στόχο στο πλαίσιο της προεκλογικής στρατηγικής της ΝΔ θα εμφανιστεί η Αρχή ότι παρεμβαίνει στο προεκλογικό σκηνικό.

Σχολιάζοντας τη νέα εξέλιξη η εισηγήτρια της Επιτροπής Pega, Σόφι ιντ Φελντ. εξέφρασε την βαθιά της ανησυχία τονίζοντας σε μήνυμά της στο Twitter το εξής:  «Η ανεξάρτητη αρχή ΑΔΑΕ αναγκάστηκε να ακυρώσει ακρόαση με θέμα την ΕΥΠ και την έρευνα για τα κακόβουλα λογισμικά, υπό την πίεση νέων επιθέσεων κατά της ακεραιότητας του επικεφαλής της. Αυτή η παρέμβαση στην ανεξάρτητη αρχή είναι απαράδεκτη».

Σε συνέχεια των παραπάνω, ο επικεφαλής της ΑΔΑΕ αναγκάστηκε να προχωρήσει σε δημόσια δήλωση με την οποία λέει ότι η Αρχή συνεχίζει απρόσκοπτα το έργο της: 

«Η Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών, με βάση το Σύνταγμα και την ισχύουσα νομοθεσία και σε συνέχεια διαδικασιών, οι οποίες έχουν δρομολογηθεί ήδη εδώ και πολύ καιρό, συνεχίζει να ασκεί κανονικά και απερίσπαστη τις αρμοδιότητές της για όλα τα εκκρεμή ενώπιόν της ζητήματα χωρίς εξαίρεση».

Τι αναμενόταν από την σημερινή συνεδρίαση

Η Ολομέλεια της ΑΔΑΕ είχε προγραμματίσει να εγκρίνει την έκθεση που συνέταξε η ομάδα που διεξήγαγε τον έλεγχο στην ΕΥΠ για το σκάνδαλο των υποκλοπών και στη συνέχεια να καλέσει για εξηγήσεις τον διοικητή της ΕΥΠ, Θεμιστοκλή Δεμίρη.

Πληροφορίες ανέφεραν ότι η ΑΔΑΕ πρόκειται να ζητήσει εξηγήσεις καθώς ο διοικητής της ΕΥΠ δεν έχει αποστείλει στην Αρχή στοιχεία που του έχουν ζητηθεί και αφορούν τηλεφωνικές παρακολουθήσεις. Αντίστοιχα, η Ολομέλεια αναμένεται να ζητήσει εξηγήσεις και από άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες που όπως αποκαλύφθηκε εμπλέκονται με τις παρακολουθήσεις και το παράνομο λογισμικό Predator.

Να σημειωθεί ότι η έκθεση ελέγχου βασίζεται στα πρακτικά που τήρησε η ομάδα ελέγχου της ΑΔΑΕ στις εγκαταστάσεις της ΕΥΠ κατά τους τέσσερις επιτόπιους ελέγχους που πραγματοποίησε το κλιμάκιο. 

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA