ΕΛΛΑΔΑ

Βουλή: Ξεκίνησε η συζήτηση του νομοσχεδίου για τον κατώτατο μισθό – Αύριο η ψήφισή του

Με τους εισηγητές των κοινοβουλευτικών κομμάτων ξεκίνησε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας, που αφορά την «Ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας για επαρκείς κατώτατους μισθούς στην ΕΕ και αναπροσαρμογή μισθών των δημοσίων υπαλλήλων», η οποία θα ολοκληρωθεί αύριο με την ψήφισή του.

Σημειώνεται ότι υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής είχε ταχθεί μόνο η ΝΔ, ενώ από τα κόμματα της αντιπολίτευσης το καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Νέα Αριστερά. ΠΑΣΟΚ, Ελληνική Λύση, «Νίκη», Πλεύση Ελευθερίας και «Σπαρτιάτες» επιφυλάχθηκαν για την Ολομέλεια.

Τροπολογία της Νέας Αριστεράς για συλλογικές συμβάσεις, κατώτατο μισθό και επαναφορά 13ου και 14ου μισθού

Αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων, αύξηση του κατώτατου μισθού στα 1.000 ευρώ, καθορισμό του κατώτατου μισθού με Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, προστασία του δικαιώματος στην απεργία και επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο είναι η πρόταση της Νέας Αριστεράς, όπως αυτή κατατέθηκε με τροπολογία στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, το οποίο σε λίγη ώρα εισάγεται προς συζήτηση στην Ολομέλεια.

Η οικονομική κατάσταση των εργαζομένων και των οικογενειών τους έχει επιδεινωθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια, λόγω της ανεξέλεγκτης αισχροκέρδειας και της ακρίβειας, ενώ η κυβέρνηση αρνείται συστηματικά να μειώσει τον ΦΠΑ σε βασικά είδη κατανάλωσης και επιλέγει να κρατά τους μισθούς καθηλωμένους, με απολύτως ανεπαρκείς αυξήσεις του κατώτατου μισθού και του βασικού μισθού στο Δημόσιο, όπως αναφέρουν οι βουλευτές της Νέας Αριστεράς. «Η ΝΔ, από την πρώτη στιγμή, έχει διαλύσει το πλαίσιο των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, στερώντας από τους εργαζόμενους τη δυνατότητα να διεκδικούν και να πετυχαίνουν ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς σε όλα τα επίπεδα, ενώ έπληξε καίρια και το δικαίωμα στην απεργία με διατάξεις ποινικοποίησης και παρεμπόδισης της άσκησής του από τους εργαζόμενους», σημειώνουν.

Σύμφωνα με τη Νέα Αριστερά, αποτελέσματα αυτών των επιλογών, ενδεικτικά, είναι:

– Η Ελλάδα να βρίσκεται στην προτελευταία θέση της ΕΕ σε κατά κεφαλήν ΑΕΠ με όρους αγοραστικής δύναμης, πάνω μόνο από τη Βουλγαρία (Eurostat).

– Η Ελλάδα να καταγράφει τον τρίτο χειρότερο μισθό ανάμεσα σε 35 χώρες, ξεπερνώντας μόνο το Μεξικό και την Κολομβία, ως η τελευταία ευρωπαϊκή χώρα στη σχετική λίστα (ΟΟΣΑ).

– Στην Ελλάδα το πραγματικό μέσο ωρομίσθιο (σε μονάδες αγοραστικής δύναμης – PPS) το 2023 αποτελούσε το χαμηλότερο στην ΕΕ-27 (ΙΝΕ-ΓΣΕΕ).

Η τροπολογία προβλέπει:

• Την επαναφορά της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης στην περίπτωση συρροής συλλογικών συμβάσεων, ώστε ο εργαζόμενος να λαμβάνει τον υψηλότερο μισθό και να έχει περισσότερα δικαιώματα.

• Την επαναφορά της αρχής της επεκτασιμότητας των συλλογικών συμβάσεων, ώστε οι μισθοί και οι όροι εργασίας να καλύπτουν όλους τους εργαζόμενους των αντίστοιχων κλάδων και επαγγελμάτων.

• Την επαναφορά της δυνατότητας μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία, ώστε οι εργαζόμενοι να μπορούν να κερδίζουν συλλογικές συμβάσεις και αυξήσεις μισθών όταν η εργοδοτική πλευρά το αρνείται.

• Την αύξηση κατώτατου μισθού στα 1.000 ευρώ από την ψήφιση του νόμου και τον καθορισμό του κατώτατου μισθού μέσω Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας από το 2025, την οποία θα συμφωνούν και θα υπογράφουν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων και των εργοδοτών.

• Την κατάργηση των διατάξεων ποινικοποίησης και περιορισμού της απεργίας, οι οποίες πλήττουν τα δημοκρατικά-συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων και περιορίζουν τη διαπραγματευτική – διεκδικητική ικανότητά τους.

• Την επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού στους εργαζόμενους του Δημοσίου για να ενισχυθεί το εισόδημα και η αγοραστική δύναμή τους.

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA