Δίχως τέλος είναι ο εφιάλτης των πλημμυροπαθών στον Θεσσαλικό Κάμπο, ενώ προσπαθούν να ξαναστήσουν τα νοικοκυριά τους μέσα στους τόνους λάσπης, ενώ είναι αντιμέτωποι με τις λοιμώξεις.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, τεράστια είναι η κινητοποίηση των αρχών, του στρατού, και των εθελοντών, ώστε να εξασφαλίσουν στους πλημμυροπαθείς είδη βασικής ανάγκης και εμφιαλωμένο νερό. Κλιμάκια του ΕΟΔΥ έχουν αρχίσει αντιτετανικό εμβολιασμό πόρτα-πόρτα, ενώ έχουν διαγνωστεί συνολικά 278 κρούσματα γαστρεντερίτιδας.
Οι κάτοικοι στη Θεσσαλία μετρούν τις πληγές τους. Καθημερινά προσπαθούν να βάλουν σε μια σειρά της ζωή τους, αλλά είναι πολλά τα προβλήματα. Στις εργατικές κατοικίες της Γιάννουλης εντοπίζονται τα περισσότερα προβλήματα γιατί ακόμη και σήμερα γίνονται αντλήσεις υδάτων από τα υπόγεια των πολυκατοικιών.
Το μεγάλο μέλημα των Αρχών είναι να συγκεντρωθούν το συντομότερο τα νεκρά ζώα. Είναι πάρα πολλά ακόμη που υπάρχουν και αυτό θέλει μεγάλη προσοχή, γιατί εγκυμονούν κινδύνους και για την υγεία των κατοίκων, αλλά και για την υγεία των υπολοίπων ζώων, για τα οποία ζητούνται τροφές, οι οποίες χάθηκαν στα νερά.
Την ίδια ώρα, σε πάρα πολλούς δήμους εξακολουθεί το νερό να είναι ακατάλληλο. Καθημερινά γίνονται μετρήσεις εργαστηριακά, έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα να γνωρίζουν οι άνθρωποι εάν μπορούν να κάνουν χρήση αυτού ή όχι.
Από χθες άνοιξε ένας ακόμη δρόμος που ήταν για ημέρες κλειστός. Πρόκειται για τον επαρχιακό δρόμο της Λάρισας προς την Αγιά, εκεί όπου υποχώρησαν τα νερά. Το άλλο μεγάλο πρόβλημα όμως έχει να κάνει με τα νερά από τη λίμνη Κάρλα μέχρι και το Ελευθέριο. Οι υπεύθυνοι, μαζί με τους επιστήμονες που ήρθαν από την Ολλανδία, αναζητούν λύση. Πώς μπορούν δηλαδή να δώσουν τη δυνατότητα να αποχωρήσουν αυτά τα νερά, τα οποία καλύπτουν χιλιάδες στρέμματα του Θεσσαλικού Κάμπου.
Σε όλες αυτές τις περιοχές ήδη γίνονται απολυμάνσεις και εμβολιασμοί από τον ΕΟΠΥΥ προληπτικά, καθώς καθημερινά αυξάνονται τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας αλλά και οι λοιμώξεις αναπνευστικού.
Για 14η ημέρα βρίσκεται χωρίς χωρίς πόσιμο νερό ο Βόλος και σίγουρα θα περάσουν πολλές ακόμα, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν από το δήμαρχο της πόλης. Καθημερινά πάντως γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι, ώστε να διαπιστωθεί εάν το νερό που έρχεται στη βρύση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων μπορεί να χρησιμοποιηθεί πέραν από τις τουαλέτες. Δεν είναι μόνο ο Βόλος όμως που δεν έχει πόσιμο νερό.
Την ίδιω ώρα συνεχίζονται οι αντλήσεις υδάτων από τα υπόγεια. Η πυροσβεστική έχει κάνει το πρώτο καθάρισμα, ωστόσο χρειάζεται ο καθένας ιδιώτης να βάλει γεννήτρια και αντλητικά μηχανήματα μικρότερης ισχύος για να μπορέσουν να τραβήξουν και τα υπόλοιπα νερά και στη συνέχεια να καθαριστούν.
Οι επιχειρήσεις είναι ένα κομμάτι πολύ δύσκολο. Εκατοντάδες έχουν πληγεί, έχουν καταστραφεί ολοσχερώς και περιμένουν τις αυτοψίες. Ζητούν από την πολιτεία άμεση καταγραφή και αποτύπωση για να μπορέσουν αφενός να πετάξουν ό, τι υπάρχει χαλασμένο μέσα στους χώρους τους και αφετέρου να ξανά δοκιμάσουν αν μπορούν να βάλουν μπροστά αυτές τις επιχειρήσεις.
Την Τρίτη θα φθάσει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ στην περιοχή προκειμένου να περιοδεύσει και από κοινού με το Επιμελητήριο να μιλήσουν για κάποια μέτρα στήριξης που θα πάρει η Γενική Συνομοσπονδία.