ΕΛΛΑΔΑ

Θανάσιμος πυροβολισμός 17χρονου: Την υπεράσπιση του αστυνομικού ανέλαβε ο Α. Κούγιας

Ο Αλεξης Κούγιας ανέλαβε την υπεράσπιση του αστυνομικού της ΟΠΚΕ που συμμετείχε στην καταδίωξη αυτοκινήτου στη Βοιωτία και φέρεται ως υπαίτιος του θανάτου του 17χρονου Ρομ οδηγού, ο οποίος έπεσε νεκρός από σφαίρα.

Συγκεκριμένα, μιλώντας για τον εντολέα του είπε: «Θα υπερασπιστώ έναν αστυνμομικό 40 ετών με τρία παιδιά και σύζυγο εκπαιδευτικό με μια οικογένεια εξαιρετική αφού οι υπόλοιποι συγγενείς είναι δάσκαλοι, καθηγητές και αστυνομικοί. Απ’ ότι έχει προκύψει μέχρι τώρα, καθώς η προανάκριση μόλις ολοκληρώθηκε ό,τι έγινε, έγινε εξ’ επαφής. Δεν έχουμε μια πράξη που κάποιος να πυροβόλησε έναν και να έχουμε τους ισχυρισμούς ότι κινδύνευε η ζωή μου ή με πυροβόλησε εν ψυχρώ με ευθεία βολή. Περιμένω με αγωνία τα αποτελέσματα της βαλλιστικής εξέτασης και της ιατροδικαστικής πραγματογνωμοσύνης».  Στην συνέχεια ο Αλέξης Κούγιας πρόσθεσε. «Απ’ ότι μου είπαν όμως ο συνάδελφός μου που χειριζόμαστε μαζί την υπόθεση από τη Βοιωτία, όλα τα στοιχεία είναι υπέρ του κατηγορουμένου και όλοι επιβεβαιώνουν ότι πιθανότατα το θύμα πήγε να τον αφοπλίσει».

Κατσαφάδος: «Καμία συγκάλυψη και καμία ανοχή σε οποιαδήποτε μορφή παραβατικότητας αστυνομικών»

Οποιοσδήποτε εκφεύγει των κανόνων και του θεσμικού πλαισίου θα έχει και τις ανάλογες ποινές, τόνισε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Κώστας Κατσαφάδος, μιλώντας σήμερα το πρωί στην ΕΡΤ.

Όπως ανέφερε ο κ. Κατσαφάδος, από την πρώτη στιγμή οι αρμόδιες υπηρεσίες ξεκίνησαν να ερευνούν τις συνθήκες της τραγωδίας με τον θανάσιμο τραυματισμό 17χρονου Ρομά τη νύχτα του Σαββάτου στο Λεοντάρι Βοιωτίας, από αστυνομικό.

Εκτός από την ΕΔΕ που διενεργείται αλλά και την κράτηση του αστυνομικού, εισαγγελέας και ανακριτής μελετούν όλα τα δεδομένα, ενώ θα ξεκινήσουν άμεσα και οι καταθέσεις μαρτύρων.

Μεταξύ άλλων ο κ. Κατσαφάδος υπογράμμισε πως η αστυνομία κινείται πάντα κάτω από ένα πλαίσιο κανόνων και συμπεριφορών. «Οποιοσδήποτε εκφεύγει αυτών των κανόνων και αυτού του πλαισίου θα έχει τις ανάλογες ποινές», πρόσθεσε ο υφυπουργός και τόνισε πως «δεν υπάρχει καμία ανοχή σε οποιαδήποτε μορφή παραβατικότητας των αστυνομικών υπαλλήλων. Καμία ανοχή και καμία συγκάλυψη».

Οικονόμου: Υπό διερεύνηση το περιστατικό

Από την πλευρά του, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, δήλωσε: «Θα ήθελα να εκφράσω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στους οικείους του 17χρονου θανόντος στη Βοιωτία. Ο θάνατος ενός νεαρού ανθρώπου αποτελεί τραγικό γεγονός. Οι συνθήκες, υπό τις οποίες έγινε το θλιβερό περιστατικό, είναι υπό διερεύνηση από τις αρμόδιες αρχές». «Σε κάθε περίπτωση, η ΕΛΑΣ, που δίνει καθημερινή μάχη για την ασφάλεια των πολιτών, οφείλει να λειτουργεί στο πλαίσιο που ορίζουν το Σύνταγμα, οι νόμοι και οι κανόνες εμπλοκής, ακόμη και σε συνθήκες παραβατικότητας και απείθειας, κατά την διάρκεια των οποίων υπάρχει ομολογουμένως αυξημένος κίνδυνος δυστυχούς κατάληξης. Οι αρμόδιες αστυνομικές και δικαστικές αρχές διερευνούν με τις προβλεπόμενες και ενδεδειγμένες ενέργειες το περιστατικό σε όλες του τις διαστάσεις προκειμένου να αποσαφηνιστεί πλήρως».

ΣΥΡΙΖΑ – Μπάρκας: Να υπάρξει πλήρης διαλεύκανση

«Να υπάρξει πλήρης διαλεύκανση του θανάτου του 17χρονου στη Βοιωτία» τόνισε ο Κώστας Μπάρκας, βουλευτής Πρέβεζας και τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ,

«Είναι θλιβερό να χάνεται ένας νέος άνθρωπος, είναι ένα τραγικό άγγελμα και εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του δεκαεπτάχρονου θανόντος στη Βοιωτία. Το ελάχιστο που πρέπει να γίνει στη μνήμη αυτού του αδικοχαμένου συνανθρώπου μας είναι η πλήρης διαλεύκανση των αιτιών που οδήγησαν στον θάνατό του. Να διερευνηθούν οι συνθήκες θανάτου και το κατάλληλο του επιχειρησιακού σχεδιασμού και εφαρμογής των αστυνομικών πράξεων και πρωτοκόλλων εμπλοκής. Ως όργανο μιας ευνομούμενης κοινωνίας η ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας θα πρέπει να πράξει ό,τι είναι απαραίτητο για να βοηθήσει τη Δικαιοσύνη στο έργο της, να διαλευκανθεί πώς άλλος ένας νέος άνθρωπος έχασε τη ζωή του. Ήρθε, για άλλη μια φορά με τραγικό τρόπο, η ανάγκη να υλοποιηθούν επιτέλους οι εξαγγελίες της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου, για τα μέτρα εκείνα που θα εξασφαλίζουν διαδικασίες επιχειρησιακής ετοιμότητας, που μόνο όφελος θα έχουν στην ασφάλεια των πολιτών».

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA