ΕΛΛΑΔΑ

Σκάνδαλο υποκλοπών: Νέες αποκαλύψεις για τη συνεργασία Intellexa – ΕΥΠ

Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις της ερευνητικής δημοσιογραφίας σχετικά με το υπόθεση των υποκλοπών, παρουσιάζοντας νέα στοιχεία για τη σύνδεση της εταιρείας Intellexa με την ΕΥΠ αλλά και αποκαλύπτοντας πως το 2022 ο τότε διοικητής της ΕΥΠ μαζί με τον Βορειομακεδόνα συνομιλητή του συνέταξαν προσύμφωνο για τη συνεργασία των δύο υπηρεσιών σε θέματα κυβερνοασφαλείας, ωστόσο τους «πρόλαβαν» οι δημοσιογραφικές αποκαλύψεις.

Συγκεκριμένα, η έρευνα του Inside Story και του Investigative Reporting Lab (IRL) στα Σκόπια, αποκαλύπτει την επιθυμία της ελληνικής κυβέρνησης να νομιμοποιήσει την κρατική χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού στα πρότυπα της Βόρειας Μακεδονίας, το περιεχόμενο του προσυμφώνου ΕΥΠ – ΟΤΑ (Επιχειρησιακή Τεχνική Υπηρεσία Σκοπίων), αλλά και τον ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ του ελληνικού πρωθυπουργικού γραφείου υπό τον Γρηγόρη Δημητριάδη και της Intellexa.

Υπενθυμίζεται πως πρόκειται για την εταιρεία που εμπορεύεται το κατασκοπευτικό λογισμικό Predator, το οποίο έχει μολύνει ή έχει αποπειραθεί να μολύνει κινητά Ελλήνων δημοσιογράφων, πολιτικών, στελεχών επιχειρήσεων, ενόπλων δυνάμεων και άλλων προσώπων (που βρέθηκαν ταυτόχρονα στο στόχαστρο και των νόμιμων, αλλά καταχρηστικών, επισυνδέσεων της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών).

Στο ρεπορτάζ των Ελίζα Τριανταφύλλου και Τάσου Τέλλογλου, παρουσιάζεται η σχέση στενής συνεργασίας ΕΥΠ – Μαξίμου με την Intellexa του κακόβουλου λογισμικού παρακολούθησης, Predator.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, συνεργάτης της Intellexa Nir Ben Moshe και πρώην ανώτατο στέλεχος του Ισραηλίτικου υπουργείου Αμύνης επιμελήθηκε προσχέδιο Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της ΕΥΠ και της υπηρεσίας παρακολουθήσεων της Βόρειας Μακεδονίας για ζητήματα κυβερνοασφάλειας.

Το προσχέδιο αυτό στάλθηκε ηλεκτρονικά στον τότε διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντα αλλά και στο Γραφείο του Πρωθυπουργού της Ελλάδας, Κυριάκου Μητσοτάκης, όταν επικεφαλής ήταν ο ανιψιός του, Γρηγόρης Δημητριάδης.

Στο ρεπορτάζ αναφέρεται ακόμα ότι ο Nir Ben Moshe ταξίδεψε στις 12 Απριλίου 2022 εσπευσμένα στην Αθήνα προερχόμενος από την Λάρνακα– μια ημέρα μετά το πρώτο δημοσίευμα του Inside Story για το Predator – με το ιδιωτικό αεροσκάφος που χρησιμοποιούσε ο Dilian και με το οποίο είχε παραδοθεί στους παραστρατιωτικούς του Σουδάν η τεχνολογία παρακολούθησης της Intellexa.

Στο ρεπορτάζ αποκαλύπτεται ακόμα:

  • Η επιθυμία της ελληνικής κυβέρνησης να νομιμοποιήσει τη κρατική χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού στα πρότυπα της Βόρειας Μακεδονίας.
  • Το περιεχόμενο του διαβαθμισμένου προσυμφώνου που συνέταξαν το 2022 ο τότε διοικητής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων και ο επικεφαλής της Επιχειρησιακής Τεχνικής Υπηρεσίας Σκοπίων (Operational Technical Agency Skopje – ΟΤΑ) Ζόραν Ανγκελόφσκι, αλλά δεν υπογράφηκε λόγω των δημοσιογραφικών αποκαλύψεων για τη χρήση του κατασκοπευτικού λογισμικού Predator στην Ελλάδα.
  • Ο ανοικτός δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ του ελληνικού πρωθυπουργικού γραφείου υπό τον Γρηγόρη Δημητριάδη και της Intellexa, της εταιρείας που εμπορεύεται το spyware Predator το οποίο έχει μολύνει ή έχει αποπειραθεί να μολύνει κινητά Ελλήνων δημοσιογράφων, πολιτικών, στελεχών επιχειρήσεων, ενόπλων δυνάμεων και άλλων προσώπων (που βρέθηκαν ταυτόχρονα στο στόχαστρο και των νόμιμων, αλλά καταχρηστικών, επισυνδέσεων της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών).
POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA