ΕΛΛΑΔΑ

Ρέθυμνο: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τα χωριά που επλήγησαν από τις πυρκαγιές

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν τα χωριά που επλήγησαν από τις πυρκαγιές των τελευταίων τεσσάρων ημερών στο δήμο Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου.

Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ Χανίων ο δήμαρχος της περιοχής, Βασίλης Ταταράκης, το υπουργείο Εσωτερικών, ενέκρινε σχετικό αίτημα της Περιφέρειας Κρήτης. Η απόφαση αφορά τα χωριά Μέλαμπες, Σαχτούρια, Κρύα Βρύση, Ορνέ, Αγία Γαλήνη και Ροδάκινο.

Τεράστια καταστροφή για περιβάλλον, αγρότες και κτηνοτρόφους

Υπενθυμίζεται ότι ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου είχε απευθύνει έκκληση προκειμένου «να βοηθηθούν εδώ όλοι οι άνθρωποι, που πραγματικά έχουν χάσει όλες τους τις περιουσίες. Υπάρχουν άνθρωποι πλέον που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα. Γι’ αυτό λοιπόν πρέπει να σκύψει η Πολιτεία πάρα πολύ γρήγορα».

Κλιμάκια του ΕΛΓΑ έφτασαν στο σημείο τη Δευτέρα όπου έκαναν μια πρώτη αποτίμηση της καταστροφής ενώ οι θεσμικοί φορείς κατέθεσαν άμεσα αίτημα και για να κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Σε ό,τι αφορά το μέγεθος των ζημιών, ο κ. Ταταράκης λέει με προβληματισμό: «Είναι πάρα πολύ μεγάλες. Η ελιά σαν καλλιέργεια έχει καταστραφεί. Χιλιάδες ελαιόδεντρα έχουν καταστραφεί. Έχουμε μεγάλα προβλήματα στα μελίσσια. Έχουν καταστραφεί πάρα πολλά. Πρόβατα έχουν καεί. Αμπέλια έχουν καταστραφεί. Και έχουμε και χορτολιβαδικές εκτάσεις οι οποίες έχουν καεί κι αυτές. Αυτοί που εκτρέφουν ζώα, οι κτηνοτρόφοι, βρίσκονται σε μια πάρα πολύ δύσκολη θέση. Και κάνω έκκληση σε όσους έχουν ζωοτροφές να συμβάλουν όσο γίνεται περισσότερο, δίνοντας ζωοτροφές στον κόσμο, που πλέον δεν έχει πού να πάει τα κοπάδια του».

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Ρεθύμνου Γιώργος Κατσανέβας περιέγραψε μια πολύ μεγάλη καταστροφή για αγρότες και κτηνοτρόφους και επανέλαβε την πάγια θέση του να αλλάξει επιτέλους ο κανονισμός του ΕΛΓΑ. Και εκτός από την παραγωγή του ελαιοκάρπου που καταστράφηκε, να αποζημιώνονται και τα καμένα δέντρα, αφού ακόμα και παλιά δέντρα της περιοχής, που έστεκαν στη θέση τους πολλές δεκάδες χρόνων, από τη μια στιγμή στην άλλη αφανίστηκαν από τη μανία της καταστροφική φωτιάς.

Γιάννης Ταταράκης: «Έχουν σχέδιο να μας κάψουν»

Συγκλονιστικός ήταν ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου, Γιάννης Ταταράκης, μιλώντας από τον τόπο της καταστροφής έκανε λόγο για οργανωμένο σχέδιο εμπρηστών. «Εγώ αυτή τη στιγμή δε δικάζω κανέναν. Εγώ αυτή τη στιγμή περιμένω ο δήμος μου να ηρεμήσει. Δυστυχώς, πάρα πολύ φοβάμαι ότι είναι οργανωμένο αυτό που γίνεται. Διότι σήμερα το πρωί μπήκε στο Ροδάκινο φωτιά. Τη σβήσαμε εν τη γενέσει της. Μπήκε στην Αγία Γαλήνη φωτιά, τη σβήσαμε εν τη γενέσει της. Μπήκε στα Σαχτούρια φωτιά και πηγαίνει προς τον Αϊ Γιώργη να καταστρέψει όλο τον κόσμο. Και μπαίνει τώρα καινούργια φωτιά στην Κρύα Βρύση. Ε, πέστε μου τώρα… Μπορεί να τα βάλει κανείς με όλα αυτά; Ξέρετε ότι αυτή τη στιγμή οι ριπές ανέμου είναι 11 μποφόρ; Δε γίνεται να παλεύουμε άλλο. Κάτι πρέπει να γίνει. Εμείς εάν συνεχιστεί αυτό το πράγμα δε θα μπορούμε να αντεπεξέλθουμε»!

Όσο για το “Σινούκ”: «Δυστυχώς δεν μπορεί να έρθει. Έφτασε στα Χανιά και πρέπει να κάνει ανεφοδιασμό, αλλά επειδή έχει βραδιάσει δε θα μπορέσει να έρθει»… Και συνεχίζοντας, ο Γιάννης Ταταράκης κατήγγειλε: «Εδώ πρόκειται πλέον για ένα οργανωμένο σχέδιο. Το πιστεύω. Δε γίνεται να πηγαίνουμε να σβήνουμε τη φωτιά στα Σαχτούρια και να παρουσιάζεται μέτωπο στην Κρύα Βρύση. Δε γίνεται να σβήνουμε τη φωτιά στην Κρύα Βρύση και να παρουσιάζεται στην Αγιά Γαλήνη. Και μετά να παρουσιάζεται στο Ροδάκινο. Από αύριο πρέπει να δούμε τι θα γίνει. Ο δήμος Αγίου Βασιλείου είναι ένας αναπτυσσόμενος δήμος και με καλές υποδομές. Και πιστεύω ότι αυτό μάλλον πληρώνουμε. Επειδή είναι αναπτυσσόμενος και έχει τρομερή φυσική ομορφιά… Δεν ξέρω αν κάποιοι επιτήδειοι έχουν βάλει στο μυαλό τους κάποια πράγματα. Τους λέω όμως ένα πράγμα: Όσο θα είμαι δήμαρχος δεν πρόκειται να οικοπεδοποιήσουνε κανένα στρέμμα χωραφιού που θα καεί. Αυτό να το ξέρουν!». Μάλιστα ο κ. Ταταράκης απηύθυνε έκκληση στον ίδιο τον πρωθυπουργό να ασχοληθεί με το θέμα, λέγοντας ότι γνωρίζει πολύ καλά την περιοχή.

Πηγή

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA