ΕΛΛΑΔΑ

Πρόταση δυσπιστίας: Κορυφώνεται στη Βουλή η πολιτική αντιπαράθεση για τα Τέμπη

Ολοκληρώνεται σήμερα Πέμπτη η συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης. Η ονομαστική ηλεκτρονική ψηφοφορία αναμένεται να ξεκινήσει περί τις 8 με 9 το βράδυ.

Η τριήμερη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας στην Ολομέλεια, θα ολοκληρωθεί με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών (κατ’ αντίστροφη σειρά της κοινοβουλευτικής δύναμης των κομμάτων) και την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

K. Καραμανλής: Δεν κρύφτηκα, δεν κρύβομαι και δεν θα κρυφτώ πίσω από καμία βουλευτική ασυλία

«Δεν υπάρχει κανείς άλλος σε αυτή την αίθουσα που να επιθυμεί να λάμψει η αλήθεια περισσότερο από εμένα. Δεν κρύφτηκα, δεν κρύβομαι και δεν θα κρυφτώ πίσω από καμία βουλευτική ασυλία» είπε από το βήμα της Βουλής κατά την ομιλία του, ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Υποδομών Κώστας Αχ. Καραμανλής, στη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ.

Ο ίδιος είπε ακόμη: «(…) Η τραγωδία των Τεμπών γίνεται καθημερινά αντικείμενο μικροκομματικής εκμετάλλευσης (…) Ποτέ δεν επιδιώξαμε την φυσική εξόντωση των πολιτικών μας αντιπάλων, σε περιπτώσεις όπως αυτές με τις τραγωδίες με τη Μάνδρα και το Μάτι» είπε ο ίδιος, μεταξύ άλλων.

Ενώ πρόσθεσε, ανάμεσα σε άλλα:

«(Σύμβαση 717): Αν κάποιοι καθυστέρησαν ήταν αυτοί που είχαν την ευθύνη το 2016-2017-2018 (…) Αν η κυβέρνηση της ΝΔ διέκοπτε την 717 το ελληνικό δημόσιο θα επέστρεφε χρήματα (…) Ήταν πολλά τα μοιραία λάθη, όχι ένα, δυστυχώς (…) Τη μοιραία νύχτα υπήρξε συσσώρευση λαθών (…) Κατηγορείτε κι εμένα για συγκάλυψη, ενώ παραιτήθηκα αμέσως. Ανέλαβα την πολιτική ευθύνη που είναι εξ ορισμού αντικειμενική. Συγκάλυψη είναι να διασπείρεις ψευδείς ειδήσεις για να επιβιώνεις πολιτικά. Να πατάς στον ανθρώπινο πόνο (…) Να διαχέεις το μίσος από σκοτεινούς μηχανισμούς στο διαδίκτυο (…) Νομίζετε ότι δεν πονάω εγώ όπως κάθε Έλληνας; (…)

Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο ομιλών βρεθήκαμε από την πρώτη στιγμή στον τόπο της τραγωδίας. Εμείς δεν παίξαμε πολιτικό θέατρο, όπως έκαναν άλλοι στο Μάτι. Παραιτήθηκα αμέσως, γεγονός ασυνήθιστο για τα πολιτικά πράγματα στην εποχή μας (…)

Καμιά βουλευτική ασυλία δεν έχω για τα Τέμπη (…) Θα πρέπει όλοι να γνωρίζουμε ότι το θέμα των Τεμπών υπάγεται στο άρθρο 86 του Συντάγματος (…).

Στόχος σας δεν είμαι εγώ. Είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το κόμμα της ΝΔ. Πενήντα χρόνια μετά την ίδρυση της παράταξής μας που ισχυροποίησε τη Δημοκρατία, αυτή η παράταξη δεν θα παραδώσει τη χώρα στους θυρωρούς των συμφερόντων. Δεν έχω να κρύψω κάτι, ούτε να φοβηθώ. Και χωρίς κραυγές (…)». 

Αντιδράσεις των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων μετά την ομιλία του Κ. Καραμανλή

Να προβεί σε απερίφραστη δήλωση στην Βουλή ότι παραιτείται της βουλευτικής του ασυλίας «και δεν κρύβεται», κάλεσε τον πρώην υπουργό Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Διονύσης Καλαματιανός.

«Θα παραιτηθεί ο κ. Καραμανλής της ασυλίας του και να παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη; Θέλετε να κάνουμε δήλωση εδώ ότι θα συσταθεί Προανακριτική Επιτροπή και σε μία συνεδρίαση θα παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη; Ο ίδιος να το πει. Για να είναι καθαρό το μέτωπό του, να μην υπάρχει καμία σκιά, κανένα άγος, όχι μόνο για τον ίδιο, για όλη την κυβέρνηση. Θα το κάνει;» είπε ο κ. Καλαματιανός.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, κατηγόρησε τον κ. Καραμανλή ότι εμφανίστηκε άμοιρος ευθυνών με θράσος και προκλητικότητα και διερωτήθηκε ποιός τότε ευθύνεται που ο σιδηρόδρομος την στιγμή του εγκλήματος στα Τέμπη βρισκόταν στη δεκαετία του 1960, ότι δεν λειτουργούσε κανένα μέτρο ασφάλειας, ότι δεν είχε ολοκληρωθεί καμία από τις τέσσερις συμβάσεις που «έτρεχαν». «Κρυφτήκατε πίσω από τον Σπίρτζη, που είπε ότι δεν συνδέεται με τα Τέμπη η σύμβαση 717. Ήταν πλυντήριο για σας, αυτή η δήλωση, όπως πλυντήριο για την κυβέρνησή σας ήταν κι άλλη δήλωσή του για διάτρητη σύμβαση», είπε ο κ. Καραθανασόπουλος ο οποίος προσέθεσε επίσης ότι η κυβέρνηση κρύφτηκε και πίσω από την ΕΕ που ευθύνεται βαρύτατα για το έγκλημα στα Τέμπη. Τέλος ανέφερε ότι είναι υποκρισία η δήλωση του κ. Καραμανλή ότι παραιτείται από την ασυλία, αφού τον προστατεύει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών και όλη η διαδικασία.

Να δώσει απαντήσεις κάλεσε τον Κώστα Καραμανλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς, Ευκλείδης Τσακαλώτος αν ήταν λάθος η δήλωσή του προς βουλευτές ότι είναι ντροπή τους να θέτουν θέματα ασφάλειας στον σιδηρόδρομο, αν διαπίστωσε από την Έκθεση Γενιδούνια και Τσαλίδη ότι έπρεπε να προχωρήσουν τα θέματα που έθεσαν και αν θα μπορούσε να είχε επιλύσει κάποια από τα προβλήματα που αναφέρονται ως «συστημικά», πριν την τραγωδία. Ακόμη ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι ο κόσμος δεν πιστεύει ότι δεν έγινε τίποτα ούτε πιστεύει ότι έκανε η κυβέρνηση τα πάντα για να διερευνηθεί η υπόθεση και πιστεύει ότι κάτι εδώ δεν πάει καλά.

Από την Νίκη, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Νικόλαος Βρεττός, χαρακτήρισε «θεατρική» την ομιλία του κ. Καραμανλή, «απολογητική» προς την πλειοψηφία του ελληνικού λαού και «θλιβερή» αφού επί των ημερών του συνέβη το μεγαλύτερο έγκλημα στην ιστορία του σιδηροδρόμου, ενώ ο ίδιος διαβεβαίωνε για την ασφάλειά του. Έκανε λόγο για συγκάλυψη εκ μέρους της κυβέρνησης και μίλησε για θλιβερή εικόνα του χειροκροτήματος των βουλευτών της ΝΔ όταν ο κ. Καραμανλής είπε ότι ανέλαβε τις πολιτικές του ευθύνες.

Απαντώντας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κωνσταντίνος Τσιάρας τόνισε ότι ο κ. Καραμανλής μίλησε με την γλώσσα της αλήθειας και δήλωσε ότι δεν κρύβεται πίσω από την βουλευτική ασυλία κάτι το οποίο τον τιμά. Μετά τις αντιδράσεις στην ομιλία του, ο κ. Τσιάρας επισήμανε ότι ο πρώην υπουργός εισέπραξε την γνωστή τοξικότητα και την επιμονή στις ψευδείς ειδήσεις και προσέθεσε ότι εδώ και δύο ημέρες ακούγονται τα ίδια επιχειρήματα και δεν υπάρχει από την πλευρά της αντιπολίτευσης καμία συνεισφορά επί της ουσίας της υπόθεσης.

«Πρέπει να σταματήσει επιτέλους αυτή η τυμβωρυχία. Όλοι μας κρινόμαστε», κατέληξε στην παρέμβασή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ.

Αντιπαράθεση Μ. Βορίδη, Ν. Ανδρουλάκη και Ζ. Κωνσταντοπούλου

Ο κ. Ανδρουλάκης επέλεξε συμμάχους εκδοτικούς και οικονομικούς, ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, χθες στη Βουλή. Εξίσου σφοδρή ήταν η απάντηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Ο Νίκος Ανδρουλάκης κάλεσε την κυβέρνηση να επιβεβαιώσει αν δύο υπουργοί της, τους οποίους κατονόμασε, συναντήθηκαν το βράδυ της Κυριακής με συγκεκριμένο επιχειρηματία, για τον οποίο η κυβέρνηση δηλώνει ότι είναι ο σημερινός σύμμαχος του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

«Ο κ. Καραμανλής είπε αυτά που είχε να πει με σαφήνεια, με πληρότητα, με καθαρότητα. Εξήγησε απολύτως τα ζητήματα που του έχετε προσάψει, απάντησε σε όλα», δήλωσε ο Μάκης Βορίδης, σε παρέμβαση του αμέσως μετά την ομιλία του κ. Καραμανλή στην ολομέλεια, επί της προτάσεως δυσπιστίας.

Ο κ. Βορίδης απευθύνθηκε στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη. «Αν επιμένετε ότι υπάρχουν ευθύνες άλλες, εκτός από αυτές που κρίθηκαν ήδη από το κοινοβούλιο, για τον κ. Καραμανλή, έχετε μια απλή δυνατότητα. Να καταθέσετε πρόταση για σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής. Καταθέστε τη να δούμε τα αδικήματα, να δούμε τα νεότερα στοιχεία, να δούμε τι είναι αυτό που λέτε να τοποθετηθούμε. Προσέξτε όμως, επειδή λέτε ότι σας αποδώσαμε μομφή, δημιουργεί μια απορία γιατί ενώ δεν έχετε καταθέσει πρόταση δυσπιστίας για τις υποκλοπές, ενώ δεν έχετε καταθέσει πρόταση δυσπιστίας, για τα θέματα της εξεταστικής επιτροπής, ενώ δεν έχετε καταθέσει πρόταση δυσπιστίας για άλλα ζητήματα της πολιτικής, ενώ δεν έχετε θέσει πρόταση δυσπιστίας για τα προσωπικά δεδομένα του υπουργείου Εσωτερικών, που μας μέμφεστε, ξυπνήσατε Κυριακή μεσημέρι και αποφασίσατε να καταθέσετε πρόταση δυσπιστίας για το δημοσίευμα μιας εφημερίδας. Ναι, η σχέση δημιουργεί συνειρμούς της πράξεως σας με ό,τι εκπροσωπεί και είναι το συγκεκριμένο εκδοτικό συγκρότημα», είπε ο υπουργός Επικρατείας και πρόσθεσε: «Μας συγχωρείτε δεν μπορώ να πιστέψω κύριε Ανδρουλάκη ότι σας κινητοποίησε τόσο πολύ ένα ήδη απαντηθέν δημοσίευμα. Επιλέξατε συμμάχους εκδοτικούς και οικονομικούς! Αυτό είναι σήμερα η πρόταση δυσπιστίας και γίνεται γιατί η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ισχυρή ενοχλεί. Και πρέπει να αποδυναμωθεί. Την απάντηση θα την πάρετε αύριο από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας».

Όλα αυτά για τα οποία μίλησε ο κ. Βορίδης, για τις υποκλοπές, για το έγκλημα των Τεμπών, για τα ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για το κράτος δικαίου, για όλα αυτά έγινε η πρόταση δυσπιστίας απέναντι στην κυβέρνηση, είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης και τόνισε ότι η πρόταση δυσπιστίας κατατέθηκε «γιατί όλα έχουν ένα όριο στη χυδαιότητα». «Αν νομίζετε ότι θα περάσει έτσι ότι το βράδυ που θρηνούσε η Ελλάδα 57 ανθρώπους που είχαν εξαϋλωθεί, το μακρύ χέρι του Μαξίμου, πήρε τα ηχητικά, τα διάβρωσε, τα χάλκευσε και τα διοχέτευσε στο Πρώτο Θέμα, δεν θα περάσει έτσι», είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης και κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει γιατί δεν κινήθηκε νομικά, απέναντι στο πρόσωπο που χάλκευσε και διοχέτευσε στο συγκεκριμένο μέσο, κάτι που δεν είχε στα χέρια της ούτε η Αστυνομία ούτε η Δικαιοσύνη ακόμη. «Ή το ξέρατε και έχετε παίξει παιχνίδια ή το δώσατε εσείς και πολύ απλά κάνατε για άλλη μια φορά συγκάλυψη, όπως κάνατε στις υποκλοπές», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ξαναρώτησε τον υπουργό Επικρατείας: «Συνεχίζετε τα δηλητηριώδη υπονοούμενα. Εσείς σε εμένα! Η προέκταση της εγχώριας ολιγαρχίας σε εμένα! Σας ξαναρωτώ, το βράδυ της Κυριακής, οι δύο υπουργοί σας, ο κ. Παπασταύρου και ο κ. Μπρατάκος, έπιναν ποτά την Κυριακή το βράδυ μαζί με τον συγκεκριμένο επιχειρηματία;».

Καθώς την ώρα της παρέμβασης του υπουργού Επικρατείας παρενέβη η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου, φωνάζοντας άλλοτε «αθώος» και άλλοτε «άξιος» για τον κ. Καραμανλή, ο Μάκης Βορίδης της απάντησε λέγοντας: «σας έχω εξηγήσει κυρία Κωνσταντοπούλου είναι ζήτημα ονειρώξεως η θέση του λαϊκού κατηγόρου. Μάλιστα με εσάς οι δίκες θα ήταν και σύντομες. Θα τον συναντούσατε, θα τον βλέπατε, ‘ένοχος’! Κρίμα που δεν υπάρχει και η θανατική ποινή, άντε ισόβια επιεικώς. Όχι για τον Καραμανλή αλλά για όλους. Τι να κάνουμε; Έχουμε άλλους δικαιϊκούς θεσμούς, δόξα τω Θεώ». Η κ. Κωνσταντοπούλου επέμεινε να φωνάζει «άξιος» για τον κ. Καραμανλή. «Κυρία Κωνσταντοπούλου είστε η εκπροσώπηση και η επιτομή της απόλυτης χυδαιότητας. Δεν έχει υπάρξει άνθρωπος που να έχω γνωρίσει, που να έχω ακούσει, που να έχω μιλήσει, στο κοινοβούλιο ή αλλού, σε κοινοβούλια όλου του κόσμου, που να μετέρχεται τέτοιου είδους φρασεολογίας, να μας λέει για τους νεκρούς, για τα υπολείμματα τους, μόνο και μόνο για να εκμεταλλευτείτε το συναίσθημα της στιγμής. Είστε η επιτομή της χυδαιότητας! ‘Ανευ προηγουμένου! Και οι συνάδελφοί μου κάνουν ασκήσεις αντοχής για να αντέξουν τέτοιο βάθος χυδαιότητας!», είπε ο υπουργός Επικρατείας.

Τη στιγμή που ο κ. Βορίδης αναφέρθηκε στο πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής σύμφωνα με το οποίο δεν υπάρχουν ποινικά αδικήματα που να αποδίδονται στον κ. Καραμανλή, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου επισήμανε ότι τέτοια απόφαση είναι απόφαση της συμπολίτευσης. «Ξέρετε κυρία Κωνσταντοπούλου, συμβαίνει και ένα ακόμα στις χώρες που δεν έχουν λαϊκά δικαστήρια. Ισχύει η αρχή της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Έτσι αποφασίζει το Σώμα με την αρχή της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Αντιλαμβάνομαι ότι σας αρέσουν άλλα καθεστώτα. Τι να κάνουμε; Μέχρι τότε θα ζήσετε σε αυτό και με αυτό», σχολίασε ο κ. Βορίδης.

«Κύριε Βορίδη, όταν με ρωτάνε οι δικοί μου άνθρωποι αλλά και οι συγγενείς των θυμάτων ‘πως αντέχεις να σε βρίζουν, να σου επιτίθενται με αυτόν τον χυδαίο τρόπο, να ωρύονται για να μην μιλήσεις και να κάνουν όλη αυτή την εκστρατεία συγκάλυψης;’, τους απαντώ ότι είναι το ελάχιστο το να σας αντέξω και να αντέξω αυτά που κάνετε, για να αποκαλυφθεί η αλήθεια, σε πείσμα των κανιβαλικών συμπεριφορών σας και αυτής της ακραίας απάνθρωπης στάσης σας απέναντι στα θύματα», ανέφερε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου και πρόσθεσε ότι τελικά αυτό που ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι μόνο η πολιτική της επιβίωση. «Κύριε Βορίδη, εγώ ήμουν πάντα στο φως. Ούτε τσεκούρια κουβαλούσα ούτε φλέρταρα με αντιδημοκρατικά καθεστώτα, όπως εσείς. Η διαδρομή είναι άσπιλη και είναι διαδρομή υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ανθρωπίνων υπάρξεων και είμαι πάρα πολύ υπερήφανη. Και όταν το κόμμα στο οποίο βρισκόμουν, συγκρούστηκε με τις αξίες του, εγώ άφησα την Τρίτη τη τάξει πολιτειακή θέση. ‘Αρα λάθος άνθρωπο επιλέξατε για να πείτε αυτά που είπατε», είπε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας και πρόσθεσε ότι ο Μάκης Βορίδης, που «απέτυχε ως υπερασπιστής και του κ. Μητσοτάκη και του κ. Καραμανλή», σήμερα έκανε «την πιο κυνική ομολογία», γιατί είπε ότι έχουν κριθεί οι ευθύνες, σε σχέση με το κατηγορητήριο της Ευρωπαίας Εισαγγελέως, με τις 158 ψήφους της Νέας Δημοκρατίας. «Αυτήν την δικαιοσύνη της Νέας Δημοκρατίας θέλετε να αφήσουμε να κάνει τη δουλειά της;», σχολίασε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA