ΕΛΛΑΔΑ

Παραιτήθηκε ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, Χρήστος Τζανερίκος μετά την παρέμβαση για το κόμμα Κασιδιάρη

Παραιτήθηκε από το δικαστικό σώμα το πρωί της Δευτέρας ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου και πρόεδρος του Α1 Τμήματος του ανωτάτου δικαστηρίου Χρήστος Τζανερίκος, μετά τις επικρίσεις που προκλήθηκαν για τη δημόσια δήλωση του με την οποία ασκούσε σκληρή κριτική σε διάταξη της κυβέρνησης για το κόμμα Κασιδιάρη.

Στην πολύ λιτή επιστολή παραίτησής του τονίζει πως είχε την τιμή επί 40 χρόνια να υπηρετεί το δικαστικό σώμα αλλά παραιτείται για λόγους προσωπικής αξιοπρέπειας και επαγγελματικής συνείδησης.

Υπενθυμίζεται ότι, σε δηλώσεις του την Κυριακή, ο κ. Τζανερίκος έκανε λόγο μεταξύ άλλων σε «ευθεία παρέμβαση στη λειτουργία του Αρείου Πάγου», επισημαίνοντας ότι «ουδέποτε έχει προβλεφθεί ολομέλεια τμήματος συγκροτούμενη απ’ όλους του Δικαστές αυτού».

Mετά την παραίτηση του κ. Τζανερίκου, την προεδρία του Α1 Τμήματος που θα αποφασίσει για την ανακήρυξη των κομμάτων, μεταξύ αυτών και του Κασιδιάρη, θα αναλάβει η αρχαιότερη αρεοπαγίτης η κυρία Ευδοξία Κιουπτσίδου.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με τη συμπληρωματική τροπολογία για το «μπλόκο» στο κόμμα Κασιδιάρη, στη διαδικασία λήψης αποφάσεων θα μετέχει το σύνολο των δικαστών του Αρείου Πάγου και όχι η πενταμελής επιτροπή όπως προβλεπόταν μέχρι τώρα.

Η απάντηση στη δήλωση του ήρθε από τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη που τόνισε ότι «η Βουλή νομοθετεί και όχι οι δικαστές», ενώ σκληρή υπήρξε η τοποθέτηση του Ευάγγελου Βενιζέλου που κάλεσε τον ανώτατο δικαστικό σε αποχή από το καθήκοντα του.

Σύμφωνα με τον νόμο, ο κ. Τζανερίκος έχει προθεσμία ενός μήνα για να αποφασίσει αν θα ανακαλέσει την παραίτησή του.

Υπογραμμίζεται πως στο τέλος Ιουνίου ο Χρήστος Τζανερίκος αποχωρεί από το δικαστικό σώμα λόγω συμπληρώσεως ορίου ηλικίας.

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA