«Η κυβέρνηση αγνόησε προκλητικά τις εκκλήσεις και τις επισημάνσεις των γιατρών και των λοιπών υγειονομικών του «Αγία Σοφία» και του «Αγλαΐα Κυριακού» εδώ και πολλούς μήνες. Αγνόησε προκλητικά τις εκκλήσεις και τις επισημάνσεις της ΕΙΝΑΠ, της ΟΕΝΓΕ αλλά και της Ελληνικής Αναισθησιολογικής Εταιρείας. Σκόπιμα εξώθησε την υποστελέχωση στα άκρα με αποτέλεσμα σήμερα να έχουν απομείνει μόνο 12 Αναισθησιολόγοι στο «Αγία Σοφία» και 7 στο «Αγλαΐα Κυριακού», ενώ υπάρχουν τραγικές ελλείψεις και λοιπού υγειονομικού προσωπικού πλην Αναισθησιολόγων. Επέτρεψε στην διοίκηση των Παίδων να παρανομεί επί μήνες σε βάρος των συναδέλφων και των μικρών ασθενών με έκνομα «εντέλλεσθε» υπερεφημέρευσης» σημειώνουν οι γιατροί.
Και καταγγέλλουν ότι η κυβέρνηση «αξιοποιεί το αντιαπεργιακό νομοθετικό οπλοστάσιο για να ποινικοποιήσει τη συνδικαλιστική δράση και τις δίκαιες διεκδικήσεις μας, σέρνοντας στα δικαστήρια την ΕΙΝΑΠ και το σωματείο εργαζομένων του «Αγλαΐα Κυριακού».
Μάλιστα σχολιάζουν ότι «ο Υπουργός Υγείας εξαπολύει καθημερινά ύβρεις ενάντια στους Παιδοαναισθησιολόγους, ενάντια στην ΕΙΝΑΠ, ενάντια στην ΟΕΝΓΕ μιλώντας για «ακροαριστεροκρατούμενους φιλοτρομοκρατικούς πυρήνες», «στημένες προεκλογικές αντιδράσεις», απειλεί τους υγειονομικούς με την φράση «τα βάζουν με λάθος άνθρωπο» για να αποπροσανατολίσει και να κρύψει το γεγονός ότι οι υγειονομικοί, έχοντας στο πλευρό τους όλο το λαό, εδώ και τουλάχιστον 2 χρόνια προειδοποιούν για την εκρηκτική κατάσταση που διαμορφώνεται στα νοσοκομεία Παίδων και διεκδικούν την αποφασιστική ενίσχυσή τους».
Και προειδοποιούν ότι θα σταθούν «απέναντι στην κλιμάκωση της επίθεσης στη δημόσια Παιδιατρική περίθαλψη από την κυβέρνηση της ΝΔ, που κρατά σε ομηρία χιλιάδες μικρούς ασθενείς…
«Δυναμώνουμε τον αγώνα για πλήρη στελέχωση των Παιδιατρικών νοσοκομείων και την αποφασιστική ενίσχυσή τους με όλα τα μέσα, για την πλήρη κάλυψη των αναγκών των χιλιάδων μικρών ασθενών απολύτως δωρεάν, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση των οικογενειών τους που στενάζουν καθημερινά» αναφέρει καταληκτικά η ΟΕΝΓΕ.
Άδωνις Γεωργιάδης: «Θέλουν να κάνουν φασαρία ενόψει ευρωεκλογών»
Σχετικά με την στάση εργασίας των αναισθησιολόγων στο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» και τη χθεσινή του δήλωση ότι δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει τον ιδιωτικό τομέα αν συνεχιστεί η ίδια στάση από την πλευρά των γιατρών, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης έκανε λόγο για «φασαρίες» και «αριστερές πλειοψηφίες» στα συνδικαλιστικά όργανα των γιατρών του ΕΣΥ και τόνισε τα εξής. «Εμένα, δουλειά μου και ευθύνη μου είναι να βρω λύση για τα παιδιά που περιμένουν να χειρουργηθούν και αυτό με ενδιαφέρει. Δεν με ενδιαφέρει να τσακώνομαι ούτε με την ΟΕΝΓΕ ούτε με την ΕΙΝΑΠ. Αυτή είναι δική τους δουλειά. Αυτοί τώρα βλέπουν μπροστά τους τις ευρωεκλογές και θέλουν να κάνουν λίγο φασαρία για την κυβέρνηση. Εντάξει, το καταλάβαμε. Μέχρι εκεί φτάνει η ευφυΐα μας».
«Σήμερα έχω σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας και με τη διοίκηση του Νοσοκομείου και με τον αρμόδιο υφυπουργό και με όλους για να εξετάσουμε τις επιλογές μας. Προφανώς έχουμε επιλογές. Υπάρχει η επιλογή να φέρουμε ιδιώτες γιατρούς στο νοσοκομείο. Υπάρχει η επιλογή να δώσουμε το δικαίωμα στους χειρουργούς του νοσοκομείου να χειρουργήσουν σε ιδιωτικά νοσοκομεία. Υπάρχει η επιλογή να αγοράσουμε υπηρεσίες από ιδιωτικά νοσοκομεία. Δεν πρέπει να περιμένουμε εμείς ούτε την ΕΙΝΑΠ ούτε την ΟΕΝΓΕ να σεβαστούν τις αποφάσεις των δικαστηρίων. (…)
Θα έχουμε ανακοινώσεις όταν έχουμε έτοιμη την λύση. Δεν είναι τόσο απλό το εγχείρημα. Δεν είναι αδύνατον. Προφανώς θα γίνει, αλλά θέλει έναν συντονισμό. Θα τον κάνω τον συντονισμό. Λυπούμαι που φτάνω στο σημείο. Για μένα ήταν η εσχάτη λύση. Εγώ θέλω να δουλεύει το δημόσιο σύστημα. Ήταν καθαρά η εσχάτη λύση. Αλλά εφόσον οι άνθρωποι αυτοί δείχνουν τέτοια ακραία ανευθυνότητα, το κράτος κάτι πρέπει να κάνει» συμπλήρωσε ο υπουργός.
Επισήμανε πως το δικαστήριο έκρινε δύο φορές παράνομη τη στάση εργασίας και πως το Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου και ο Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας έκριναν και υπέγραψαν ότι πρέπει να γίνονται τα τακτικά χειρουργεία και μπορούν να γίνονται, όπως και ότι πληρούν τις προδιαγραφές για να γίνονται και αυτό ετέθη στην κρίση της δικαιοσύνης.
«Εάν ο κάθε συνδικαλιστής επικαλείται ένα έλλειμμα ασφαλείας και σταματάει τη λειτουργία ενός νοσοκομείου, αύριο δεν θα έχουμε νοσοκομεία. (…) Η έννοια του δημοσίου λειτουργού δεν είναι επί εθελοντικής βάσεως. Το Δημόσιο έχει πειθαρχικό δίκαιο, έχει τρόπο που λειτουργεί, όταν αποφασίζεις να ενταχθείς στο Δημόσιο παίρνεις όρκο ότι ακολουθείς αυτούς τους κανόνες. Δεν κάνει ο καθένας ό,τι θέλει. (…) Το πρόβλημα προέκυψε τώρα γιατί δύο αναισθησιολόγοι παραιτήθηκαν. Εγώ δεν μπορώ να προβλέψω πότε κάποιος θα παραιτηθεί. (…) μετακινήσαμε προσωπικό ακριβώς για να καλύψουν τα κενά αυτών των παραιτήσεων. Έθεσαν θέμα οι αναισθησιολόγοι ότι αυτοί που μετακινήσαμε δεν κάνουν γιατί δεν έχουν τόση εμπειρία σε παιδιά, είναι αναισθησιολόγοι αλλά δεν είναι ειδικοί για παιδιά, είναι το βασικό τους επιχείρημα. Οι ίδιοι αυτοί που μετακινήσαμε, είπαν ότι μια χαρά μπορούμε να κάνουμε τη δουλειά μας. (…) Τα ιατρικά τα κρίνουν οι γιατροί. Ο διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας υπέγραψε ότι δεν τίθεται κανένα τέτοιο ζήτημα. Εγώ δεν έχω να πω κάτι περισσότερο σε αυτό. Πάντως, προσωπικό μετακινήσαμε και ως προς τις οργανικές θέσεις σήμερα, μαζί με τους μετακινούμενους λείπει μία θέση από τις οργανικές. Για μία θέση από τις οργανικές, εκβιάζεις τα παιδιά που είναι στα τακτικά χειρουργεία και αναμένουν να χειρουργηθούν; Σοβαρά το λέμε αυτό;» τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.