«Όχι» είπε η αρμόδια τριμελής επιτροπής του Αρείου Πάγου στο αίτημα της ΔΕΗ για πιλοτική δίκη σχετικά με το θέμα της ρήτρας αναπροσαρμογής στην ηλεκτρική ενέργεια. Ο Άρειος Πάγος, ουσιαστικά, συντάχθηκε με τις θέσεις που εξέφρασε η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων και του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών που διατυπώνουν αντιρρήσεις για τους γενικούς όρους συναλλαγών σε διάφορες κατηγορίες συμβολαίων παροχής ηλεκτρικής ενέργειας.
Σύμφωνα με το σκεπτικό της απορριπτικής απόφασης, ο Άρειος Πάγος έκρινε ότι η ομαδική αγωγή που έχει ήδη ασκηθεί και έχει προσδιοριστεί προς εκδίκαση στις 6 Ιουλίου παράγει επί της ουσίας τα ίδια αποτελέσματα με την πιλοτική δίκη, αφού η δικαστική κρίση καταλαμβάνει το σύνολο των καταναλωτών.
Ο Δημήτρης Βερβεσός εκπροσωπώντας, ως πρόεδρός της, την Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας έχει επισημαίνει πως η εισαγωγή της ρήτρας έγινε μονομερώς χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση των καταναλωτών. Παράλληλα, έχει σημειώσει πως η επιβολή της ρήτρας αναπροσαρμογής στηρίχθηκε σε υπουργική απόφαση του 2013, ενώ το 2019 εκδόθηκε οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία δεν έχει ενσωματωθεί στο ελληνικό δίκαιο.
Στη δικαιοσύνη έχουν προσφύγει για το θέμα καταναλωτικές οργανώσεις ζητώντας να κηρυχθεί παράνομος ο τρόπος εφαρμογής της ρήτρας καθώς επιφέρει στα οικιακά τιμολόγια αύξηση του κόστους παραγωγής ρεύματος το οποίο λόγω της ενεργειακής κρίσης έχει εκτοξευθεί στα ύψη.
Η σχετική αίτηση έχει προσδιοριστεί να συζητηθεί στο Πρωτοδικείο της Αθήνας στις 6 Ιουλίου 2022, ενώ παράλληλα έχει εκδοθεί και προσωρινή διαταγή με βάση την οποία δεν επιτρέπεται η διακοπή της ηλεκτροδότησης σε ευάλωτες ομάδες καταναλωτών .
Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΗ ζητούσε το θέμα της ρήτρας αναπροσαρμογής που απασχολεί σχεδόν όλους τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, να κριθεί σε πιλοτική δίκη έτσι ώστε να μη βγαίνουν αντίθετες ή αντιφατικές αποφάσεις από τα δικαστήρια της χώρας.